BOTOX VE UYGULAMALARI

Botoks enjeksiyonları düzenli aralıklarla yapıldıkça etki süresinin arttığı klinik olarak gösterilmiştir.

Botulinum A toksini enjeksiyonları (botoks) ABD de en sık uygulanan kozmetik prosedürdür. İnsanlar üzerinde ilk kullanımı şaşılık tedavisi ve blefarospazm alanında 1980 yılında Dr Alan Scott tarafından olmuştur. Kırışıklık tedavisi için kullanımı ile ilgili ilk çalışmalar 1992 de Carruthers et all tarafından yayınlanmıştır. İlk uyguladıkları bölge kaş arası olmuştur.

 

BOTOKS ETKİ MEKANİZMASI

Toksin 1295 aminoasitten oluşan 97 kDa(ağır zincir) ve 52 kDa(hafif zincir) lık iki adet disulfid bağları ile bağlı zincirden oluşmuştur.

Ağır zincir, sinir hücrelerinin zarına bağlanarak hafif zincirin hücre sıvısı içine geçmesine olanak tanır ve hafif zincir de SNAP-25 denilen proteini bağlayarak asetilkolin veziküllerinin hücre içine taşınmasını engeller. Sonuç olarak sinaptik aralığa nörotransmitter salınımı gerçekleşmez ve presinaptiknöral blok meydana gelir.

Botoks; direkt olarak enjekte edilen deriyi etkilemez deride kırışıklığa sebep olan kasın kasılmasını engeller ve etkisini göstermeye başlar.

Klinik olarak botoks enjeksiyonu sonrası 2.gün etki etmeye başlar ve 2-4. Haftalarda maksimum etkiye ulaşarak etkisini gösterir. Botoks un faydalı etkileri ortalama 3-6 ay sürer ve bu süre kişiden kişiye değişir.  Botoksun tüm etkilerinin tamamen kaybolması çok daha uzun sürer ancak bu etkiler gözle görülen etkiler olmayıp klinik deneylerle gösterilmiş etkilerdir.

Botoks enjeksiyonları düzenli aralıklarla yapıldıkça etki süresinin arttığı klinik olarak gösterilmiştir.

Botoks kasları tam anlamıyla felç etmez ancak kuvvet kaybına sebep olur ve bu kuvvet kaybı da istenen kozmetik sonuç için yeterlidir.

kozmetik sonuç için yeterlidir.

Botoks un kullanılabildiği durumlar özetle;

1-yüz kırışıklık tedavisi ( yüz ve dudak üstü )

2-el ve koltuk altı terleme tedavisi ( etki süresi, düzgün yapıldığında 12-14 ay arasında değişir)

3-migren tedavisi ( düzgün yapıldığında etki süresi 10-14 ay arasında değişir)

4-boyun bölgesi kırışıklık ve bant tedavisi

5-anal fissür ( cerrahi tedaviye yakın sonuçları olduğu üzerinde çalışmalar mevcuttur)

BOTOKS TEKNİK VE TIBBİ BİLGİLER

Tecrübeli bir botoks enjektörü ile teknisyen ( işle alakası olmayan kişiler, hemşire, estetisyen, vs) arasındaki fark yüzün fonksiyonel anatomisi kavramında biter. Her hastanın yüz yapısı ve anatomisi farklı olup her hastaya uygulanan doz da bu anatomiye ve diğer birçok dinamiğe göre değişmektedir.

Bu sebeple botoks yaptırırken uygulayıcının plastik cerrahi uzmanı veya dermatoloji uzmanı olmasına dikkat ediniz.

Botoksun etkileri tamamen geçicidir çünkü etki mekanizmasındaki sinir hücre bloğu zamanla normale döner. Botoksun etkileri kişiden kişiye değişir ve ortalama 3-6 aydır.

Düşünüldüğünde botoksu yılda 2 defa hakkıyla yaptırmak ile çok düşük ücretlere ne kadar doz yapıldığı bilinmeden yılda 4-5 defa yaptırma ihtiyacı hissetmek arasında sadece zaman ve maddi kayıp değil aynı zamanda botoksun yüzdeki kırışıkları tedavi edici özelliğinin de yok edilmesi biz plastik cerrahlar için oldukça kaygı vericidir.

