CAS Testi Nedir?

Yazar Deniz CanPsikolog • 8 Şubat 2022 • Yorumlar:

CAS Testi; okul çağı çocuklarının bilişsel işlemlerdeki yeterliliğini ve düzeyini belirlemek amacı ile geliştirilmiştir. CAS Testi genel olarak; öğrenmede güçlü ve zayıf olunan bilişsel işlem alanlarının tespit edilmesi, sınıflandırma (öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, zihinsel engel, üstünlük vb.), eğitim ve sağaltım programlarının değerlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

CAS Testi ayrıca aşağıdaki durumların değerlendirilmesi amacı ile de kullanılmaktadır;

  1. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Değerlendirilmesi

  2. Öğrenme Güçlüğü Olanların Değerlendirilmesi

  3. Zihinsel Engellin (Mental Retardasyon) Değerlendirilmesi

  4. Travmatik Beyin Hasarı Olanların Değerlendirilmesi

  5. Ciddi Duygusal Bozuklukları Olanların Değerlendirilmesi

  6. Üstün Zekalı Çocukların Değerlendirilmesi

  7. Planlama Problemleri Olanların Belirlenmesi

  8. Başarının Önceden Kestirilmesi

Tüm bu kullanım alanlarının yanı sıra bilişsel performansı yüksek ama bilişsel işlem alanları arasında eşgüdümsüzlük sonucu gerçek öğrenme performansını ortaya koyamayan öğrencilerin gerçek öğrenme performanslarını ortaya koyabilmeleri için müdahale edilmesi gereken bilişsel işlem alanları hakkında güçlü veriler sunmaktadır.

CAS Testi, Pass teorisini temel alan 5-17 yaşları arasındaki bireylerin Planlama, Dikkat, Eşzamanlılık ve Ardıl Bilişsel işlem alanlarını değerlendirmek için geliştirilmiş 4 ölçek, 12 alt testten oluşan bir testtir.  Uygulanması bir ila iki saat arası bir zaman almaktadır. CAS  Testi (Cognitive Assessment System) kabaca Bilişsel Değerlendirme Sistemi anlamına gelir. CAS Testi; 5 – 7 ve 8 – 17 yaş olarak iki ayrı form şeklinde düzenlenmiştir. 

CAS Testindeki alt testlerin çocukta ölçtüğü özellikler aşağıdaki şekildedir:

  • Planlama Bilişsel İşlem Alanı

Bireyin problemlerin çözümlerini belirlediği, seçtiği, uyguladığı ve değerlendirdiği bilişsel işlemlerdir. Bu işlemler oldukça karmaşık problemlerin çözümünde kullanılan araçları içermektedir.

  • Dikkat Bilişsel İşlem Alanı

Bireyin konsantrasyon,  temel noktaya odaklanma,  önemli bilgiye odaklanma, ilginin dağılmasını engelleme, seçici dikkat, dikkatin uzun süre devam ettirilmesini içeren bilişsel işlemleri ifade etmektedir.

 

  • Eş Zamanlılık Bilişsel İşlem Alanı

Parçalardan bir bütün oluşturma, aynı anda birden fazla detayı görme, kelimeler arasındaki ilişkileri anlama, vurgunun anlaşılması, uzamsal bilgi ile işlem yapma gibi bilişsel işlemleri ifade etmektedir.

  • Ardıl Bilişsel İşlem Alanı

Ardışık uyaranları anlama, seslerin özel dizilimli şekli ile çalışma, konuşmanın seri organizasyonu, ritmik algı, bağımsız birim bilgi tutma kapasitesi gibi bilişsel işlemleri içermektedir.

Eğer çocuğunuzun akademik performansları dalgalı seyrediyor, dikkati kısa sürede dağılıyor, masa başı faaliyetleri tamamlamakta zorlanıyor, öğrendiklerini unutuyor, öğrenmekte güçlük çekiyor, zamanı kullanmakta zorlanıyor ise CAS Testi uygulanarak bilişsel işlemlerinin değerlendirilmesi için bir uzmana başvurmanızda fayda vardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Deniz Can Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Psikoloji Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)