Burun Estetiği

Burun ameliyatlarının da temelde 2 cerrahi felsefe vardır. 1. ‘si kamuflaj cerrahisidir. Kamuflaj cerrahi burun kemik ve kıkırdakları üzerinde daha minimal oynamalar ile şekillendirmeler yapılır ve kas ve bağlara daha az zarar verilir.

Genelde kamuflaj cerrahisi KAPALI burun ameliyatlarıdır. Kapalı burun ameliyatları daha çok, ilk defa burun ameliyatı olan ve küçük manipülasyonlar gerektiren burun ameliyatında kullanılır.
 

KAPALI (İZSİZ) BURUN ESTETİĞİ

Burun içinde kesiler yaparak buruna şekil verme ile beraber burunda nefes darlığına yol açan yapılar da düzeltilebilir. 

AÇIK BURUN ESTETİĞİ

Burun ucu alt kısımdan kesiler ile burun kemik ve kıkırdaklarına şekil verilen tekniktir. 

 

Operasyon Zamanına Hazırlık

  • İlaçlar ameliyattan bir hafta önce kesilir. (sürekli kullandığınız ilacı doktorunuza danışmadan kesmeyiniz)

  • Sigaranın ameliyat öncesi ve sonrası bir süre kullanılmaması önerilir.

  • Bayanların o tarihte mens olması, ameliyat olmasında bir mahsuru yoktur.

  • Operasyon günü hastaneye gelirken makyaj yapmayın, saç jölesi kullanmayın, rahat kıyafet giyin, takılarınızı evde bırakın.

  • Ameliyattan 6 saat önce hiçbir şey yenmemeli ve içilmemeli.

  • Operasyondan yaklaşık bir saat önce hastanede olunmalı.

 

Ameliyat Tekniği

Burna şekil veren yapılara (kıkırdak, kemik ve yumuşak doku) yeniden şekil verilir. Bu yapılara şekil verilirken öncelik burunun fonksiyonel yapısıdır yani hastaların rahat nefes alacakları güzel bir burun yapmaktır. Ameliyat süreci boyunca burna nazik davranılır ve burun ucundaki düşüklük, aşırı yükseklik, dudakla burun ucu açısı, burun sırtındaki çıkıntılı alan veya eksik alan, burundaki eğrilik, burun ucu, burun delikleri düzeltilip estetik bir görünümü sağlanır.

Burunda nefes almada zorluk yaratabilecek yapıları (septum eğriliği ve burun eti büyüklüğü) ameliyat esnasında aynı anda müdahale edilip düzeltilir

 

İyileşme Süresi

 

Operasyon sonrası en az 10 gün yatarken başınızın yüksekte olması ve yüzünüzün tavana doğru bakması ile şişliklerin hızla ve simetrik inmesi için önemlidir.

Ameliyat sonrası burun içinden gelen ufak kan sızıntıları için burun ucundaki tamponlar azaldığı zaman ( ertesi gün ) çıkarılır.

Operasyondan 2 gün sonra kuaförde başınızı yıkatır gibi evde saçlarınızı yıkayabilirsiniz.

Burun deliklerine sıkmanız için iki farklı burun spreyi verilir (yaklaşık biri 1 hafta diğeri 4 hafta kullanılır).

Operasyondan 2 gün sonra şişliğin ve ödemin en fazla olduğu dönemdir (kişinin yapısına ve uygulanan tekniğe bağlı değişir) ve sonrasında hızla çözülür.

Ameliyat sonrası ortalama 5. günde burun üzerindeki plastik atel ve bantlar çıkarılır ve ten rengi bantla burnunuz bir hafta daha bantlanarak ödemin gerilemesi hızlandırılmaya çalışılır.

Operasyondan yaklaşık 2 gün sonra, Burnunuzdaki atele dokunmaksızın ve burnunuza travmalardan koruduğunuz takdirde yaptığınız işe bağlı olarak işinize dönebilirsiniz.

Burun ucunda bir miktar hissizlik olması normaldir. Bu durum 2-3 ay içerisinde azalarak tamamen düzelir.

Burun yapınıza bağlı olarak gerekirse size nasıl burun masajı yapılacağı gösterilir.

Operasyondan sonra ağır çerçeveli gözlükler 3 ay sonra hafif çerçeveli gözlükler 1 ay sonra takılabilirken lens 3 gün sonra takılabilir.gözlük takılabilir.

Daha rahat nefes alabilmeniz için septum eğriliği ve burun eti büyüklüğüne müdahale yapılmışsa operasyon sonra burun tıkanıklığı olabilir, bu size verilecek spreyleri düzgün kullandığınız takdirde yaklaşık 2 ay içinde geçecektir.

2 hafta sonra hafif tempolu sizi yormayan egzersizlere, altı hafta sonra yüzmeye başlayabilirsiniz.

Burun son şeklini yaklaşık 6 ay-1 yıl civarında alır.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Sağır Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)