ALIN BÖLGESİ BOTOKS UYGULAMASI VE BOTOKS İLE KAŞ KALDIRILMASI

Alın bölgesinde iki adet kaşları yukarı kaldırmaya yardımcı frontalis adı verilen kas vardır. Ve bu kaslara botoks enjeksıyonları alın bölgesi kırışıklarını azaltmak ve kaşları yukarı kaldırmak amacıyla yapılabilir. Botoks ile kaş kaldırma işlemi 6 mm ye kadar güvenle yapılabilir. Basitçe anlatmak gerekirse kaşları kaldırmak için kaşları alçaltan kaslara enjeksiyon yapılır. Alın bölgesinin orta kısmına çok fazla botoks uygulamak MrSpock görünümlü kaş yapısına sebep olur ve aynı zamanda kaş üstünde kırışıklık artışına sebep olur.

   Botoks ile kaş kaldırma işlemini maksimuma ulaştırmak için kaş kaldırmadan sorumlu olmayan alın kası bölümlerine (yani kaşların dış bölgelerine ) enjeksiyon yapılarak kaşı kaldıran bölümlerin daha çok yukarı çekerek kaşların kalkması sağlanır. Ancak aynı anda alın bölgesi kırışıklıklarının da düzeltilmesini de istiyorsak o zaman kaşlar istenildiği ölçüde kalkmaz çünkü alın kırışıklarını yok etmek için kaşların üstündeki alanlara enjeksiyonlar yapılır. Kaşların dış kısımlarını kaldırabilmek için dikkatli bir muayene şarttır ve bunun için doktorunuz sizden tekrarlayan seferler gülmenizi ister ve bu arada kaşın uç kısımlarının kaldırılıp kaldırılamayacağına karar verir. Kaşları kaldırmak için belli sabit noktalar olmayıp her hastanın anatomisine göre bu noktalar farklılık gösterir. Bu sebeple uygulama öncesi etkili bir muayene esastır.

 

BOTOKS HANGİ BÖLGELERE UYGULANIR

Botoks yüz bölgesinin hemen hemen her yerine uygulanabilir. Benim en sık uyguladığım yerler dudak üstü, alın, kaz ayakları ve kaş ortasıdır. Israrla uygulamaktan kaçındığım ve hastalarım çok ısrar etse de yapmadığım bölgeler ise alt göz kapağı bölgesinde bulunan kırışıklıklar ve üst göz kapağı üzerinde veya yakınında bulunan kırışıklıklardır.

      Botoksu alın bölgesine uygularken birçok teknik vardır ve her doktor farklı şekilde uygulayabilir. Alın bölgesinde hastalarıma anlattığım şey ve benim de olmasını sevdiğim şey ‘kaşlarını kaldırabileceksin ama kırışıklığın oluşmayacak’ ifadesidir. Bu doğal bir botoksun en büyük işaretlerinden biridir ve birçok kişi botoks yaptırdığınızı anlayamaz.

     Kaz ayakları botoks uygulamasında çok dikkatli olmak gerekir ve %1-2 hastada üst göz kapağında düşüklük oluşabilir. Bunun sebebi üst göz kapağını yukarı kaldıran kas ile kaz ayaklarını oluşturan kasın çok yakın yerleşimi olması ve anatomik olarak bazı kişilerde bu kasların daha ince olmasıdır. Botoks yapıldığı noktadan komsu noktalara da yayıldığından bu etki oluşabilir. Üst göz kapağı düşüklüğü tamamen geçici olup 4-6. Haftalarda normale döner ve rahatsızlığı azaltmak amacıyla kullanılan bazı göz damlaları da mevcuttur. .

     Botoksun uygulandığı diğer bölge kaş arası bölgesidir ve birçoğumuzun da en büyük problemi bu bölgededir. Kaş arasının kırışıklarının inatçı olmasının sebeplerinden biri kaş arası kırışıklığına sebep olan birden fazla kasın olmasıdır.  Kaş arası kırışıkları botoks uygulaması ile düzelirler. Ancak normal duruşta mevcut olan kırışık ve derinlik var ise bunun için ek yöntemler de kullanılmalıdır(dolgu, yağ enjeksiyonu, vs) . Eğer hasta ek yöntemler istemiyorsa kaş arası pasif kırışıklıkları 3-4 ayda bir düzenli botoks uygulaması ile kademeli olarak azalırlar ve yine kişiden kişiye tekrar sayısı değişmekle birlikte 6-8. tekrar da ilk haline göre çok daha iyi pozisyonda olurlar.

     Kaş arası kırışıklıkları birçok kasın kasılması sonucu oluştuğu için aslında en çok özenin ve dikkatin gösterilmesi gereken yer olduğunu düşünüyorum. Tecrübe sahibi olmuş bir uzman hasta kaşları çatarken hangi kasların kasıldığını ve kırışıklığa sebep olduğunu analiz eder ve o bölgelere yönelik uygulama yapar ve doğal olarak çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkar.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Görkem Çalışkan Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)