Cinsel İşlev Bozuklukları ve Terapisi

Yazar Aykut ÇobadakPsikiyatrist • 2 Haziran 2020 • Yorumlar:

Cinsel işlev bozuklukları, kişide cinsel yaşamı etkileyen, cinsel evrelerin herhangi birinde ortaya çıkan sorunu tanımlar. Bu duruma bozukluk denilebilmesi için kişinin bu durumdan rahatsız olması ve belli bir süre devam ediyor olması gerekmektedir. Çiftler arasında uyumsuzluğa, geçimsizliğe bazen de ayrılığa sebep olabilir.

Yapılan çok sayıda çalışmanın değerlendirilmesinde yaklaşık olarak her üç kişiden birinin cinsel yaşamının herhangi bir döneminde en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşadığını ortaya koymaktadır. Ancak bu sorunların konuşulmasının birçok kişi açısından yasak olarak kabul edilmesi, konuşulmasının ayıplanması gibi yanlış tutumlar deniyle birçok kişi tedavi edilebilen bu sorunlarıyla yaşamaktadır. Bu sorunlar kadın ve erkek cinselliğinin farklılıkları nedeniyle her iki cinsiyette de farklılıklar göstermektedir.

Yapılan araştırmalar, erkeklerin yaklaşık %40'ının yaşamları boyunca en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşadığını göstermektedir. Erken boşalma, en sık görülen cinsel işlev bozukluğudur (yaklaşık 3-4 erkekten birinde).

Kadınların ise %30-%60'ının yaşamları boyunca en az bir cinsel işlev bozukluğu yaşadığını görülmektedir. Birçok ülkede cinsel istek bozukluğu ve uyarılma bozuklukları en sık görülen cinsel işlev bozukluklarıdır (Her 3 kadından 1'inde). Ülkemizde, kadınlarda en sık başvuru nedeni vajinismustur. 

Cinsel işlev bozukluklarının bazı organik nedenleri olabilse de çoğunlukla psikolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkarlar. 

  1. Erkekte Azalmış Cinsel İstek Bozukluğu

  2. Sertleşme Bozukluğu (Erektil Disfonksiyon)

  3. Erken Boşalma (Prematür Ejekülasyon)

  4. Geç Boşalma

  5. Kadında Orgazm Bozukluğu

  6. Kadında cinsel İlgi/Uyarılma Bozukluğu

  7. Vajinismus 

  8. Disparoni (Ağrılı Cinsel Birleşme)

 

Cinsel Terapi  Nedir? 

Cinsel Terapi, bu alanda eğitim almış  RUH SAĞLIĞI PROFESYONELLERİ tarafından uygulanan özelleşmiş tedavi şeklidir. Cinsel terapi KONUŞARAK yapılır. Cinsellik, cinsel işlev bozuklukları, cinsel yakınlık konularında kişilere, çiftlere yardım edilir. Cinsel terapistler, cinsel işlev bozuklukları alanında terapi yapabildiği gibi, cinsel eğitim ve cinsel danışmanlık da alanlarıdır. Her cinsel işlev bozukluğunun kendine has terapi şekli vardır ve her birey/çiftin sorunu değerlendirildikten sonra terapiye karar verilir. Cinsel işlev bozuklukları tedavisi,  oldukça istismar edilen ve yer yer etik dışı uygulamalara sahne olan bir alandır. Bu nedenle terapi alacak kişilerin nasıl bir tedavi alması gerektiği konusunda fikir sahibi olması yararlıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)