Lazer ile Kılcal Damar Varisleri Tedavisi

Yazar Nermin Filizci VarılsühaDermatolog • 11 Aralık 2018 • Yorumlar:

Modern yaşamın beraberinde getirdiği masa başında uzun saatler boyu oturarak çalışmak, hareketsizlik ya da uzun süre ayakta durmak kişilerin hayat kalitesini çok yakından etkileyen bir duruma sebebiyet veriyor: varis… Gününümüzde giderek yaygınlaşan hareketsiz yaşam pek çok hastalığa davetiye çıkarıyorken en sık karşılaştığımız sorunlardan biri de varis oluyor.

Dermatolojide de en sık karşılaşılan sorunlardan birisinin kılcal damar genişlemeleri olduğunu söyleyebiliriz. Tedavi edilmediği takdirde bu damarlar gerek sayıca gerekse çap olarak artar. Bu tür sorunların tedavilerinde lazer uygulaması ile kalıcı, risksiz çözümler sunulabilir.

Ayrıca doğumla beraber yüzde ortaya çıkan ve ciltte görülen kırmızı lekeler için de lazer kullanılabilir. Uzun süre ayakta durmak, kuru bir cilde sahip olmak gibi faktörlerden kaynaklanan yüzdeki ve bacaklardaki kılcal damar genişlemeleri, hem sağlık açısından hem de estetik olarak önemli bir problem yaratır.


Kılcal damar varislerinin nedenleri nedir?

Genetik olarak ven damarlarındaki zayıflık ve kapakçıklardaki yetmezlik

Uzun süre ayakta kalmak

Doğum kontrol hapları kullanmak

Hamilelik

Yaş artışı ile birlikte damar yapısının bozulması


Kılcal damar varisleri nasıl tedavi edilir?

Kılcal varislerin tedavi yöntemlerinden birisi lazer ile tedavidir. Lazer tedavilerinden sonra kişi günlük aktivitelerine dönebilir. Lazer tedavisine başlamadan önce kalp damar cerrahisinde büyük toplardamarda bir dolaşım probleminin olup olmadığının kontrol edilmesinde fayda vardır. Lazer ışık enerjisini damar içine yollar. 70-90 dereceye kadar ısınan damar duvarı ve içindeki kan hücreleri tahrip olur ve vücut tarafından taşınarak yok edilirler. Bu işlem sırasında çevre dokular zarar görmez. Uygulanan yöntemle kılcal varis kalıcı olarak tedavi edilmiş olur. Süreç, ortalama 15-45 dakika arasında değişmekle beraber tedavi edilen damar sayısına ve bulunduğu yere göre süre değişir.


Lazer tedavisi hangi damarlarda daha etkindir?

Bacak damarlarında, özellikle mavi-kırmızı renkli damarlarda uygulanır. Ayrıca yüzde, yanak ve burun kenarlarındaki genişlemiş, kalınlaşmış, kıvrımlaşmış telenjiektazi denilen damarlarda ve vücuttaki kırmızı renkli benlerin (cherry angiom) de tedavisinde etkindir.


Tedavinin ardından kılcal damar genişlemeleri tekrarlar mı?

Lazerle kılcal damar genişlemeleri tamamen tedavi edilebildiği için problemli kılcal damarların yeniden tekrarlaması söz konusu olmaz. Ancak, aynı bölgede farklı kılcal damar genişlemesi görülebilir. Ancak lazer ile tedavi edilen alanlarda kılcal damarların gelişme sıklığı, diğer tedavi görmemiş cilt kesimlerine göre daha düşük oranda olur.


Tedavi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Kılcal damar tedavisi yaptıranlar işlem sonrası güneş koruyucu kullanmalıdır. Ayrıca, yaz aylarında güneşin dik olduğu öğlen saatlerinde güneş altında kalmamaya, şapka kullanmaya ve gölgede kalmaya özen göstermelidirler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)