BÖBREK TAŞI

Yazar Emir ŞahbalÜrolog • 8 Haziran 2017 • Yorumlar:

BÖBREK ve İDRAR YOLU TAŞILARI

Böbrekler idrar oluşturma işine yarayan organlarımızdır. Bazı zararlı maddeler idrar yoluyla vücuttan atılır. İdrarla atılan maddeler bazen taş oluşumuna neden olabilir. Bu taşlar farklı maddelerden oluşabilir.

Taşlar nerelerde olur?

Taşlar genellikle böbrekte oluşur. fakat nadir de olsa mesanede oluşabilir. Böbrekte oluşan taş böbreğin bir köşesinde sessizce oluşur ve büyür. Bazen hareket eder ve idrar yoluna girer.

Taşın belirtisi nelerdir?

Ağrı en büyük belirtidir. İdrarın kanlı gelmesi, idrar yolu enfeksiyonları, iştahsızlık, bulantı, kusma, ateş, üşüme ve titreme taş belirtileridir. Yukarıdaki bulgular çocuklardaki taş hastalığında da ortaya çıkar ve bunlara ek olarak bazen çok sinsi taşlar hiç bulgu vermeden sadece  gelişme geriliğine neden olabilir. Sinsi idrar yolu enfeksiyonlarında mutlaka taş aranmalıdır.

Tedavisi nedir?

taş böbrekten yola çıkarsa çok şiddetli ağrı, bulantı ve kusmaya neden olur. hastaların çoğu acil servislere gitmek zorunda kalırlar. kanal taşların çok büyük kısmı tıbbi tedaviyle düşer. Bu hastaların mutlaka hekimle işbirliği ve takipte olmalıdırlar. Düşmeyen taşlar durumuna göre değişik metotlarla kırılır veya ameliyatla alınır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)