Bitki Çaylarının Faydaları

Yazar Nebahat YıldırımDiyetisyen • 25 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Bugün bitki çaylarının vücudumuza olan faydalarını sizler için yazdım. Herkese iyi okumalar

IHLAMUR ÇAYI:
Kan dolaşımını düzenleyen ıhlamur çiçeğinin yatıştırıcı özelliği vardır. Öksürüklere iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığına karşı koruyuculuk sağlar.

MELİSA ÇAYI:
Yapraklarının sakinleştirici, gaz söktürücü,terletici ve antiseptik etkileri vardır. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri azaltır. Hazımsızlık, migren ve baş ağrısına iyi gelir.

NANE ÇAYI:
Mide-bağırsak spazmını azaltır,gaz söktürür. Hazımsızlığa, bulantıya; migren, uykusuzluk ve baş dönmesine iyi gelir. Nefes almayı kolaylaştırır; astım, grip, bronşit ve öksürük için faydalıdır. Heyecan ve korkuyu yatıştırır.

LİMON ÇAYI:
A,B,C ve D vitaminlerini bulundurur. Soğuk algınlığı, mide bulantısı ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılabilir. Tansiyonu düşürür, sinir sistemini gevşetir.

ZENCEFİL ÇAYI:
Nefes darlığı, astım, bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir.

PAPATYA ÇAYI: 
Boğaz, solunum yolu, mide ve bağırsak iltihap ve ağrılarını gidermede faydalıdır. Bebeklerde ve çocuklarda gaz söktürücü olarak kullanılır.

BEYAZ ÇAY:
Çaylar arasında en az işlem görmüş, antioksidan miktarı en yüksek olan bitki çayıdır. Beyaz çay, özellikle kollojen yıkımını baskılayıcı ve cilde esneklik veren elastin maddesinin yıkımını önleyen etkiye sahiptir. Böylece daha sıkı ve esnek cilt oluşumuna katkı sağlar. Ayrıca, yağ üretimini baskılayıcı ve mevcut yağları parçalayıcı özelliği vardır.

YEŞİL ÇAY:
Hücre oluşumunda etkili olan yeşil çay iyi bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca baş ağrısı, vücut ağrıları,hazımsızlık, depresyon, immun sistem destekleyicisidir ve toksinleri uzaklaştırıcı etkisi vardır. Yapılan çalışmalarda güçlü antioksidan içeriği sayesinde düzenli tüketiminin kansere karşı koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

REZENE ÇAYI:
Gaz ve kramp ağrılarında;mide ve bağırsak problemlerinin çözümünde olumlu etkisi vardır. Ayrıca emziren annelerin süt miktarının artmasını sağlar.

TARÇIN-KARANFİL:
Kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir. Ayrıca tarçının içeriğindeki uçucu yağ ve fenolik bileşiklerden kaynaklı iyi bir antioksidandır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)