Botoks Uygulamaları

Yazar Serpil PirmitDermatolog • 10 Eylül 2019 • Yorumlar:

BOTOKS NEDIR? NASIL ETKI EDER ?

Botoks; Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen protein yapıda bir çeşit toksindir. Uygulandığı bölgedeki sinir ucu ile kas arasındaki etkileşimi bloke ederek "kas kasılmasını engelleyerek" buradaki derinin daha düz ve gergin olmasını sağlar. Ayrıca migren ve hiperhidroz tedavisinde de kullanılmaktadır. Etkisi geri dönüşlü olup kişiye ve uygulama sayısına bağlı olarak ortalama 4-6 aydır.

BOTOKS KIMLERE UYGULANABILIR ?

    Dinamik çizgiler ya da ifade çizgileri; mimik hareketleri sırasında (kaş çatma, şaşırma, konuşma, gülme gibi) cilt altındaki kasların kasılmalarıyla oluşurlar. Bu kasların kasılması ile zamanla ciltte kalıcı çizgi ve kırışıklıklar oluşur.
En sık ortaya çıkan dinamik çizgiler; alın, kaş arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Alın ve göz kenarlarındaki çizgiler kişiye daha yaşlı bir görünüm verirken kaş arasındaki çizgiler ise kişiye çatık kaşlı ve kızgın bir ifade verir. Bu çizgilere sahip bütün hastalara erken dönemde Botoks uygulamasıyla çizgiler düzeltilebilir.

 

BOTOKS KIMLERE UYGULANMAZ ?

  • Myastenia Gravis, Lambert Eaton sendromu, Multipl Skleroz gibi kas-sinir sistemine ait hastalığı olan kişilere, 

  • Aminoglikozid grubu antibiyotikler kullananlara, 

  • Deri enfeksiyonu olan hastalara,

  • Gebelik ve emzirme döneminde olanlara, yumurta alerjisi olan bireylere uygulama yapılmaz.

 

BOTULINUM TOKSIN HANGI BÖLGELERE UYGULANABILIR ? 

 

  • Alında görülen enine kırışıklıklara,

  • Kaş arasındaki çizgilere,

  • Özellikle gülümseyince göz çevresinde beliren kırışıklıklara (kaz ayağı çizgileri),

  • Boyun çizgileri,

  • Burun ucu kaldırma,

  • Üst dudaktaki ince ve yüzeysel kırışıklıklara (Barkod çizgileri),

  • Ayrıca migren tedavisinde kullanılabilir ve aşırı terleme şikayeti olan kişilerde  avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altlarına da uygulanabilmektedir.

 

BOTULINUM TOKSIN İŞLEM ÖNCESI NELERE DIKKAT EDILMELIDIR ?

 

  • Uygulama öncesi alkol almamanız önerilir. 

  • Alkol kanama ve/veya enjeksiyon noktalarında morarma görülmesi olasılığını arttırabilir.

 

BOTOKS NASIL UYGULANIR?

 

Ağrı hissini azaltmak ve konforlu bir işlem sağlamak için işlemden yaklaşık yarım saat önce cilde topikal bir anestezik uygulanır. Uygulama yapılacak bölge dezenfekte edildikten sonra Botoks ince uçlu iğnelerle kas içine uygun dozlarda verilir. Botoks uygulaması ağrısızdır ve işlem sonrası iz bırakmaz. Uygulama seansı yaklaşık 10-15 dakika sürer.


 

BOTOKS ENJEKSIYONU SONRASI DIKKAT EDILMESI GEREKENLER NELERDIR? 

 

İşlem sonrası sonra 4-6 saat dik pozisyonda durulmalı veya oturulmalıdır. İşlemden sonra 24 saat içinde

  • Cildinizdeki enjeksiyon noktalarına dokunmayınız veya bu bölgeleri ovuşturmayınız. (sert şekilde ovma toksinin istenmeyen bölgelere kaymasına neden olabilir)

  • Aşırı eforlu ve terlemeye yol açan aktivitelerden kaçınınız.

  • Alkol tüketmeyiniz

  • Kan sulandırıcı ilaçlar almayınız

  • Kimyasal peeling, mikrodermabrazyon gibi aşındırıcı işlemler, lazer epilasyon veya lazerle cilt gençleştirme gibi işlemler yaptırmayınız

  • Morarma varsa topikal K vitamini veya arnika içeren kremler kullanabilirsiniz.

  • Toksin protein yapıda olduğundan sıcak etkisini daha çabuk kaybetmesine yol açabileceği için solaryum, sauna gibi yerlerde bulunmaktan kaçınmalısınız. 

  • 24 saat sonra rahatlıkla makyaj yapılabilir, kapatıcılar kullanılabilir. 

