Boşanmış Ailelerde Çocuklar

Yazar Sabiha AkıncıPsikolog • 19 Nisan 2018 • Yorumlar:

Her evlilik mutlu devam edecek diye bir kural yok maalesef. Evlenmek ne kadar doğalsa boşanmak da aynı şekilde doğal bir durum. Mutsuz bir birlikteliktense mutlu ve huzurlu bir ayrılık iki taraf için de en sağlıklısı.

Peki bu durumda çocuklara ne oluyor? Medeni bir ayrılık ve bu ayrılığın da medeni şekilde devam etmesi, anne-babanın üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi durumunda çocuklar olabildiğince az hasarla çıkıyor bu işin içinden.

Elbette yaşadıkları travmalar var. İlk başlarda genellikle bu ayrılığın sebebi olarak görebiliyorlar kendilerini. Anne ya da babayı tamamen kaybetme korkuları onları mutsuzluğa itiyor. Boşanma öncesinde ve sonrasında olabildiğince çocuklarla iletişim halinde olup onları bu duruma hazırlamak gerekiyor.

Boşanma sonrasında velayeti alan kişi her kim ise çocuğunu karşı tarafa koz olarak kullanabiliyor. ‘velayet’ demek ‘güç bende şimdi elime düştün, evladını görmek için bana yalvaracaksın’ anlamına gelmiyor. Birçoğu diyebilir ki ‘çocuğunu görmeyi hak etmiyor’. Neye göre kime göre? Burada önemli olan nokta sizin egolarınız mı yoksa çocuklarınızın sağlıklı bir birey olarak yetişmesi mi? Siz evliliğinizi yürütememiş mutlu, huzurlu olmak için ayrılma kararı almışsınız. Çocuğunuzu arada bırakmaya ne kadar hakkınız var?

Bir de karşı tarafın ceza verme yöntemi var ki genellikle babalar oluyor onlar da. ‘biraz bensiz kalsınlar da akılları başlarına gelsin. Çocuk sorumluluğu falan alamam ne halleri varsa görsünler. ’ modeli. Maddi manevi yalnız bırakma durumu…ayda yılda bir belki geliyor çocukları. Belki de hiç gelmiyor. Eşinizden boşanıyorsunuz, çocuklarınızdan değil!

Sizler yetişkin bireylersiniz. Çocuklarınızın sağlıklı bir şekilde büyümeleri için boşanma sonrasında üzerinize düşen görevleri daha özenli yapmaya çalışırsanız daha az travma yaşayacaktırlar.

Tek başınıza yeterli olamadığınızı düşündüğünüz noktada bir psikologtan yardım alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)