Koronavirüse Karşı Bağışıklı Sistemini Güçlendir!

Yazar Şeyma Dönmez KulaDiyetisyen • 20 Kasım 2020 • Yorumlar:

Maske hayatımızın vazgeçilmezi oldu, dezenfektan kullanıyor, elimizi sık sık yıkıyor ve sosyal mesafe kurallarına uyuyoruz. Tüm bunların yanında doğru beslenme ile bağışıklığımızı da güçlendirmemiz gerekiyor.

Bağışıklık sistemi vücudu zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan bir savunma sistemidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini arttırmak hastalıklara yakalanma riskini azaltacaktır.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için en temel kural yeterli ve dengeli beslenmedir. Beslenmenin yanında; egzersiz, yaş, psikolojik durum, stres, uyku düzeni, su tüketimi, bitkisel takviyeler gibi faktörler de bağışıklık sistemini etkiler.

  1. Öğün atlamayın. Vücudunuzun ihtiyacı olan günlük besin ögelerini sağlamak ancak yeterli ve dengeli beslenme ile mümkün olabilir.

  2. Yeterli miktarda su için.

  3. Her gün ortalama yedi saat uyuyun, kaliteli uykuya önem verin.

  4. Egzersiz yapın ve stresten uzak durun.

  5. D vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, doğru saatlerde güneşlenin.

  6. Probiyotik içeren besinler tüketin. Vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan dost bakteriler probiyotik olarak adlandırılır ve bu yararlı bakteriler sindirim sistemini düzenlendiği gibi bağışıklık sistemini de güçlendirir. Doğal probiyotik kaynakları; ev yağımı yoğurt, kefir, şalgam, turşu, tarhana ve boza gibi besinlerdir.

  7. Soğan ve sarımsak içeriğindeki fitokimyasallar ile  bağışıklık sistemine destek verir.

  8. Sofralarınızdan baharatları eksik etmeyin; zencefil, zerdeçal, biberiye, nane, pulbiber ve karabiber.. bu baharatlardan sadece birine takılıp kalmayın, eşit oranda ve dönüşümlü olarak tüketmeye özen gösterin.

  9. İçeriğindeki polifenoller ve flavonoidler ile antioksidan özellik kazanan bitki çaylarını günde 1-2 fincan tüketebilirsiniz. Ihlamur, adaçayı, ekinezya, yeşilçay , kuşburnu gibi.. Hipertansiyon ve böbrek hastaları için uygun olmayabilir.

  10. Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin en etkili elemanlarıdır. 

  • C ve E VİTAMİNİ bu savunma mekanizmasına destek olan güçlü antioksidanlardır. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ıspanak, maydanoz, kapya biber, bürüksel lahanası, brokoli, karnabahar gibi besinler C vitamini kaynaklarındandır. Badem, fındık, yer fıstığı, ay çekirdeği, fındık da E vitamini açısından zengindir.

  • Bunların dışında: SELENYUM, ÇİNKO, DEMİR gibi mineraller de bağışıklık sistemini destekler. Deniz ürünleri, mantar, susam, sarımsak, soğan, tam tahıllar, et, tavuk, balık, kurubaklagiller, yumurta, kabak çekirdeği gibi besinleri de beslenme programınıza dahil edebilirsiniz.


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)