Birbirini Anlama Kılavuzu

Yazar Yeliz Bayraktar AymetePsikolog • 22 Nisan 2020 • Yorumlar:

Bazı nesnelerde olduğu gibi keşke insanların da kullanım kılavuzu olsa mesela ama malesef yok.
Belki o zaman kadın erkek birbirini anlamak için bu kılavuzdan yardım alabilirdi ya da her hangi bir davranışla karşılaştıklarında ve bunu anlamlandıramadığı zaman oraya bakabilirdi fakat böyle bir imkanımız yok.
Dolayısıyla kullanma klavuzu yerine “Birbirini Anlama Kılavuzu kullanalım. Nasıl?
Beyinimizde duyguları içeren bir limbik sistem adında bir bölüm vardır. Bu sistem amigdal, talamus, hipotalamus, hipokampus, korpus kallosum ve diğer birkaç yapıdan meydana gelmektedir. Bu sistem duygusal dürtülere karşılık verilen psikolojik tepkileri yönetmektedir. Limbik sistem için bellek, dikkat, duygular, cinsel içgüdüler, kişilik ve davranışlarla ilgili beyin bölümümüz diyebiliriz.
Bizim ihtiyacımız olan karşımızdakinin duygularını anlamak yani Empati yapmak. Karşımızdaki kişiyi anlayabilmek için öncelikle ona kulak vermemiz gerekir. Dinlemek... Daha sonra yapabileceğimiz şeyler karşımızdaki kişiye doğru sorular sormak veya duygusunu anladığımızı dile getirmek. “Bu durumdan dolayı üzgün olduğunun farkındayım, evet bu içinde bulunduğumuz durum beni de üzüyor” gibi.
Ama bazen empati yapmak yeterli gelmeyebiliyor. Yani karşımızdakinin duygularını anlıyor fakat anlamamazlıktan geliyoruz. Çünkü insanoğlu önce kendi anlaşılsın ister. Doğası gereği kadın ve erkek farklılıklarını kabullenmek bu noktada önemlidir. Kimyası gereği evet erkek ve kadın birbirinden farklı çünkü aynı hormonları içinde barındırsada hormonların çalışma düzenleri ve dengeleri farklıdır.
Eşitlik duygularda olmalı. Erkeğin de kadının da duyguları olduğu ve bazen sadece karşı taraftan aldığı kabul önemli olabiliyor. Sorulan bir “Nasılsın“ sorusu çok kıymetli olabiliyor. Eski anıları hatırlamak, varsa fotoğraf albümlerine bakmak eski anıları tazelemek ilişkiyi yenileme aracı olarak kullanılabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)