Varikosel

Yazar Emir ŞahbalÜrolog • 8 Haziran 2017 • Yorumlar:

Varikosel ve Kısırlık ilişkisi

Kısırlık çocuk yapmamama durumudur. Çocuk sahibi olamayan çiftlerde Erkek %50 ve kadın %50 sorumlu olabilir. Günümüzde kısır çiftlerin birlikte ve eş zamanlı muayene olmaları gerekir. Kısır bir erkek Üroloji uzmanına başvurmalıdır.

Varikosel erkeklerde çoğu zaman şikayet yaratmadan sinsi olarak ilerleyebilen ve kısırlığa yol açan testislerin damarsal rahatsızlığıdır.

Erkeklerde kısırlığa yol açan bir çok neden olamkla beraber en sık karşılaştığımız neden Varikoseldir.

Genellikle erken yaşlarda başlar fakat sinsi olması nedeniyle 18 yaştan sonra hastalık olarak karşımız çıkar. Ülkemizde yapılan bir araştırmada ortaokulda başlanabileceği ortaya konmuştur. Bu araştırmadan sonra varikoselin 10 yaştan itibaren görülebileceği anlaşılması üzerine Ürolojiye genel erkek çocukların rutin muayenesi önerilir.

Genel olarak varikosel toplardamar sistemindeki yapı bozukluğuna bağlı ortaya çıkar. Toplar dama sistemi adından da anlaşılacağı gibi bir sistem rahatsızlığıdır. Bu nedenle Hemoroid (basur) ve bacaklarda varis rahatsızlığı olan kişilerde Varikosel ihtimali normal kişilere göre daha fazladır.

Varikoselin Belirtileri

Üç belirtisi var. Kısırlık, ağrı ve yumurtada şişlik. Hekime en sık başvurma nedeni kısırlıktır. 2. Sırada ağrı gelmektedir. 3. Sırada yumurtada şişlik yer almaktadır. Bu şikayetlerin biri veya bir kaçı birden görülebilir.

Tanı yöntemi

Günümüzde hekim tarafından yapılan muayene hala en kıymetli tanı yöntemi olmakla beraber kanıta dayalı tıbbın güncel olması nedeniyle hem hekimlerin hem hastaların isteği doğrultusunda tanı için Skrotal Ultrasınıgrafi veya Skrotal Doppler Ultrasonografi yapılabilen incelemelerdir.

Spermiyogram (sperm tahlili) varikosel tanısı konan kişilerin tedaviye ihtiyacı olup olmadığını anlamak için en kıymetli tetkiktir. Varikoselin spermler üzerine ne kadar etki ettiği bu testte anlaşılabilir.

Tedavi

Varikoselin tek tedavi yöntemi cerrahi operasyondur. Bu operasyon deneyimli hekimler tarafından çıplak gözle yapılabileceği gibi mikroskop eşliğinde de yapılabilmektedir.

Günümüzde varikosel tanı yöntemlerin modernize edilmiş olması ve tıbbi klavuzların önerisi doğrultusunda bu cerrahi işlem iki taraflı yapılması önerilir. Bunu yanı sıra hastanın durumu ve hekim muayene kanaati doğrultusunda tek taraflı cerrahi tercih edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)