BOTOKS

Yazar Emre ErkiletKulak Burun Boğaz Doktoru • 10 Ocak 2018 • Yorumlar:

BOTOKS

Deri yaşlanmasının en önemli klinik bulgusu kırışıklıktır. Deride zaman içerisinde dermal kollajen, hyaluronik asit ve elastin azalmasına bağlı hacim kaybı ve doğal deri incelmesi görülür.Bu süreci güneş maruziyeti ve sigara hızlandırır. Ayrıca yüz kaslarının kasılmasıda görünür çizgi ve kırışıklıkların oluşumuna katkıda bulunur. Başlangıçta çizgi ve kırışıklıklar kızma ve gülme gibi aktif yüz ifadeleri sırasında görülür iken, zamanla dinlenme halinde de görünür hale geçerler.

BOTOX NEDİR? NASIL ETKİ EDER?

Clostridium Botulinum adlı bir bakteriden elde edilen nörotoksin denilen bir proteindir. Hedef kaslara uygulandığında kas-sinir bileşkesine etki eder ve kas kasılmalarında geçici azalmalara neden olur. Bu şekilde tedavi edilen alanda kırışıklıklar düzelir.

ETKİSİ NE KADAR SÜRER?

Botoksun etkisi yapıldıktan sonra 3. günde başlamakta, yaklaşık 10. günde etkisi oturmakta ve kişinin yaşı ve yapılan bölgeye bağlı olarak yaklaşık 4-6 ay sürmektedir.

KİMLERE YAPILABİLİR?

Hamile ve emzire bayanlara botoks uygulaması yapılmaz. Nöromüsküler rahatsızlıkları veya kanama problemleri olanlar, tedavi yapılması istenilen bölgede cilt hastalığı olan kişilere de botoks uygulanmaz.

HANGİ YAŞTA YAPTIRMALI?

Bu konu kişiye bağlıdır. Mimiklere bağlı kırışıklıklar genellikle 30’lu yaşlarda ortaya çıktığından bu yaşlarda yapılmaya başlanması önerilsede bazı mimiklerini çok yoğun kullanan ve buna bağlı kırışıklıkları erken ortaya çıkan kişilerde 20’li yaşlarda da yapılabilir.

RİSKLERİ NELERDİR?

Botox uygulamasının yan etkisi yok denecek kadar az ve geçicidir. Hafif bir baş ağrısı, birkaç günde iyileşen ve makyajla kapatılabilen morarma olabilir. Hatalı uygulamaya bağlı olarak botoks ilacı, göz kapağına yakın bir noktaya doğru kayarsa, üst göz kapağının geçici olarak aşağıya sarkması gibi bir durum ortaya çıkabilir. Ancak bu çok nadir olarak görülen bir yan etkidir.

UYGULAMA SONRASI NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

  • Hastalar uygulama sonrası hemen normal iş hayatına dönebilirler.
  • Işlem sonrası yaklaşık 6 saat sigara içilmemesi, alkol alınmaması, makyaj uygulaması yapılmaması gerekir.
  • Uygulamadan sonra 24 saat yorucu fiziksel aktivitede bulunulmaması, cilt bakımı ve yüz masajı yapılmaması ve kuaför gidilmemesi gerekir.
  • Uygulama gününden 3 gün sonrasına kadar sauna,hamam ve havuza girilmemesi gerekir

NE SIKLIKTA YAPILMASI GEREKMEKTEDİR?

Botoxun etkisi yaklaşık 3-4 aydır. Düzenli uygulamalar sonucunda bu etki 6 aya kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle yılda yaklaşık 2 kez uygulanması tavsiye edilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)