Kararsızlık

Yazar Salih EskiciPsikolog • 7 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Bazı durumlarda, bir-iki sağlam seçenek oluşturmakla birlikte hangisinin daha iyi olduğuna hala karar verememiş olabilirsiniz. Bu, mantıklı düşünmeye belki de farklı varsayımlar ya da veriler kullanmaya ya da sadece lehte ve aleyhte unsurları sıralamaya dayalı iki eylem rotası arasında bir karar olabilir. Ya da büyük olasılıkla, kalbiniz ile aklınız arasında bir ikilemdir. Başka bir deyişle, mantıklı yol ile yapılması gerektiğini hissettiğiniz şey arasında karar veremezsiniz.

Size kararsız kaldığınızda yapabilecek 3 şey öneriyorum.

  1. Gevşeyin ve zihninizi serbest bırakın.

  2. Doğru olduğunu hissettiğiniz şeyi düşünün.

  3. Seçenekleri belirleyip yazı tura atın. Çıkan sonuca bakıp tekrar yazı tura atma gereği duyarsanız, bilinçaltınız buna muhtemelen ‘hayır’ diyordur, o zaman diğer seçeneğe göre davranın. Sonuçtan memnunsanız, o hareket tarzını izleyin. Aniden fikir değiştirirseniz, duygularınızı not alın.

Bu önerilerin hiçbiri yüksek IQ ya da formel bir eğitim gerektirmez. Yaratıcı zihninizi kullanmanız yalnızca sağduyuyla ilgilidir. Ama her zaman kolay olmaz, çünkü değişim söz konusudur. Yaşantınız boyunca deneme alışkanlığı edinmişseniz, denemeyi bırakmak size doğal gelmeyebilir. Gevşemek yapınızda yoksa, aynı şey onun için de geçerlidir. Önemli olan gevşeyebilmeniz, hedefe odaklanabilmeniz, olayları farklı bir ışık altında görebilmeniz ve sorular sorabilmenizdir. Önce küçük şeylerden başlayıp, sonra kriz anlarında ve en büyük kararlarda sezgilerinize güvenebilirsiniz. Bu basit önerileri birer birer uygulamaya başlayın ve aldığınız sonuçları, neler hissettiğinizi de ekleyerek bir kenara yazın. 

Vereceğiniz her kararın yaşamınıza olan etkisini muhakkak ki düşünün. Gerçekleştireceğiniz bu 3 adımla egzersiz sonrası aldığınız kararı da muhakkak ki değerlendirin. Bunun için şöyle kolay bir yöntem önerebilirim. A4 kağıda aldığınız kararın yarar/zarar analizini yapın. Yaşantınıza olan etkisini görmenizde size son derece yardımcı olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)