Burun Estetiği (Rinoplasti)

Yazar Erkan TarhanKulak Burun Boğaz Doktoru • 14 Ekim 2015 • Yorumlar:

Rinoplasti burnu yeniden şekillendirme ve yeniden yapılandırma ameliyatıdır. 

Burun, yüzün merkezinde yer alan ve yüz şeklinde çok önemli rolü bulunan bir organdır. Her burnun kendine özgü bir şekli vardır. Burundaki ufak değişiklikler bile yüz görünümünü etkileyebilir. 
Ameliyat öncesi uzunca bir muayene ve görüşme yapılmalı ve böylece hastanın beklentilerini ve bu beklentilerin ne kadar gerçekçi olduğu ortaya konulmalıdır. Cerrah, rinoplasti adayının önemsediği noktaları not alarak ameliyat öncesinde burunda düzeltilmesi gereken detayları belirlemeye çalışır. Bunu yaparken kişisel güzellik algısını, oranları, açıları ve geometrik ilişkileri göz önünde bulundurur. Kıkırdakların yapısını, var olan eski izleri; hastanın yaşını, cinsiyetini ve cildinin yapısını değerlendirir. Bu değerlendirmeler sonucunda ameliyat planını hazırlar, hastanın ideal bir buruna sahip olması için uygun cerrahi tekniği seçer.

Burun Yapısı

Burnun yüzün ortasında bulunması onu yüzde cazibenin merkezi yapmıştır. Burun yapısı sırayla cilt, cilt altı, kaslar, kemik-kıkırdak iskelet, mukozadan oluşmuştur. İçeride ortada septum adı verilen kıkırdak ve kemikten oluşan bir bölme mevcuttur. Cilt kalınlığı rinoplasti sonuçlarını etkileyen en önemli etmenlerden biridir. Kemik-kıkırdak çatı ameliyat sırasında değişir. İnce deri altındaki bütün değişiklikleri gösterirken, kalın deri yapılan değişikliklerin görülmesini engellemektedir.

Burun Estetiğinde hedef nedir?

Temel amaç, yüz ile uyumlu doğal ve daha iyi görünen bir burun oluşturmaktır. Ameliyatın sonucu sadece cerrahın yeteneğine ve deneyimine bağlı değildir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, cilt durumu, kemik yapısı, sigara kullanımı, yara iyileşmesi ve anatomik yapı ile de ilgilidir.

Burun Estetiği Hangi Yaşta Yapılabilir?

Genellikle 18-55 yaş arasındaki erişkinler tarafından talep edilen bir ameliyattır. Burun tıkanıklığının ileri düzeyde olduğu durumlarda ameliyat daha erken yaşlarda da yapılabilir. 

Burun Estetiği zor bir cerrahi işlem midir?

Evet, bu kolay bir ameliyat değildir. Burun işlevi korunurken, yüzün kişiye özel olarak şeklini düzeltmek esas zorluktur. 

Burun Estetiği nefes almamı etkiler mi?

Estetik bir burun elde ederken burnun işlevlerini korumak çok önemlidir. Estetik görünüm için burnun önemli olan fonksiyonları feda edilmemelidir. Normalde rinoplasti burun tıkanıklığına neden olmaz. Burun içinde ortada yer alan septum burnu iki eşit parçaya böler ve esas destek mekanizmayı oluşturur.  Burun iç eğriliği genetik nedenli ya da darbe nedeni ile oluşabilir. Ayrıca yan burun duvarından kaynaklanan burun etlerinin büyümesi de solunum problemlerine neden olabilir. Burun içini örten mukoza, allerji, sigara içimi gibi nedenlerle büyüyebilir, şişebilir. Tüm bunlar hastada burun tıkanıklığı oluşturabilir. Tıkayıcı tüm nedenler ameliyat sırasında düzeltilmelidir. Çünkü rinoplasti sonrası hava pasajı  %10-20 oranında daralmaktadır.

Ameliyattan önce fotoğraf 

Ameliyattan önce fotoğraf çekilmesi standart bir işlemdir. Cerrah önden, 2 yan, 2 oblik ve tabandan olmak üzere 6 farklı yönden fotoğraflama yapar. Ameliyattan 6 ay ve 1 yıl sonra tekrar fotoğraflamak gereklidir.

Ameliyattan sonra burnumun nasıl olacağını görebilir miyim?

Bilgisayardaki görüntünü ameliyat sonrası durum ile ilgili kesin ve garantili bir sonuç veremez. Bunun hastalar tarafından bilinmesi gereklidir.  Hekim yapmayı planladığı değişiklikleri hastasına detayları ile anlatmalıdır.

Estetik sonrası yüzümde iz kalır mı?

