Bugünden İtibaren Nasıl Elit Bir Sporcu Olabilirim?

Yazar Gonca ErcegilPsikolog • 3 Haziran 2020 • Yorumlar:

Ben haftamı planlama ve organize etme konusunda biraz beceriksiz olabiliyorum. Haftalık yapılacaklar listesi var. Günlük yapılacaklar listesi var. Hatta bir de "yapılmayacaklar" listesi var. Ve sonra aldığım notlar var. Evet, "not" değil, "notlar" var.

Bazen, yapmak istediğim şeyleri düşünmek ve planlamak için o kadar çok zaman harcıyorum ki, bu işleri yapmak için eyleme geçmem çok zaman alıyor.

Bu bir hata.

Hayattan beklentilerime ulaşmak için ilerlemenin daha kolay bir yolunun tam olarak gün içinde ihtiyaç duyduklarımı parçalara ayırmak ve her bir parça içinde yapmam gerekenleri görerek o güne hemen başlamam gerektiğini fark ettiğim an “işte bu” dedim.

Biraz daha açıklayayım...

Tüm bu zamanımızı, şu an yapmamız gereken şeylere odaklanmayı unuttuğumuz için gökkuşağının sonundaki büyük alkışı, büyük ödülleri veya altın madalyaları düşünerek harcıyoruz. Hayal kurmak eğlenceli, kolay ve ironik bir şekilde yeterli. Küçük hayallerimiz yeterince iyi hissettiriyor - beyinlerimiz hayal edilen ile gerçek deneyimler arasındaki farkı söyleyemez - bizi hiçbir şey yapmamaya zorlar (bundan bir antrenman açısından nasıl fayda sağlanabileceğini başka bir yazıda anlatacağım).

Peki bunu nasıl düzeltebiliriz?

Birkaç dakika hayallerinize mola verin, bir kalem alın ya da telefon ya da tabletinizin notlar bölümünü açın ve hızlıca bir ev ödevi yapalım (Çok kolay olacak, bana inanın ve bunu yaptığınız sürece, başarılı olacaksınız). Bir kağıdın en üstüne veya cep telefonunuzun notlarında, tabletinizde bu büyük hedefi yazın. Bu hedef her ne ise,

yeterli zamanınız olup olmadığını veya takım arkadaşlarınızın size gülüp gülmeyeceğini veya antrenörünüzün deli olduğunuzu düşünüp düşünmediğine kafa yorarak zaman harcamayın.

Sadece yazın. Düşünmeyin.

Bu alıştırmanın amaçları doğrultusunda, program hedeften çok daha önemlidir. Uygun bir programla harika şeyler elde edebilirsiniz. Nokta. Hedef neredeyse önemsiz hale gelir.

Şimdi. Eğlenceli kısım... Etkili kısım...

Bu hedefe ulaşmak, o yüzücü olmak, hayalini kurduğunuz seviyelere ulaşmak için... Tipik bir gün senin için nasıl geçecek? Başka bir deyişle, bunun gerçekleşmesi için günlük olarak ne yapman gerekiyor?

Bu, hayallerinde gevşemeyi ve rahatlamayı tercih eden mükemmelliğin gerektirdiği sert taleplere karşı güvenli limanda olmayı tercih eden yüzücüler için bir mucize şok anı olarak görülebilir; ancak geri kalanlar için bu, şu anda bulunduğunuz yer ile olmak istediğiniz yer arasında net bir bağlantı kurabileceğiniz heyecan verici bir an. Bir düşünün... ve yazın. Gün doğumundan gün batımına kadar, bu hedefi gerçeğe dönüştürmek için günlük olarak ne yapmanız gerekiyor?

Antrenmanlara kötü başlıyorsanız, her antrenmandan sonra beş dakika fazla zaman harcayacak mısınız?

Dönüşlerinizi iyileştirmek için, tüm antreman boyunca hızlı bir şekilde ayak vurma ve hızlı çevirmeli dönüşler yapacak mısınız?

Performansınızı en çok etkileyen unsurların başında gelen beslenmenize ne kadar dikkat ediyorsunuz? İtiraf edelim ki; hepimiz o abur cuburlardan ya da fastfood tarzı beslenmeden ara ara tüketiyoruz. Peki, bunu dengelemek için sonrasında ne yapıyoruz? Bundan sonrası için daha planlı bir şekilde sınır koymayı düşünüyor musunuz?

Her gece çok geç saatlere kadar, dizi izleyerek, oyun oynarak ya da arkadaşlarınızla mesajlarak zaman harcadığınızı fark ettiğinizde, ihtiyacınız olan uykuyu almak için bir kesme noktası yaratacak mısınız?

Bunları yazın ve yarın uyandığınızda o yüzücü olun.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)