PRP Tedavisi

Yazar Nermin Filizci VarılsühaDermatolog • 11 Aralık 2018 • Yorumlar:

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz PRP yani Platelet Rich Plasma pek çok sorunun tedavisinde kullanılıyor. Sıklıkla karşımıza çıkan bu tedavi yönteminin detaylarına gelin birlikte göz atalım.

Türkçe anlamı ‘Trombositten zengin plazma’ olan PRP kişinin kendi kanından basit bir işlemle hazırlanan bir katmandır. Bu katman trombosit lökosit gibi kan hücrelerinden oluşur. Burada asıl amaç trombosit elde etmekten çok trombositlerden salınan büyüme faktörlerini elde etmektir. PRP hazırlanmasının sonucunda elde edilen bu büyüme faktörleri hasarlı dokuyu yeniden yapılandırmada, hücrelerarası iletişimin artırılmasında, enfeksiyonlara karşı savunma direncinin artırılmasında kullanılır. Vücudun istenilen bölgesinde uygulanan PRP tedavisi ile o bölgenin hücreleri onarılmaya çalışılır.

Peki, PRP hangi sorunların tedavisinde kullanılır?

PRP yöntemi, kırışıklık, cilt yenileme, yara izi, sivilce izleri ve saç dökülmesi tedavisinde kullanılır.

Süreç nasıl işler?

Söz konusu ilacın hazırlanması, hastanın kendi kanının alınmasıyla başlar, alınacak kan miktarı hastanın trombosit durumuna ve uygulama yapılacak sorunun şiddetine göre değişir. Özel tüplere alınan bu kan içine trombositleri aktive edici bir madde konarak santrifüjde çevrildikten sonra trombositten zengin plazma elde edilir. Kanımızın temel hücrelerinden olan trombositler; kanda bulunan en küçük çekirdeksiz hücrelerdir ve kanda pıhtılaşma ile açılan bir yaranın iyileşmesini sağlarlar. PRP ile cilt gençleştirme çoğunlukla yüz, boyun, dekolte, eller, bacak içi, kollar gibi vücudun çeşitli bölümlerinde uygulanır.

PRP tedavisi kaç seans uygulanır?

PRP tedavisi için ortalama 3 ile 4 seans önerilir. Genel olarak, tedavi seansları sona erdiğinde 8- 10 ayda bir tekrarlanır. Ancak vücudun yaşlanma süreci devam ettiğinden tekrarlanması gerekir.

PRP tedavisi saç dökülmesinin önlenmesi ve yeni saç çıkmasında etkili midir?

PRP saç kayıplarının önlenmesinde ve yeni saç çıkmasında önemli rol oynar. PRP tedavisiyle saç kökleri uyarılır. İşlemle birlikte vücudun düzeni bozulmadan sorunlu bölge kendi kendini tedavi eder. Kişinin kendi kanıyla vücudundaki bazı hastalıkları iyileştirmesi anlamına gelen PRP tedavisiyle özellikle çevresel ve genetik faktörlerle birlikte yavaşlayan hücre yenilenmesinin önüne geçilir. Bu yöntemin en önemli avantajı, özel plazmanın hastanın kendi kanından elde edilmiş olmasıdır ve dolayısıyla alerji riski taşımaz. Saçın başladığı noktadan itibaren saç derisine uygulanan PRP’de mikro iğneler kullanılır. Basınç en aza indirgendiğinden, acı minimalize edilmiş olur. Saçlı deride saç ekiminden sonra da uygulanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)