Bisiklet Metaforu

Yazar Salih EskiciPsikolog • 11 Şubat 2021 • Yorumlar:

İçinde bulunduğumuz hayat bisiklet binmeye benzemektedir. Bir bisiklet üstünde pedal çevirerek, yorularak ilerlemeye benzer. Yorgun hissedersin, zayıf hissedersin ama her zaman devam etmen gerekir. Pes ettim dediğin anda bile devam etmen gerektiğini bilirsin. Peki hayat istediğimiz şekilde ilerlemezse? Ya hep yollarda engebeler varsa ?

Hayat içerisinde karşılaşabileceğimiz bir takım sorunlar olabilir. Bu sorunlar neticesinde olumsuz düşünceler, olumsuz duygulara maruz kalıyor olabiliriz. Tüm bunlar da özsaygı ve özgüven problemlerinin oluşmasına neden oluyor olabilir. Olumsuz düşüncelerin yarattığı olumsuz akıntıya sık sık kapılırsınız ve orada yaptığınız tek şey konuyu daha fazla deşmek olursa bunun olası sonuçları da riskli olur. Ayrıca düşünce kıvranmalarından(olumsuz, gereksiz gelen düşünceler) ötürü hem daha çok düşünceye hem de daha şiddetli bir kaygıya saplanıp kalırsınız. Ve tüm bunlar sizin özgüven ve özsaygı problemleri yaşamanıza neden olur.

Peki ne yapmalıyım ?

Öncelikli olarak dikkat etmemiz gereken; durumu, ortamı veya olayı bizim ona yüklediğimiz anlamlarla değil, olduğu gibi görmeye çalışalım.

    Düşüncelerimizi bulalım ve keşfedelim.

    Negatif düşüncelerimizde yer edinmiş bilişsel çarpıtmalarımızı öğrenelim.

    Belirlediğimiz düşünceler sayesinde inançlarımıza göz atalım. Kendimizle ilgili derin temel inançlarımız da bu süreçte bizi zorluyor olacaktır.

Düşünce durdurma tekniğini uygulayalım.(Kendinize sesli veya sessiz olarak telkinde bulunma.) Telkinin kısa ve net olmasını öneririm. Örneğin; bunu düşünmeyi burda bırakıyorum diyebilirsiniz.

Düşünce çürütme tekniğini uygulayalım. Bir nevi kanıt arama çalışması.

Tüm bu denemeleri yaparken zaman zaman hayal kırıklığı hissetmeyi veya işlerin her  zaman bizim istediğimiz gibi gitmeyecek olmasını göze alalım.

Doğru odaklanmayı devreye sokalım.

Alternatif düşünceleri üreterek bizi olumsuz etkileyen düşüncelerden kurtulalım.

PES ETME. PEDAL ÇEVİR VE İSTEDİĞİN YERE ULAŞ!

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)