BURUN TIKANIKLIĞI SİNÜZİT YAPAR MI ?

Yazar Bahadır BaykalKulak Burun Boğaz Doktoru • 24 Kasım 2017 • Yorumlar:

“Sinüzit yüz kemiklerinin arasında bulunan havalı boşlukların yani sinüslerin iltihabıdır. Yüz de zonklayıcı bir ağrıya sebep olur,burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı da eşlik eder

Baş ağrısı genellikle sinüzitten mi kaynaklanır ?

 

Hayır, bu ifade yanlış olur. Baş ağrılarının büyük kısmı yaklaşık yüzde 85’i gerilim tipi baş ağrısıdır, yüzde 5’i ise sinüzit kökenlidir. Tabi diğer nedenler de var.

 

Sinüzit kış döneminde daha sık görülüyor kış hastalığı diyebilirmiyiz ?

 

Sinüzit özellikle tedavisi yapılmamış nezle, grip sonrasında gelişebilir. Kış aylarında daha sık soğuk algınlığına yakalandığımız için sinüzite bir yönüyle kış hastalığı da diyebiliriz ama yaz döneminde de sinüzit olan ve bu durumdan muzdarip pek çok hasta var.

Sinüzit tekrarlayabilir mi ?

Uygun tedaviye rağmen sık sık sinüzit oluyorsanız altta yatan mutlaka bir sebep vardır. Ya burun tıkanıklığı yapan kemik eğriliği, burun eti büyümesi ya da kişinin alerjik yapısı sinüzite neden oluyordur. Nadiren başka sebepler de olabilir tabi, araştırmak gerekir.

Sinüzite bağlı ortaya çıkan hastalıklar nelerdir ?

 

Sinüs enfeksiyonu çevre doku ve kemik yapılara yayıldığı takdirde yüz kemiklerinde iltihaba, körlüğe, menenjitte ve beyin absesine neden olabilir. Bunlar son derece tehlikeli ve acil tedavisi gereken durumlardır. Özellikle çocuklarda sinüzit dikkatle izlenmesi gereken bir durum.

Tedavinin püf noktaları nelerdir ?

 

Uygun antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bunun yanında destek tedavisi de verilebilir. Akut durumlarda tedavi süresi genellikle 10-14 gün arasında değişir. Kronik vakalarda ise bir ay ilaç tedavisi sürdürülmelidir. 7 günden fazla süren burun akıntınız ya da uzamış nezle, gribiniz varsa sinüzit olma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu nedenle soğuk algınlığı deyip geçmeyin, önleminizi mutlaka alın.

 

Peki ne zaman ameliyat gerekiyor ?

Hastalığın kronikleştiği durumlarda, ilaç tedavisine yanıt alınamadığında ameliyat gerekir. Sinüslerin havalanmasını yeniden sağlamak için sinüs kanalları endoskopik sinüzit ameliyatı ile temizlenir. Eğer enfeksiyon göz, beyin ve çevre kemik yapılara yayılırsa yani komplikasyon gelişirse cerrahi tedavi devreye girer. Kronik bakteriyel sinüzitlerde cerrahi tedavi oldukça yüz güldürücüdür.

Sinüzitten korunmak için ne önerirsiniz ?

 

Bağışıklık sistemimizi dolayısıyla direncimizi düşüren yorgunluk, uykusuzluk ve kötü beslenmeden uzak durmak gerekir. Burun tıkanıklığı mutlaka tedavi edilmeli. Ayrıca ıslak saçlarla soğuk havaya çıkılmamalı. Ev ve iş yerimizdeki havanın nemi çok düşük olmamalı.Uzamış grip ve nezleye özellikle dikkat edelim

Burun tıkanıklığının sebepleri nelerdir ?

 

Burun iç kısmındaki kıkırdak ve kemikten oluşan orta bölmenin eğriliği yani deviasyon oldukça önemli bir sebeptir. Burun eti büyümeleri ve alerjik kişilerde ortaya çıkan polipler de burun tıkanıklığı yapar. Sigara ve hava kirliliği de önemli nedenler arasındadır.

Sigara nasıl burun tıkanıklığı yapar, açıklayabilirmisiniz ?

Sigara dumanı burun ve sinüslerdeki temizleme fonksiyonunu bozar. Böylece partiküller ve tozlar burnun içinde kalır bu durum burun iç yüzeyindeki dokunun ödemlenmesine neden olur, burun etleri şişerek büyür.

