BÖBREK KİSTİ

Yazar Emir ŞahbalÜrolog • 8 Haziran 2017 • Yorumlar:

Böbrek kistlerin çoğu basit kist olmakla beraber bu kistlerin bazılarında kanser olma ihtimali her zaman akılda tutulmadır.
Ultrasonografi böbrek kist tanısında çok büyük rol almaktadır. Ve genellikle tek başında yeterlidir. Kistlerin bazıları kanser riski taşımaktadır ve ultrasonografideki bazı ipuçları hekimi bu konuda daha detaylı incelemeye yönlendirir.
Basit kistler belli bir çapa ulaşmadan genel olarak periyodik ultrasonografi takipleriyle ele alınır. Kist çapı 5 santimetreden daha fazla büyüdüğünde, yerleşimi nedeniyle ağrıya ve ya Hipertansiyona neden olduğunda cerrahi müdahale düşünülebilir.
Böbrek kisti büyüklüğü, yapısı ve yerleşimiyle ilgili açık veya kapalı olarak ameliyat edilebilir. Kapalı ameliyatlar 2 çeşittir. İğneyle sıvının alınması veya laparoskopik olarak ameliyat.
Özet: Böbrek kisti genellikle Ultrasonografi yapıldığı zaman tanı konur. Fakat ondan sonra yılda en az 2 kez kontrole tabi tutulur. Büyüdüğü zaman veya Ağrı ve Tansiyon durumlarında cerrahi olarak müdahale edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)