Çene Dolgusu

Yazar Serpil PirmitDermatolog • 10 Eylül 2019 • Yorumlar:

Güzelliğin esaslarından biri orandır, yüzünüzün orantılı olması bizi daha çekici gösterir. Çene genelde estetik öneminin farkına varılmayan ama yüzün imajını ve profil görüntüsünü en çok etkileyen bölgelerden biridir. Çünkü yüzde altın oran denilen bir oran vardır. Bunun için de yüzü basitçe 3 bölüme ayırırsak; saç çizgisi ile burun kökü bir bölge, burun kökü ile burun ucu arası bir bölge ve burun ucu ile çene ucu bir diğer bölgedir. Bu bölgeler birbirine eşit yani alın bölgesi bir birim, burun bölgesi bir birim iken, alt yüz de bir birim olmalıdır. Çenenin çok uzun ya da kısa olması, önde ya da geride olması bu oranı değiştirir.   Ayrıca yaşla birlikte çene kemiğinin küçülmesi veya genetik olarak küçük olması sonucunda bozulmuş olan yüz oranı çene dolgusu yapılmasıyla tekrar sağlanabilir.  Çene dolgusu ile aynı zamanda sarkmaya bağlı oluşan çene hattının düzeltilmesi de mümkün olabilmektedir. Dolgu enjeksiyonu ile çenenin projeksiyonu artırılarak daha ‘V’ şeklinde bir yüz şekli oluşturulabilir. Böylece çenenin oranları yüzün diğer özellikleri ile uyumlu hale getirilir ve yüzün genel estetiği artırılabilir.

.

ÇENE DOLGUSU KİMLERE YAPILIR?

Normalde yandan bakıldığında çenenin en ileri kısmının üst dudağın en ileri kısmından ortalama 1-2 mm geride olması beklenir. Bundan daha geride olduğu zaman profil görüntüsünde bir dengesizlik oluşur, buda hem burnun daha büyük görünmesine hem de daha “gıdılı” görünmeye neden olabilir.   Ayrıca çene ucu belirginliğinin olmaması, çenede eşitsizlik, asimetri olması ve küçük olması gibi kişinin güçlü yüz yapısı üzerinde negatif etki oluşturabilen durumlarda çene dolgusu ile yüz güldürücü sonuçlar alınır. 18 yaşından sonra önerilir.

ÇENE DOLGUSU KIMLERE YAPILMAZ?

  • Hamile ve emziren kadınlara

  • Kanamayı artıran/ Pıhtılaşma bozukluğu yaratan hastalığı olanlara

  • Aktif otoimmun hastalığı olanlara

  • Dolgu maddesine karşı aşırı duyarlılığı olan kişilere dolgu uygulaması yapılmaması gerekir.

ÇENE DOLGUSU NASIL UYGULANIR?

Çene dolgusu genel anlamda ağrısız ve acısız bir işlemdir. İşlem öncesi uygulama yapılacak bölgeye lokal anestezik krem sürülür.  10-15 dakika bekletildikten antiseptik solüsyonla dezenfekte edilip işleme geçilir. Çenede uygulama yapılacak olan alanlara uygun dozlarda  dolgu  malzemesi enjekte edilir. İşlem ortalama 15-30 dakika sürer. Çeneye yapılan uygulamanın en büyük avantajlarından biri dolgunun etkisinin hemen ortaya çıkması ve işlemden hemen sonra normal hayata geri dönülebilmesidir. 

 

    ÇENE DOLGUSU İLE ÇENEDE HANGI DEĞİŞİMLER YAPILABİLİR?

  • Çenedeki orantısal sorunlar giderilir. (Çene ucunun geride olması, çok sivri olması, çok geniş olması, çene ucunda asimetri olması, derin bir gamze bulunması gibi)

  • Çene hattının belirginleşmesi sağlanır.

  • Çene ucu ya da hattı öne doğru uzatılabilir.

  • Çene hattındaki sarkmalar giderilebilir.

ÇENE DOLGUSUNUN KALICILIĞI NE KADARDIR?

Çene dolgusunun kalıcılığı genellikle 12-15 aydır ve dolgunun kalıcılığı kullanılan dolgu malzemesine göre değişmektedir ve genellikle hyaluronik asit içeren dolgular tercih edilmektedir.   Tekrarlanabilir bir uygulamadır.

ÇENE DOLGUSU İÇİN HANGİ MADDE KULLANILIR? 

Çene dolgusu için hyalüronik asit içeren dolgu maddeleri kullanılır. Hyalüroik asit laboratuar ortamında üretilen steril, enfeksiyon riski olmayan ve allerji riski oldukça düşük olan bir maddedir.

ÇENE DOLGUSU KALICI MI? 


Çeneyi biçimlendirmek için kullanılan hyalüronik asit içerikli dolgu maddeleri kullanılmaktadır ve hyalüronik asit kalıcı değildir. Erime süresi kişinin metabolizma hızına göre erime süresi değişmekle birlikte genellikle 12-18 ay içinde eriyerek vücuttan yok olur. Düzenli yapıldığında kalıcılık süresi uzamaktadır. Çene bölgesinde dolgu kemik üstü plana uygulandığından ve bu bölge mimik hareketlerinden çok etkilenmediğinden kalıcılık süresi daha uzundur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)