Yaz Döneminde Yapılmaması Gereken Uygulamalar

Yazar Nermin Filizci VarılsühaDermatolog • 11 Aralık 2018 • Yorumlar:

Cildimiz yaz aylarında aşırı sıcaklarda pek çok sorunla baş etmeye çalışıyor… Güneşin kavurucu ışınları, sıcaklıkla gelen cilt kurumaları, artan cilt hassasiyetleri gibi faktörlerin yanı sıra farketmeden yapılan bazı hatalar zaman zaman sorunlara yol açabiliyor. Oldukça hassas olan yaz döneminde yapılmaması gereken bazı güzellik uygulamaları var. Peki bu uygulamalar neler? Gelin hep birlikte göz atalım…


Lazer epilasyon

Lazer epilasyon, yüz güldüren sonuçları sayesinde birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Ancak lazer epilasyon tedavisini düşünüyorsanız yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde harekete geçmek için acele etmeyin… Lazer, genel anlamıyla tek dalga boyunda yoğunlaştırılmış ışık anlamına geliyor. Lazer, kıl köklerindeki melanin adı verilen renkli pigmenti tanıyıp, ısı enerjisine dönüşüyor ve kıl kökünü tahrip ediyor. Lazer epilasyon birkaç süreçten oluşuyor. Lazer enerjisi deriden geçip kıl folikülündeki pigment tarafından emiliyor. Saniyeden kısa süre içinde tedavi edilen kıl folikülleri etkisiz hale getiriliyor. Ancak olumsuz bir tablonun ortaya çıkmaması için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Öncelikle kullanılan lazer cihazı ve türü dikkatlice araştırılmalı. Herkesin kıl ve ten tipi farklı. Dolayısıyla güvenli ve etkin bir uygulama için kıl ve cilt tipine göre değerler doğru belirlenmeli. Bu belirleme aşamasında, bir dermatoloji uzmanının kararı çok önemli. Lazer epilasyon uygulamasından sonra güneşe çıkılması durumunda deride kalıcı lekeler oluşabilir. Bu nedenle yaz aylarında lazer epilasyon yapılmaması gerekir. Lazer epilasyon tedavisine kış aylarında başlamak uygun olacaktır. Ancak, koltuk altı ve genital bölge gibi güneş görmeyecek vücut bölgelerine yaz aylarında uygulama yapılabilir.

Varis tedavileri

Estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye sebep olan varisler, aynı zamanda sağlık açısından da ciddi bir problem yaratır. Varis genellikle vücudumuzun en fazla basınç altında kalan bölgelerinde, özellikle bacak-ların alt kısmında toplardamar sisteminin iyi çalışmaması sonucu ile oluşmaktadır. Günümüzde tüm varis türleri tedavi edilebilir. İlk önerilen yöntem ise lazerle varis tedavisi ya da radyofrekans yöntemidir. Tedavi için en ideal dönem yine kış aylarıdır.

Lazerle yüz kılcal damar tedavisi

Yüz bölgesinde görülen kılcal damar şikayetleri pek çok nedene bağlı olabilir. Günümüzde kılcal damar tedavisi lazer ve ışık cihazlarıyla başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Kılcal damar tedavisi yaptıranlar işlem sonrası güneş koruyucu kullanmalıdır. Güneş koruyucu kullanmanın dışında, yaz aylarında güneşin dik olduğu öğlen saatlerinde güneş altında kalmamalı, şapka kullanmalı ve gölgede kalmaya özen göstermelidirler.

Kimyasal peeling

Kimyasal peeling, deriyi canlandırmak, gençleştirmek, sivilce ve izlerini, ciltte istenmeyen lekeleri gidermek, görünüşü iyileştirmek için deriye bazı solüsyonların uygulanması işlemidir. Peeling uygulaması cildin yıpranmış, tazeliğini ve parlaklığını kaybetmiş üst tabakasının soyulmasını ve dökülmesini sağlar. Ayrıca derinin daha alt tabakalarında yeniden bir yapılanma süreci başlatılıp, kollajen sentezini uyararak daha genç ve sağlıklı bir cildin ortaya çıkmasını sağlar. Uygulamanın kış aylarında yapılması önemlidir.

Yaz aylarında cildimizi nasıl korumalıyız?

Güneş cilt üzerinde pek çok hasara sebep oluyor. Korumasız güneşe çıkmak ise yaptığımız en büyük hatalardan biri… Sadece yazın değil 12 ay boyunca koruma oranı yüksek güneş kremi kullanmak son derece önemli. Çünkü güneş ışınları yaz aylarınki kadar olmasa da kışın da cildimize ulaşır. Ayrıca güneş kremlerini iki saatte bir yenilemek ve uygulamada cömert davranmak gerekir. Güneş kremini günlük bakım rutininizin ayrılmaz bir parçası yapmayı asla unutmayın…

Güzel bir yaz geçirmeniz dileğiyle…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)