Uykusuzluk Nedir ve Ne Yapmak Gerekir?

Yazar Aykut ÇobadakPsikiyatrist • 13 Ağustos 2018 • Yorumlar:

Uyku vücudun en temel ihtiyaçlarından bir tanesidir. Uykunun bir ritmi vardır ve vücut genelde karanlıkta ve belli saatlerde uyuyup uyanmak ister. Bu döngü bozulduğu zaman düzeltmek uzun zaman alabilir. Yetişkin bir insan günde ortalama 6-9 saat uyku ihtiyacı duyar. Bazı insanlar 6 saatten az uykuyla yetinirken, bazı kişiler 9 saatin üzerinde uyuyarak bu ihtiyacı karşılarlar. Uyku beynin düzenli işlemesi için gerekli bir süreçtir. Uzun süreli uyku yoksunluğu, ciddi fiziksel ve bilişsel bozukluğa ve sonunda ölüme yol açabilir. Uykusuzluk, uykuya başlama ya da devam ettirme güçlüğüdür. Uyku bozukluğu psikiyatrik olarak, uyku miktarı veya kalitesinin yetersizliği ile birlikte şunlardan birisinin varlığıyla teşhis edilir: uykuya başlamakta zorluk, sık uyanma, uykuya dönmekte sorunla birlikte uykuyu sürdürmekte zorluk ve uykuya dönememekle birlikte sabah erken uyanma. Toplumda oldukça yaygın görülen bu sorun, psikiyatrik bir bozukluğun önemli bir belirtisi olabileceği gibi tek başına bir bozukluk da olabilir. Uykusuzluğun tedavisinde birçok yöntem kullanılır. İlaç tedavisi uyku tedavisinde en sık kullanılan yöntem olmakla birlikte tek başına yeterli olmayabilir. Size uykusuzlukla baş etmede yardımcı olacak bazı önerilire uymanızı tavsiye ederim.

Temel Kurallar

1. Sadece uykuluyken yatağa gidin

2. Yatağı sadece uyumak için kullanın. Yatakta televizyon seyretmeyin, kitap okumayın, yemek yemeyin ve yatakta iken telefonla konuşmayın.

3. Uyuyamadığınızda sinirlenip yatakta yatmaya devam etmeyin. Birkaç dakika (saate bakarak değil) sonra kalkıp başka bir odaya gidin ve uyku gelene kadar uyarıcı olmayan şeyler yapın.

4. Yatma saatine, toplam uyku süresine ve hangi gün olduğuna bakmadan her sabah aynı saatte uyanın vegündüzleri kesinlikle uyumayın.

Ve Uykuyu Etkileyecek Şu faktörlere uyun

1. Yatak odasını karanlık tutun

2. Yatak odasını serin tutun

3. Akşamları kahve içmeyin, saat 20:00'dan sonra çay içmeyin

4. Eğer açsanız yatmadan önce hafif atıştırın

5. Düzenli olarak egzersiz yapın

6. Yatmadan önce bir saat dinlenin

7. Eğer yatmadan önce endişe duyduğunuz veya sizi meşgul eden birşey varsa bunu bir yere yazın ve sabah o meseleyle ilgilenin

8.Saati izleyerek uykusuzluğun ne kadar kötü birşey olduğunu düşünmeyin

9.Uyuyamadığınızda sigara içmeyin

10. Uykuya dalmak için alkol almayın

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)