  • Genelde işlem sonrası 2. hafta sonra kontrol randevusu verilir ve işlemin son hali değerlendirilir.

  • Beklenmeyen bir etki veya komplikasyon olması halinde en kısa sürede herhangi bir müdahalede bulunmadan doktorunuzu arayarak bilgi veriniz.

 

BOTOKS UYGULAMASININ ETKI SÜRESI NEDIR?

Botoks etkisi 4-5 gün itibariyle başlar ve 2 hafta içinde etki tam olarak oturur. Toksinin etki süresi kişilerdeki kırışıklık yoğunluğu ve kas gücü farkına bağlı değişiklik gösterse ortalama 4 aydan 6 aya kadar sürebilmektedir. Uygulama yapılacak kişinin mevcut hastalıkları ve kullanılan ilaçlar da toksin uygulamasının süresini etkileyebilmektedir. Çok sorulan ve bilinmesi gereken bir diğer bir nokta botoks etkisi geçtikten sonra uygulama öncesi duruma dönüleceği ve hiçbir şekilde daha kötü bir durumun oluşmayacağıdır.

 

SIK SORULAN SORULAR BAŞLIĞI ALTINDA


 

BOTOKS'LA İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR VE YANLIŞ BİLİNENLER 

 

    BOTOKS YILAN ZEHRİ MİDİR?

    Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen protein yapıda bir çeşit toksindir. Laboratuar ortamında üretilmiş ve saflaştırılmış protein yapıda bir ilaçtır. Uygulandığı bölgede etki etmekte ve dolaşıma geçmemektedir. Farklı hastalıklarda çocuklarda da kullanılmaktadır. Doğru kişiye doğru şekilde uygulandığında herhangi bir sakıncası yoktur.

 

HER ÇİZGİYE BOTOKS YAPILABİLİR Mİ? HER KIRIŞIKLIK BOTOKS İLE DÜZELİR Mİ?

 Botoks sadece mimik çizgilerine uygulanabilir. Hareketsiz durumda iken çizgilerde değişiklik olmuyorsa bu kırışıklık için Botoks uygulaması tek başına yeterli uygulama değildir.

BOTOKS UYGULAMASI SONRASI MIMIKLERIM KAYBOLUR MU?

Botoks uygulamasında yanlış bilinen doğrulardan bir tanesi, işlem sonrasında kişinin tamamiyle mimiksiz kalacağını düşünmesidir. Alınacak sonuç enjeksiyon yapılan bölgeye ve verilen ilaç miktarına bağlıdır. Uygulama yöntemi ve uygulamayı yapan kişinin tecrübesi başarıyı etkileyen en önemli faktörlerdir.

 

BOTOKS UYGULAMASI İLE YÜZÜMDE DOĞAL OLMAYAN BIR İFADE OLUR MU?
 

Genellikle ilk kez uygulama yaptıran hastaların en sık sordukları sorudur.  Botoks,  doğal dozlarda doğru yere uygulanırsa dışarıdan bakıldığında herhangi bir uygulama yapıldığı anlaşılmayacak şekilde doğal bir görüntü elde edilebilir.  

 

BOTOKS YAPTIRMAYA DEVAM EDERSEM YÜZÜMDE SARKMA OLUR MU?

Botoks yaptırmaya devam ederseniz yüzünüzde sarkma olmaz. Ancak yaş ilerledikçe hem yağ dokusunda oluşan azalma ve aşağıya doğru yer değiştirmeye bağlı hem de cildin kollajen ve elastin sentezinde azalmaya bağlı destek dokusunda zayıflama sonucunda sarkmalar oluşmakta ve bu Botoks etkisi ile sanılabilmektedir.

    BOTOKS DIĞER ESTETIK / ANTIAGING UYGULAMALARI ILE KOMBINE EDILEBILIR MI?

    Botoks uygulamasının diğer antiaging tedavilerle kombine edilmesinde genel anlamda bir sakınca yoktur. Hatta çizgiler derinleşmişse tek başına Botulinium Toksin tedavisi yeterli düzelmeyi sağlayamadığından ek tedaviler uygulanması gerekebilmektedir. (mezoterapi uygulamaları, lazer, peeling, dolgu maddesi enjeksiyonu gibi)

BOTOKS ENJEKSIYONLARI AĞRILI MIDIR?

Botoks uygulaması genellikle oldukça kısa süren ve sonrasında gündelik hayatınıza devam edebileceğiniz işlemlerdir. Hissedilen ağrı, kişinin ağrı eşiğine göre değişmekle birlikte genellikle eğer olursa çok düşük seviyede sızlama şeklindedir.  İşlem öncesi uygulanacak lokal anestezik etkili kremler işlemin konforunu artırmakta ve neredeyse ağrısız bir işlem sağlamaktadır. Tedavi sonrası genellikle herhangi bir acı hissedilmez. 

