Cinsel Gelişim ve Cinsellikle İlgili Sorunlar

Yazar Ayşe Handan ÖzkanPsikolog • 10 Ocak 2020 • Yorumlar:

Cinsel gelişim de birçok faktör etkilidir. Öncelik sırasına göre değerlendirirsek

  1. Biyolojik Faktörler: Biyolojik gelişim anne karnında başlar. Cinsiyet ile ilgili kromozomlar ve biyolojik yapılar anne rahminde oluşmaya ve gelişmeye başlar. Erkek veya kız olmanın belirleyici olduğu ve önemli bir evredir.

  2. Çevresel faktörler : Bebek kendi cinsiyeti ile dünyaya geldikten sonra cinsiyetine uygun rol ve davranış kalıplarını öncelikle en yakın çevresi olan ailesinden edinmektedir. Anne ve baba cinsiyet rolünün gelişiminde ve cinsel gelişimde çok önemli rol oynamaktadır. Çocuğun kendi cinsine uygun davranış , düşünce ve duyguları sosyal alanda uyum göstererek sergileyebilmesi için; aileler cinsel gelişimde oldukça etkilidir.

  3. Sosyo kültürel faktörler: çocukların büyüdükçe, aileden daha bağımsız hareket edebildikleri alanlar da cinsel gelişimde etkili olabilmektedir. arkadaş ilşkileri, televizyon programları, sosyal medya, okul cinsel gelişim üzerinde etkilidir.

İlk bebeklik evresinde cinsel gelişim çok önemlidir. Bu dönemde bebekler kendi vücutlarını keşfederler.  Daha çok kendi vücudu ile ilgili algısı kendine dokunarak başlar ve devam eder. Bebekler kendine dokundukça farklı uzuvlarını  kolunu, bacağını, saçını keşfeder. Bu keşifler sayesinde kendi cinsiyeti ile ilgili duyguları ve hisleri oluşmaya başlar. Bebekler cinsel organlarını dı keşfeder ve biraz daha büyüdükçe cinsiyetine uygun olan oyun ve oyuncakları ve giyim tarzını keşfetmeye ve benimsemeye başlarlar.

DÖNEMSEL SORUN: Bu dönemde oluşabilecek sorunlar bebeğin dokunma ile ilgili keşif halinen rahatsızlık duymak ve olabildiğince engelleyici olmaktır. Çocuğun kendi vücuduna dokunmasından rahatsız olup engelleyici tutum sergilemek sıkıntı oluşturur. Çocuğun kendi bedenine yönelik keşif ve dokunma ihtiyacının yeterince giderilmemesi ve bu durumun ebeveynler tarafından baskılanması sıkıntı oluşturmaktadır. Bebeğin annesine temas etmesinin önüne geçmeye çalışmak, bebeği emzirmemek bu dönemde  sıkıntı oluşturabilecek durumlardır. 

Birinci Çocukluk Dönemi ; bebeklik döneminin  sona erdiği ve ilk çocukluk döneminin başladığı 2 ile 6 yaş aralığını kapsayan zaman dilimidir.  İlk çocukluk döneminde yani 3 yaş itibai ile cocuklar; kendi cinsiyetini farkedebilir ve farkındalık kazanır.  Kendi cinsiyet rolüne uygun davranışları modeller ve oyun oynarken cinsel kimliğine uygun oyuncaklarla oynamayı seçer.  Çocuklar bu dönemde dokunmak yerine, soru sorarak keşifte bulunurlar. Herşeyi sorarak ve uygulayarak keşif halinde olurlar. Arkadaşının cinsel organını merak edebilir ve karşı cinsi tanımaya çalışabilir.Karşı cisten olan  ebeveyni ile evlilik düşlemi kurabilir. Örneğin ben 5 yaşında bir kız çocuğu ben büyüdüğümde babamla evleneceğim diyebilmektedir. Erkek ve kız ile ilgili cinsiyet farkını anlamaya yönelik sorular sorar ve bu dönemde bu durumu oyunlarına yansıtır.

DÖNEMSEL SORUN: Bu dönemde oluşabilecek en büyük sorun, aillerin çocukların sordukları sorulara eksik veya fazla yani gereksiz ayrıntılara girerek cevaplar vermesidir.  Bu soruların net ve kısa cevaplar olması gerekmektedir. Cinsellikle ilgili sorular ;çocuğun basit bir nesne hakkında ki merakını gidermekten öteye geçilmemelidir. Sordukları soruları engllemek, çocuğu susturmak ve ayıplamak bu dönemin sorunları arasındadır.  Tuvalet temizliğini yaparken çok fazla abartmak sıkıntı oluşturabilmektedir. Çocukların cinsel organlarını çok fazla ellemeden temizlemek gerekmektedir. banyo yaptırırke kilot giydirilmelidir. Mahremiyet ve vücut özerkliğnin gelişmesi için kilotsuz yıkanmamalıdır çocuklar.

İkincil Çocukluk Dönemi: Bu dönem 6 yaş ve sonrasını 12 yaşına kadar olan dönemi kapsamaktadır. İlk çocukluk dönemi bittiği için bu dönemde çocuklarda farklılaşmalar olur. Cinsiyet farklılığı ve cinsel kimlik ve kimliğe uygun roller belirlenmiştir. Bu dönem ilk öğretimin başladığıevredir. Erkek çocukları sürekli kendi hemcinsleri ile, kız çocukları ise kendi hemcinsleri ile oyunlar kurarak sosyal beceriler kazanırlar. Enerjilerini daha çok sosyal ilişkiler kurarak harçarlar. Cinsel konulara olan ilgi azalır, okul öğrenmesi ve grup oyunları aktif hale gelir. İkincil dönemin ilerleyen evrelerinde cinsel konulara ilgi azalır, ahlak gelişimi olgunlaşmaya başladığı için cinsellik ile ilgili konular daha az ifede edilmektedir. 

DÖNEMSEL SORUNLAR: Çocuğa sevgilim, aşkım diye hitab etmek, çocukları dudaklarından öpmek, sürekli cinsellik içeren mesajlar vermek, çocuğun yanında soyunmak, mahremiyete özen göstermemek, çocuğu çıplak banyoya girmemelidir. Kendi kendine yıkanabileceği öğretilmelidir. Çocuklar 7 yaş itibari ile kendi kendine yıkanabilmeli ve 5-6 yaş itibari ile tuvalet temizliğini kendisi yapabilmelidir. Bu dönemde çok fazla müdahale edildiğinde çocuk kendine güvensiz olabilmektedir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)