Meme Küçültme

Kadınlarda memenin aşırı büyük olması sırt ve boyun ağrılarına yol açabilmekte ve kamburluğa neden olabilmektedir. Sarkık ve büyük memeler ayrıca meme altında cilt rahatsızlıkları oluşturabilmektedir. Nefes darlığına yol açabildiği gibi günlük fizik aktivitelerde zorlanma meydana gelebilir. Gündelik hayatta kıyafet seçiminde zorluklar oluşturabilirken kadının kendini beğenmemesi de sosyal ve psikolojik sorunlara sebep olabilir.

Meme küçültme ameliyatlarında çıkarılan meme dokusu patolojik olarak incelenir ve aynı zamanda geriye kalan meme dokusu ile hastanın isteğine bağlı olarak estetik meme dokusu oluşturulur.

Meme büyüklüklerinin değişik sebepleri olabilir. Genetik faktörler, hormonal değişiklikler veya bazı hastalıklar sonucu, vücut ölçülerine uyum sağlamayan iri meme oluşabilir.

Operasyon Süreci

Meme Küçültme Operasyon Öncesi Fikir Alışverişi

Görüşmede öncelikle sizin mevcut şikayetleriniz ve operasyon sonrası beklentiniz değerlendirilir. Ameliyatta nelere dikkat edileceği.

Bu muayene sonucunda memelerinizin büyüklüğü, şekli, derinizin durumu, yaşınız, çocuk sahibi olup olmayacağınız, meme başının yeni yeri vb durumlar sizinle konuşulacaktır.

Operasyonın ayrıntıları hakkında size bilgi verilecek, iz, meme başı duyarlılığı, emzirme, anestezi şekli ve operasyonın riskleri hakkında bilgi verilecektir.

Operasyona karar verdiğinizde asistanım size uygun operasyon gününü planlar.


 

Meme Küçültme Operasyon Zamanına Hazırlık

  • Operasyon öncesi yapılması gereken kan ve akciğer filmine ilave olarak, mamografi ve gerekirse meme ultrasonografisi yapılır. Yüksek tansiyon, sigara, ilaç alışkanlığı, şeker hastalığı gibi durumlar konuşulur. Operasyon günü ve sonraki birkaç gün için size yardımcı olacak birisi gerekecektir.

  • Sürekli kullandığınız ilacı doktorunuza danışmadan kesmeyiniz.

  • Sigaranın operasyon öncesi ve sonrası bir süre kullanılmaması önerilir.

  • Operasyon günü hastaneye gelirken makyaj yapmayın, saç jölesi kullanmayın, rahat kıyafet giyin, takılarınızı evde bırakın.

  • Operasyontan 6 saat önce hiçbir şey yenmemeli ve içilmemeli.

  • Operasyondan yaklaşık bir saat önce hastanede olunmalı.



 

Operasyon Tekniği

Estetik meme küçültme operasyonunda büyük olan meme dokusu kişinin vücut ölçülerine göre yeniden şekillendirilir. Fazla meme dokusu ve üzerindeki deri çıkartılır. Meme başı olması gereken yere taşınır. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın meme başı etrafında iz kalır. Ancak bu izler başlangıçta belirgindir, zamanla belli belirsiz hale gelebilir. Operasyon sonrası izlerin derecesi, memenin büyüklüğüne, kullanılan operasyon yöntemine ve nihayet hastanın derisinin iz bırakma özelliğine bağlıdır. 

Meme başında oluşacak belli belirsiz iz aşağıdaki gibi 3 şekilden biri olur.

Bazı özel durumlarda, ileri derecede büyük memelerde, yukarda sıralanan operasyon şekillerinin birincisi gibi uygulanma yapılır.


 

Anestezi Türü

Genel anestezi yöntemi ile uygulanır.

Operasyon Süresi

Ortalama 3-4 saat kadar sürer.


 

İyileşme Süreci

Kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Memeler üzerine sütyene benzer sargı uygulanır veya operasyon sonrası hemen sütyen giydirilir. Genellikle her iki memeye dren adı verilen borular yerleştirilir, ve 24-72 saat içinde çıkarılır. Meme başı üzerine ayrı pansuman konur. Pansuman 2 gün sonra açılarak kontrol edilir. 7 gün sonra sargılar açılır. Hastanede 1-3 gün kalınır. Hastaya 6 hafta sporcu sütyeni giydirilir ve masaj önerilir. Erken dönemde şişlik olabilir, meme başında hissizlik ve deri üzerinde pempemsi renk değişimi görülebilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur.

Hasta 1 hafta sonra işine dönebilir. 3 ay ağır sporlardan uzak durması önerilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Sağır Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)