Cilt Lekeleriyle Mücadele Vakti

Yazar Nermin Filizci VarılsühaDermatolog • 11 Aralık 2018 • Yorumlar:

Tatil bitti, şehre dönüş zamanı geldi…

Tatil boyunca güneşlendiniz, sıcak kumların tadını çıkardınız ve dolayısıyla bol bol yandınız… Ancak genellikle göz ardı ettiğimiz bir şey var; cilt lekeleri…

Özellikle yaz aylarında artış gösteren ve güneşlenme sonrası ortaya çıkan cilt lekeleri, gözle görülse de görülmese de güneş ile karşılaşan her deride ortaya çıkıyor…

Yaz aylarında güneş ışınlarına yüksek düzeyde maruz kalan cildimizde kuruma, nem kaybı, matlaşma ve leke oluşumu gözleniyor; bu değişimlere bağlı olarak da cildimizde sağlıksız bir görünüm oluşuyor.

Lekenmenin nedeni nedir?

Cilt lekeleri farklı oluşma nedenlerine dayansa da, güneşin neden olduğu yıpranmaya karşı, hızla yenilenmeye ve ölü hücrelerinden arınmaya çalışan cilt tabakalarında, cilde rengini veren pigmentlerin düzensiz olarak yerleşmesi nedeniyle ortaya çıkar.

Cildimize rengini veren ‘melanin’ adlı pigmentler cildin belirli bir bölgesinde birikip, o bölgede doğal rengin dışında daha koyu bir renk alması ile belirginleşir ve zamanla kalıcı hale gelir. Güneşin zararlı etkileri, ilerleyen yaş, yanlış beslenme, genetik yapı, gebelik, kirli hava gibi birçok faktör ciltte lekelenmelerin oluşmasına sebep olabilir. Güneşin zararlı etkilerine yoğun bir biçimde maruz kalan cilt yüzeyinde oluşan güneş lekeleri, görsel açıdan da kötü bir görünüm oluşturur. Cilt lekelerinin oluşumunu önlemek içinse öncelikli olarak, korumaya, cilt bakımına ve cilt temizliğine gerekli özeni göstermek gerekiyor.

Lekelerle savaşmak mümkün mü?

Leke tedavisinde, lekenin oluşma sebebi, yerleşim yeri, derinliği, tipi ile bağlantılı olarak değişiklik gösterir. Uzman bir dermatolog tarafından detaylı bir şekilde lekeyi oluşturan faktörler ve hastanın genel sağlığından beslenmesine, yaşam tarzından kişilik özelliklerine kadar birçok faktör dikkate alınarak tedavi planlanır. Sonbahar mevsimi leke tedavileri için oldukça uygundur. Leke tedavisinde, medikal tedaviler yapılabildiği gibi, Kimyasal Peeling, PRP, Dermaroller ve Mezoterapi gibi yöntemler uygulanabilir.

Tedavi sonrası güneşten korunma tedavinin etkinliği ve devamı açısından olmazsa olmazdır. Lekenin tekrarlayabilen bir durum olduğu ve güneş koruyucu ile korunma sağlanmazsa geri gelebilme ihtimalinin olacağı unutulmamalıdır. Ayrıca cilt bakım ürünlerinin kişiye özel olması da son derece önem taşır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)