Cinsel Terapi

Yazar Salih EskiciPsikolog • 11 Şubat 2021 • Yorumlar:

Cinsel terapi, cinsel sorunlar konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından cinsel sorunları olan birey ya da çiftlere uygulanan bir tür kognitif davranış tedavisidir.

Cinsel mit denilen kavramlar aslında toplumumuzda bilinen hatta cinsellik sırasında uygulanmakta olan yanlışlardır. Kısaca bunlardan bahsedecek olursak ; Erkekler cinsel ilişkiyi her zaman ister ve buna her zaman hazırdır inancı, cinsellikte erkek yöneticidir, her şeyi bilir, cinsel eylemi erkek başlatmalıdır inancı, kadın cinselliği karmaşık ve gizemlidir, erkek cinselliği açık ve basittir inancı, cinsellik penisin vajinaya girmesinden ibarettir inancı, erkekler duygularını belli etmez inancı, sevişme sırasında konuşulmaz inancı, cinselliğin temel amacı orgazm olmaktır, orgazm bitince cinsellik de biter inancı, erkekler kadınlara nasıl zevk verileceğini bilir inancı, dokunma, okşama, öpüşme vb. tüm fiziksel yakınlaşmalar cinsel birleşme ile sonuçlanmalıdır inancı, birbirlerini seven çiftler sevişmekten nasıl zevk alabileceklerini çok iyi bilirler inancı, mastürbasyon kirli ve zararlıdır inancı, cinsel ilişki sırasında erkekler geri çekilirse hamile kalınmaz inancı gibi birçok cinsel mit bulunmaktadır.

Cinsel terapiyi; cinsel sorunlar konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist ve psikologlar uygulayabilir.

Cinsel işlev bozuklukları geniş bir spektruma sahiptir. Erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğu ereksiyon (sertleşme) ile ilgilidir. Bütün dünyada yapılan çalışmalarda 40-70 yaş arası erkeklerin yaklaşık %55’inde hafif, orta, ağır derecelerde ereksiyon bozuklukları bulunmaktadır. Kadınlarda cinsel isteksizlik ve orgazm olamama ya da orgazm olmada güçlük yaşama en sık rastlanan sorunlardır. Benzeri oranlar kadınlar içinde geçerlidir. Kadınların en az üçte biri yaşamları boyunca hemen hemen hiç cinsel istek duymadıklarından yakınmakta, yine %30-50’si orgazm güçlükleri yaşadıklarını belirtmektedirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)