Bütçeye Göre Sağlıklı Beslenme Önerileri

Yazar Aslıhan ÖzkanDiyetisyen • 6 Haziran 2020 • Yorumlar:

Sağlıklı besinler ve sağlıklı beslenmek sanılanın aksine pahalı değildir. İyi planlanmış sınırlı bir bütçeyle de sağlıklı beslenmek mümkün !

Evde Pişirin

Yapılan araştırmalarda, ulusal beslenme önerilerini karşılayan besinleri marketten almanın maliyeti ile restoranlarda yemek yemenin maliyeti karşılaştırılmış ve marketten alınan yiyecekler arasında ekmek, kahvaltılık tahıl gevrekleri, makarna, süt ürünleri, tavuk göğsü, yağsız et, meyve ve donmuş sebzeler bulunurken restoranlarda tüketilen besinler genellikle sandviç, kızarmış tavuk, patates kızartması, asitli içecekler, meyve suları ve kahveden oluşmuştur. Yapılan değerlendirmelerde; hazır gıdadan alınan kalorinin evde pişirilen yemeklere göre %24 daha pahalı olduğu ortaya konmuştur.

Doğru Besini Seçin

Yaygın olarak sağlıklı beslenmenin pahalı olduğuna inanılsa da günümüz marketleri geniş bir alternatif sunuyor. Aslında mercimek, fasulye, tam buğday/tahıl/çavdar unlu ekmekler, pirinç, makarna ile diğer tahıllar gibi yiyeceklere ağırlık vermeliyiz ki bu gıdaların maliyeti et, tavuk, balığa kıyasla daha düşüktür. Birçok ülkenin sağlıklı beslenme rehberinde de genelde et, tavuk, balık gibi maliyetli ürünlerin daha az miktarda tüketmesi önerilir.

Meyve ve sebzeler ise mevsiminde tüketildiklerinde genelde çok pahalı değildirler. Geleneksel besinlerin güvenliği ve besin kalitesi düşünüldüğünde, kısıtlı bir bütçe durumunda daha pahalı, organik besinlerin diyete dahil edilmesine gerek yoktur.

İsraftan Kaçının

Her yıl birçoğu daha açılmamış olan fazla miktardaki gıdayı çöpe atıyoruz. Genellikle ya aldığımız besini tüketene kadar tarihini geçiriyor, bozuyor veya porsiyon kontrolünü sağlayamadığımız için ziyan ediyoruz. Porsiyon kontrolünü öğrenmek, yemekleri daha uzun süre taze tutmak ve artan yemekleri kullanmak için tarifler geliştirme konusunda bilinçli davranmamızda fayda var.

Planlama Yapın

Besinleri israf etmeden ucuz ve sağlıklı yemenin en güzel yolu plan yapmaktır. Dolabınızda neler bulunduğunu kontrol edin ve ilave malzemelerin listesini yapıp markete gittiğinizde bu listeye sadık kalın. Alışverişlerinize aç olarak gitmemeye özen gösterin. Aç olarak alışverişe gitmek dürtüsel davranışla ihtiyacınız olandan daha fazlasını almanıza yol açabilir.

Özetle;

  • Mevsiminde sebze ve meyveleri kullanın,

  • Düşük maliyetli haftalık menü oluşturun,

  • Alışveriş listenize bağlı kalın,

  • Besinlerinizi dolaplarınıza ilk giren ilk çıkar mantığıyla muhafaza edin,

  • İsrafı azaltmak için porsiyon kontrolü yapın,

  • Kalan yemekleri nasıl değerlendirebileceğinizi öğrenin,

  • Süpermarketler çoğunlukla son kullanım tarihlerinin yaklaştığı günün veya haftanın sonunda bozulabilecek ürünlerin fiyatlarını indirir. Mutlaka ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol edin,

  • Özel indirimleri/toplu alımları bir arkadaşınızla paylaşın veya daha sonra kullanmak üzere doldurun.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)