Burun estetğinde iki ana yaklaşım mevcuttur. Endonazal (kapalı) ve eksternal (açık) yaklaşım. Endonazal yaklaşımda tüm kesiler içeriden yapıldığı için ciltte yara izi oluşmaz. Eksternal yaklaşım getirdiği avantajlar nedeni ile popüler bir yaklaşım olmuştur. Bu yaklaşımda burun deliklerinin en dar yerinden geçen V şeklinde kesi yapılır. Gözle görülür bir iz bırakmayan bu yöntem doktorların %90 tarafından tercih edilmektedir. Sonuçta hangi yaklaşımın tercih edileceği tamamen cerrah ve burun yapısı ile ilgili olup hasta açısından bir olumsuzluğa neden olmaz.

Ameliyattan önce nelerden uzak durmalıyım?

En önemlisi aspirin ve benzeri kanı sulandıran ilaçlardan kaçınmaktır. Ağrı kesici ihtiyacınız olursa parasetamol kullanabilirsiniz. Ameliyattan önce son 1 ay sigara içmeyiniz. Sigaradaki nikotin kan dolaşımını bozarak yara iyileşmesini bozar. Ameliyat öncesi rutin kan testleri ve değerlendirmeleri anestezi hekimi yapmaktadır. Ameliyattan önce bir kaç gün ve sonra bir kaç hafta alkol almayınız. Alkol şişliğe ve kanamaya neden olur.

Ameliyat nasıl yapılacak?

Genel anestezi altında, burun yapısına göre 2 saat ile 4 saat arasında sürebilir.  Önce septum deviasyonu (burnun orta kısmındaki duvarın eğriliği) düzeltilerek ameliyata başlanır. Daha sonra ameliyat öncesinde yapılan plana göre tüm problemler tek tek düzeltilir. Burun sırtında kemer var ise törpülenir, düzensizlikler giderilir, gerekiyorsa burnun kemik yan duvarlarına müdahale edilerek burun daraltılır. Burun ucundaki kıkırdaklara yönelik müdahaleler yapılır. Burun içinden elde edilen kıkırdaklar ameliyat sırasında çeşitli düzeltmeleri yapmak, dokulara destek olmak veya istenilen şekli vermek için kullanılır. Hasta daha önce başka bir burun ameliyatı geçirmişse ve burun içerisinde yeterli miktarda kıkırdak bulunmuyorsa bu kıkırdaklar kulak veya kaburgadan da elde edilebilir. Başlangıçta yapılan kesiler dikilerek kapatılır. Burun içerisine tampon koymamaktayım. Burun sırtı ise bandajlanarak özel kalıplarla korumaya alınır ve ameliyat sonlandırılır.

Ameliyattan sonra yapılması gerekenler

•Başınız yukarda yatınız. Başınızı yana 45 dereceden fazla çevirmeyiniz. Daha fazla hareket ederseniz burnunuzda eğriliğe neden olabilirsiniz. Buna ameliyattan sonraki 3 hafta boyunca uyunuz.
•İlk hafta çok sıcak gıdaları tüketmeyiniz.
•Göz çevresine ve yanaklara uygulanacak buz şişliği ve morluğu azaltacaktır. ilk 48 saat saat başı 10 dakika buz tatbik edilmelidir.
•Dişinizi fırçalarken dikkatli olunuz.
•İlk günlerde çok sert gıdalar çiğnemeyin, daha yumuşak gıdalar tercih edin.
•Bir hafta yatak istirahati gereklidir
•Ameliyat sonrası 2 hafta spor yapmayınız.
•Pansumanları ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz. 1 hafta boyunca saçlarınızı yıkamayın, kuaförde saç yıkatır gibi yıkayabilirsiniz. Burun tamponlarınızı ve dış pansumanı ıslatmayın.
•1 hafta boyunca aşırı gülmekten ve abartılı mimik hareketlerinden kaçının.
•8 hafta boyunca güneşten ve güneş ışınlarından korunun aksi halde yüzünüzdeki şişliğin düzelmesi uzun sürecektir.
•1 ay boyunca yüzmeyiniz bu travmaya neden olabilir.
•Ameliyattan 3-4 gün sonra yüzünüzde şişkinlik oluşabilir. Büyük oranda 2-3 hafta içinde şişlik azalacaktır ama bazı vakalarda azalan şişlik 12-18 ay sürebilir.
•Ameliyattan sonra oluşan morluklar 2 hafta kadar sürebilir. Genellikle 10. günden sonra kaybolur. Daha uzun sürerse kapatıcı makyaj yapılabilir.
•4 hafta boyunca gözlük kullanmayınız.
•Ameliyattan 2 gün sonra lens kullanabilirsiniz

Ameliyat sonrası kontrol ne kadar sürecek?
Ameliyattan 1 gün sonra,7 gün sonra pansumanları yapılır. Daha sonra takip protokolü hastayı 6. hafta, 3. ay, 6. ay, 1. yıl ve daha sonra yılda 1 defa kontrol etmek şeklindedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)