Botoks İle Aşırı Terleme Tedavisi

Yazar Serpil PirmitDermatolog • 10 Eylül 2019 • Yorumlar:

Botoksun diğer bir uygulama alanı ise aşırı terleme ve buna bağlı değişik rahatsızlıkların giderilmesidir. Özellik ile sıcak havalarda, hareket edildiğinde, heyecan, stres, endişe gibi psikolojik tepkilerde vücut terleyerek reaksiyon gösterir. Terleme aslında vücudun ısısını düzenleyen faydalı bir fonksiyondur.

Aşırı terleyen insanların en sık karşılaştığı sorunların başında kıyafet seçimi ve ter kokusu problemleri yer almaktadır. Özellikle gri tonlu kıyafetler terlemeyi çok belli ettikleri için tercih edilmeleri oldukça zordur. Ayrıca ter kokusu nedeni ile sosyal sorunlar da yaşanabilir. Aşırı el terlemesi olan insanlar diğer insanlar ile tokalaşmadan önce ellerini kurulama ihtiyacı hissederler. Bu ve benzeri sosyal sorunlar, stres etkisi ile kişideki aşırı terlemeyi daha da arttırarak kısır bir döngü oluşmasına neden olur.

Eğer tüm vücut genelinde aşırı terleme hiperhidroz sorunu varsa ya da hiç terlememe anhidroz durumunda dahiliye doktoruna muayene olunması gerekir. Çünkü bu durum başka hastalıkların habercisi de olabilir. Stres, emetikler, insülin gibi ilaçlar, tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezi hastalıkları, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar terlemenin başlıca nedenleri arasındadır. Bazen yapısal olarak da çok fazla terleme gözükebilir. 

Koltuk altı aşırı terlemede botoks enjeksiyonu nasıl uygulanır?

Bölgesel aşırı terleme tedavisinde, terlemenin yoğun olduğu deri altına ince iğneler ile gerekli noktalara uygun miktarda enjekte edilen botoks, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke ederek ter üretimini engeller. Bu işlem öncesinde herhangi bir şekilde acı hissedilmemesi için lokal anestezik kremlerden faydalanılır. İşlemden hemen sonra hasta gündelik normal hayatına devam edebilir. Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde iyileşme gözlenir. Botoksun etkisi genellikle 6 ile 8 ay sürer, etki geçmeye başladığında uygulamanın tekrarlanması gerekir. Kişiye bağlı olarak ter bezlerinden aşırı ter salgılanmasını belli bir sürelik durdurmak ve böylece özellikle yaz aylarında gerek koltuk altı gerek avuç içi gerekse ayak tabanı terlemesi giderilebilir. 

Uygulama ağrılı bir işlem midir?
Uygulama esnasında minimal, tolere edilebilecek düzeyde ağrı hissedilebilir. Bu ağrı işlem öncesi uygulanabilecek lokal anestezik kremlerle daha da hafifletilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)