    BOTOKS UYGULAMASININ YAN ETKILERI VAR MIDIR?

Botoks enjeksiyonlarının yan etkisi yok denecek kadar az ve geçicidir. Hafif bir baş ağrısı, birkaç günde iyileşen ve makyajla kapatılabilen morarma olabilir. Botulinium toksin yalnızca enjekte edilen yapılan bölgede etkilidir. Yüzün diğer kasları enjeksiyonlardan etkilenmez ve toksin genel dolaşıma karışmaz.

 

BOTOKSA ERKEN YAŞTA BAŞLAMAK SAKINCALI MIDIR?

 Botoks özellikle hareketlerin tekrar edilmesi ile oluşan mimik çizgilerinin oluşmasını engellemek için kullanılmaktadır. Erken yaşta başlanmasının faydası vardır. Kasların kasılması ne kadar erken yumuşatılırsa o kadar az kırışıklık oluşmaktadır.

 

 BOTOKS TEDAVISINE ERKEN YAŞLARDA MI GEÇ YAŞLARDA MI BAŞLAMAK DAHA DOĞRUDUR?

      Botoks uygulamasına başlamak için özel bir yaş yoktur. Kişinin kas ve cilt yapısına ve mimiklerin ne yoğunlukta kullanıldığına bağlı olarak çok erken yaşlarda uygulama ihtiyacı doğabileceği gibi daha ileri yaşlarda ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak çizgilerin yeni başladığı dönemde Botoks uygulaması ile çok iyi sonuçlar alınırken daha oturmuş çizgilerin tedavisinde etkisi tek başına genellikle yeterli olmadığından, erken başlanan tedavilerle daha başarılı ve doğal sonuçlar alınır.

 

BOTOKS TEDAVISINE BAŞLADIKTAN SONA DEVAM ETMEK ZORUNDA MIYIM?
   
    Botoks tedavisine başladıktan sonra  devam etmek zorunda değilsiniz.
Ancak uygulamalara düzenli devam edilirse giderek daha  başarılı sonuçlar alınır. Mevcut çizgiler giderek hafifler ve yenilerin oluşması da engellenmiş olur.

 

BIR KERE BOTOKS YAPTIRINCA HEP YAPILMASI GEREKIR Mİ?

Bir kere Botoks yaptırınca Hep yapılması gerekir şeklindeki söylemler doğru değildir. Botoks işlemi tamamen isteğe bağlı olarak yaptırılabilir. Eğer tercih etmiyorsak uygulamayı tekrar ettirmek zorunlu değiliz. Botoks tekrar edilmediğinde zamanla yaptırmadan önceki doğal duruma geri dönüş olur.

 

 

BOTOKS YAPTIRMAK TEHLIKELI MIDIR?

Botoksun toksik etki yaratması için çok yüksek dozlar kullanılması gereklidir. Doğru dozlarda doğru noktalara yapılan uygulanan botoksun vücuda herhangi bir zararı yoktur.

 

     SÜREKLİ BOTOKS YAPTIRMAK KASLARDA ZAYIFLAMA YAPAR MI?

Sürekli Botoks yapılan kas gruplarında ilacın etkisi geçtiği zaman kas eski durumuna geri dönmektedir. Yapılan çalışmalarda botoksun kasları zayıflattığına dair bir bulguya rastlanmamıştır.

 

BOTOKSLA İLGİLİ KAFA KARIŞTIRAN YANLŞ BİLGİLER

 

         BOTOKS BAĞIMLILIK YAPAR!

         Botoks ilacının içinde bağımlılık yapıcı özellikler yoktur, dolayısıyla ilaca fiziksel olarak bağımlılık potansiyeli yoktur. Ancak botoks işleminin kozmetik sonuçlarına bağımlı hale gelme riski vardır çünkü daha genç ve daha dinamik bir görünüm sağlar. Yani elde edilen sonuca tutulabilirsiniz. 

BOTOKS BİR DOLGU MADDESİ GİBİ DUDAKLARI VE YÜZÜ ŞİŞİRİYOR!

 

Botoks ve dolgu bambaşka uygulamalardır. Botoks dolgu maddesi olmadığından verilen bir bölge şişmez. Dolgu maddeleri ayrı bir grup ameliyatsız estetik uygulamalarıdır, daha ziyade hacim eksikliğini yerine koymak veya şekil vermek için kullanılırlar. Botoks ise dinamik hareketler sonucu oluşan kırışıklıklarda kullanılır.

 

BOTOKS VE DOLGU EŞ ZAMANLI UYGULANMAZ!

Botoks ve dolgu uygulamaları eş zamanlı olarak yapılabilir. Çizginin oluşumunda hem dinamik hareketler hem hacim eksikliği varsa aynı seansta uygulama yapılması daha etkili sonuçlara yardımcı olur.

