D Vitamini Neden Bu Kadar Önemli?

Yazar Şeyma Dönmez KulaDiyetisyen • 20 Kasım 2020 • Yorumlar:

Özellikle pandemi sürecinde D vitamini önemini çokça tekrarlar olduk.

Yapılan çalışmalar ülkemizde D vitamini eksikliğinin hızla yayıldığını ve her 10 kişiden 7’sinde D vitamini eksikliğinin olduğunu gösteriyor. Güneş kremi kullananlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği görülen hastalarda, obez bireylerde, chron, çölyak gibi emilim bozukluğu yaşayanlarda eksiklik görülme oranı daha yüksek.

Bu vitamine kalsiyum ve fosforun emilimi için ihtiyaç vardır. Bu mineraller kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Aynı zamanda D vitamini bağışıklık sistemi bağışıklık sistemini güçlendirir. 

Vücutta 20 ng/ml altı D vitamini eksiklik anlamına gelmektedir. 

D vitaminin en önemli kaynağı güneştir.  

Deride sentezlenebilmesi için cildin direk güneş ışığına teması gereklidir, pencere ya da camdan  gelen güneş ışığıyla D vitamini sentezi gerçekleşmez. 

Uygun güneş ışın açısı için; saat 10.00-15.00 arasında 15-30 dk kadar güneşlenmek yeterli  olmaktadır. 

Yaklaşık %80-90'ı deride sentezlenirken %10-20 de besinler yoluyla alınır. 

Somon, tuna, sardalya gibi yağlı balıklar, yumurta ve karaciğer D vitamini içeren besinler arasındadır.  Fakat günlük beslenme ile D vitamini eksikliğini gidermek oldukça zordur. Yani en iyi kaynağımız  GÜNEŞ ! 

Araştırmalar D vitamini eksikliğinin kalp hastalıkları, kanser, diyabet, raşitizm, demans (bunama) gibi  hastalara yol açabileceğini söylüyor. 

Kemik ve kas ağrıları, kemik hassasiyeti, kas güçsüzlüğü, dengesizlik, yürüme zorluğu gibi sorunlar  yaşıyorsanız mutlaka D vitamini seviyenizi ölçtürün.  

Sağlıklı bireylerde güneş ışınları ve beslenme desteği D vitamini ihtiyacını karşılamaya yeter. Ancak  eksiklik ya da yetersizlik durumlarında hekim kontrolünde takviye kullanmak önemlidir. Vücutta depo  edilebildiği için fazla kullanımı toksik etki yaratabilir, bu nedenle bilinçli kullanımı önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)