Burun tıkanıklığı ile sinüzit arasında nasıl bir bağlantı var ?

 

Herşeyden önce sinüslerin fonksiyonlarını sürdürebilmeleri için iyi havalanmaları gerekir, burun tıkanıklığında sinüs havalanması olumsuz etkilendiği için sinüzit gelişebilir. Ayrıca sinüslerin içindeki sıvının düzenli olarak boşaldığı kanallarda da tıkanıklık oluşması sinüzite zemin hazırlar. Bu nedenle sık tekrarlayan sinüzit ataklarını önlemek için altta yatan burun tıkanıklığının nedenini bulmak ve tedavi etmek önemlidir.

 

Burun kemiği eğriliği yani deviasyon ameliyatı hangi yaştan itibaren yapılabilir ?

Burun kemiği eğriliği ameliyatı yüz kemiklerinin gelişimi tamamlandıktan sonra yapılabilir. 17-18 yaştan itibaren ameliyat yapılabilir.

Ameliyat nasıl gerçekleştiriliyor ?

 

Benim tercihim genel anesteziden yana olsa da lokal anestezi ile de yapılabilir deviasyon ameliyatı. Burun kanallarını daraltan kıkırdak ve kemik kısım düzeltilmesi burun iç kısmından yapılan kesi ile gerçekleştirilir ancak bazı durumlarda açık teknik yaklaşıma ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle nefes almayı ciddi şekilde etkileyen burnun dış kısmındaki eğriliklerin, çökmelerin olduğu durumlarda fonksiyonel burun estetiği yapmak gerekir. Burun dinamik bir yapı dolayısıyla sadece deviasyonun ve ya burun etlerinin burun tıkanıklığa yol açtığını düşünmek yanlış olur. Burun kanatları, burun çatısı, burun kökü ve aks eğrilik sorunları burun tıkanıklığı yapabilir.

Peki burun eti büyümesinde ne yapıyorsunuz ?

Öncelikle konka şişmesi olarak da bilinen burun eti büyümesini iyi tanımlamak gerekir. Alerjik vakalar da mutlaka alerji tedavisi yapılmalı. Tomografi ile tanısını koyduğumuz burun eti büyümelerindeyse bazen ilaç tedavisi, bazen radyofrekans cerrahisi yapıyoruz, zaman zaman da küçültme cerrahisi ile bu sorunu çözüyoruz.

Burun ameliyatlarından sonra iyileşme süreci nasıl oluyor ?

 

Burun ameliyatları günümüzde eskiye göre daha konforlu, örneğin hastaların korkulu rüyası olan tampon kullanılmadan cerrahi yapılabiliyor. Bazen burna hiçbir şey yerleştirmiyoruz, oluklu silikon adını verdiğimiz aparatları ise en fazla 24-48 saat burunda tutuyoruz ama hasta burundan nefes alıp verebiliyor. İyileşme süreci ise oldukça hızlı. En ağır ameliyatlarda bile en geç yedinci gün sosyal hayata dönülebilir. Ağrı ve morluk kişiden kişiye göre değişmekle beraber rahatsız edici boyutta değildir.

Burun ameliyatı olan ancak burun tıkanıklığı devam eden pek çok hasta da var, bu durum açıkcasu ameliyat olmak isteyenleri de korkutuyor, görüşlerinizi öğrenebilirmiyim ?

Burun aslında oldukça dinamik bir yapı. Burun solunumunu etkileyen pek çok faktör var. Burun kemiği eğriliği ve burun eti büyümesi dışında burun kanatlarındaki çökme, burun sırtındaki darlık, burnun kıkırdak yapısının zayıf ama cildinin kalın ve sarkık olması gibi pek çok neden burun tıkanıklığına sebep olabilir. Bence burada en önemli nokta tanının doğru konulması. Burun kemik eğriliği sorununun halletseniz bile burun kanadında nefes alma sırasında oluşan içe çökmeyi tespit edemediğiniz ve düzeltmediğiniz sürece nefes alma sorunu geçmez. Tecrübeli ellerde burun ameliyatı sopnrası revizyon ihtimali oldukça azdır % 5 civarındadır, ki bunlar da 15-20 dakikalık küçük müdahalelerle halledilecek sorunlardır

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)