 

BOTOKS ETKİSİ GEÇİNCE CİLT ESKİSİNDEN DAHA KIRIŞIK HALE GELİR!

Botoks yaptırdıktan sonra cildin daha kötüye gitmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Botoks uygulaması aslında koruma sağlar düzenli aralıklarla yapıldığında yeni kırışıklıkların oluşmasını ve mevcut kırışıklıkların oturmasını engelleyerek yaşlanma sürecini yavaşlatır.

BOTOKS FELÇ YAPAR! 

Botoks uygulanan kaslarda dört ile altı ay arasında kas sinir kavşağında iletim oluşmaz ve kas hareketi azalır veya kaslar hareketsiz kalır. Botoks etkisi geçtikten sonra hiçbir şey olmamış gibi eski hareketlerine devam ederler.

 

BOTOKS İFADESİZ BİR YÜZ SAĞLAR, YAPTIRAN ŞAŞKIN BAKAR/ŞEYTAN GİBİ GÖRÜNÜR!

Botoks çoğunlukla alın, kaş arası ve göz çevresine uygulanır.  Bu bölgelerdeki uygulama kaşlarınızı çatmanıza ve kaşlarınızı çok fazla yukarıya doğru kaldırmanıza engel olur ki bu sadece ifadenizi yumuşatır. Bir aktör ya da aktris değilseniz ifadenizdeki bu değişiklik kimseyi rahatsız etmez. Bazen yanlış uygulama sonucu ortaya çıkan bir durum olarak kaşların dış kısımları aşırı şekilde yukarı kalkar ki şeytan görünümü veren durumda budur. Bunu engellemek için botoksu uzman kişilere yaptırmak çok önemlidir. Oluşan bu görüntü de gerekli yerlere ek doz uygulayarak tedavi edilebilir.  Özellikle göz çevresinde oluşan kırışıklıklar için fazla dozda Botoks kullanımı gözlerin fazla açılmasına ve şaşkın bakışa neden olmaktadır. Bu bölgede oluşan kırışıklıklara  doğru dozda Botoks yapıldığında sonuç doğal ve tatmin edici olmaktadır.

 

BOTOKS YAPILDIĞI ÇOK BELLİ OLUR !

 Genellikle botoks uygulaması yapılan kişiler anlaşılmasını istemezler. Bu yüzden doğal görünüm sağlayan uygulama teknikleri ile doğal bir görünüm elde etmek mümkündür.

 

BOTOKS SADECE GÜZELLİK AMACIYLA KULLANILAN KOZMETİK BİR İLAÇTIR!

 Botoks eskiden beri felçli ve spastik hastaların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır, estetik amaçlı kullanımı aslında çok yenidir. Bugün halen kullanılan ilaç miktarının çok büyük bölümü estetik dışı amaçlarla kullanılmaktadır 

 

BOTOKS DOĞAL DEĞİLDİR VE SAĞLIĞA ZARARLIDIR!

 Botoks'un sağlığa zararlı olarak bilinen hiçbir etkisi yoktur. 

 

BOTOKS KANSER YAPAR!

 Botoks etkisi en çok 6 ay süren bir maddedir, kesinlikle kanser yapmaz, kanserle hiçbir ilgisi yoktur. 

 

BOTOKS BEYNE GİDER!

 Botoks kan-beyin bariyerini geçen bir ilaç değildir, dolayısıyla beyine gitmez. 

 

AMELİYAT OLURSAM BOTOKSA İHTİYACIM KALMAZ!

Yüz germe de dahil olmak üzere hangi ameliyatlı veya ameliyatsız gençleştirme işlemini yaptırırsanız yaptırın botoksa olan ihtiyacınız bitmez. Eğer gerçekten güzel bir sonuç istiyorsanız botoks tek başına veya başka uygulama ile veya ameliyatlarla beraber yapılmalıdır.

 

BROTOX NEDİR?

Brotox erkeklere özel botoks uygulamasıdır. Erkeklerin kas yapısı ve kuvvetine göre botoks yüzdeki erkeksi ifadeyi koruyacak şekilde planlanarak uygulanır. Mimiklerde donma, yüzde şaşkın ve gergin bir ifade oluşturulmaması çok önemlidir.


MEZOBOTOKS NEDIR? 

Mezobotoks yüz kaslarının yüzeysel tabakasının hareketini ve ter/ yağ bezlerinin aktivitesini  azaltmak için uygulanan özel bir yöntemdir. Çok az miktarda botoks, vitaminler, mineraller ve hyaluronik asit gibi cildin ihtiyacı olan maddelerle oluşturulan bir kombinasyon mezoterapi uygulamalarına benzer şeklde intradermal olarak uygulanır.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)