Coronavirüs Gerçeği İle Yaşarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar Gonca ErcegilPsikolog • 3 Haziran 2020 • Yorumlar:

Coronavirüs ile mücadele günlerinde dönemsel olarak değişen hayatlarımıza daha kolay adapte olabilmemiz için bazı notlar aldım. 

Altta detayları bulunan bu yazının kısa başlıkları ise şu şekilde: 

1. COVID-19’a yakalanan çoğu insanın sadece hafif semptomlar yaşayacağı gerçeğini kendinize sürekli hatırlatın. 

2. Çocuklarınızla Koronavirüs haberlerini dürüst ve yaşa uygun bilgilerle anlatın ve paylaşın. 

3. Günlük hayatınızı olağan saatlerinde devam edecek bir rutine oturtun. 

4. Beslenmeniz her zamankinden çok dikkat edin. 

5. Hayata Bağlı Kalın. 

6. Profesyonel destek arayışına geçmek konusunda çekimser olmayın. 

Coronavirüs COVID-19 hakkında yeni bilgiler giderek yaygınlaşıyor ve bu durum birçoğumuzu endişelendiriyor. Kaygınızı yönetmenize, haber kaynaklarınızı değerlendirmenize ve olumlu bir görünüşte olmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları. 

1) Derin bir nefes alın ve COVID-19’a yakalanan çoğu insanın sadece hafif semptomlar yaşayacağını kendinize sürekli hatırlatın. Yaşlılar veya kronik hastalıkları olanlar gibi koronavirüse karşı daha savunmasız olabilecek kişilere yardımcı olmak için çalışmalar ise devam ediyor. Virüsün yayılma alanı arttıkça, ailenizi ve sevdiklerinizi sağlıklı tutmak için gerekli önlemleri almak önemlidir. Koronavirüs hakkında haberleri takip ederken daha analitik bir yaklaşım benimsemekte fayda vardır. Ayrıca ailenizden, arkadaşlarınızdan veya sosyal medyadan aldığınız bilgileri doğrulamak istersiniz. Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgını ile ilgili sürekli olarak bilgilendirmede bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yerel yönetimler de #evdekal uygulamasını yaygınlaştırmak için her türlü desteği vermektedir. 

 

2) Çocuklarınızla iletişim kurun. Koronavirüs haberlerini dürüst ve yaşa uygun bilgilerle anlatın ve paylaşın. Çocuklarınızın ana haber bültenlerinde ve sosyal medyada yer alan ürkütücü bilgilerden uzak kalması için çaba harcayın. Çocukların bu süre zarfında kendi duygularını nasıl yöneteceklerine dair ipuçlarına ilişkin davranışlarınızı ve duygularınızı gözlemleyeceğini unutmayın. Çocukların kaygılarını kontrol altında tutmaya yardımcı olmak için ne kadar coronavirüs bombardımanına maruz kaldıklarını da kontrol etmeye çalışın çünkü çocukların yaşına uygun olmayan bilgi bombardımanına maruz kalması, sandığınızdan çok daha fazla kaygı geliştirmelerine sebep olabilir. Bu da şu anda ruh sağlığı çalışanları olarak bizim çocuklar ile ilgili olarak hiç karşılaşmak istemediğimiz bir durum. 

3) Günlük hayatınızı olağan saatlerinde devam edecek bir rutine oturtun. Evdekal çağrısı öncesinde kaçta kalkıyorsanız, o saatte kalkın. Aynı şekilde uyku düzeninizi de bozmayın. Melatonin salgılanması için bu düzeni devam ettirmeniz şart. Melatonin salgılanması da sakinliğimizi korumaya, gerginliğimizi azaltmaya yardımcı olan başlıca unsurlardandır. 

4) Beslenmeniz her zamankinden çok dikkat edin. Sadece bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için değil; aynı zamanda ruh sağlığınızı korumak için de ne yediğiniz çok önemli. Şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun çünkü ihtiyacımızdan fazla şeker tüketimi beynimizde gereksiz aktivasyona sebep olmakta ve bu da anlamsız şekilde kaygılanmamıza sebep olmaktadır. Ayrıca, uyumadan iki saat önce gıda tüketiminizi sonlandırmanızı da öneriyorum. Uyku saatinize yakın su dışında bir şeyler tüketmeniz hem derin uykuya geçme sürenizi geciktirebilir hem de uyku kalitenizi bozabilir. Kaliteli uyku uyuyamamak ise; hem kaygı hem de gerginliğinizi arttıracaktır. 

5) Hayata Alternatif Yollarla Bağlı Kalın. Sosyal ağların sürdürülmesi bir normallik duygusu geliştirebilir ve duyguları paylaşmak ve stresi azaltmak için oldukça başarı sağlayabilir. Telefonla konuşarak, mesajlaşarak veya sosyal medya platformlarındaki kişilerle sohbet ederek virüs bulaşma riskinizi artırmadan bu bağlantıları koruyabilirsiniz. 

6) Ek yardım isteyin. Kontrol edilemeyen bir sinirlilik, kalıcı bir üzüntü veya kişilerarası ilişkileri olumsuz yönde etkileyen diğer uzun süreli tepkiler hisseden bireyler eğitimli ve deneyimli bir ruh sağlığı uzmanına danışmalıdır. Ruh sağlığı uzmanları, insanların aşırı stresle baş etmelerine yardımcı olabilir. Bu profesyoneller, sıkıntıları yönetmek için yapıcı yollar bulmalarına yardımcı olmak için bireylerle birlikte çalışırlar. Destek aramaktan çekinmeyin. 

Sevgiler

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)