Cinsel İsteksizlik

Yazar Hava ArıtanPsikolojik Danışman Ve Rehber • 2 Haziran 2022 • Yorumlar:

Kişinin yaşı ve yaşam koşulları dikkate alındığında, sürekli olarak ya da tekrarlayıcı bir biçimde cinsel fantezide bulunma isteğinin az olması ya da hiç olmaması, cinsel birleşme ve orgazma ulaşma sıklığının azlığı ya da yokluğu, cinsel bir etkinliği başlatma, katılma ya da yanıt verebilme motivasyonunun yetersizliğidir.

Kadınlar arasında en sık görülen cinsel işlev bozukluğu; cinsel isteksizliktir. Ancak, cinsel isteksizlik yakınmasıyla cinsel terapiste başvuru oranı düşüktür. Nedeni ise cinsellik ile ilgili mitlerdir. Kültürümüzde, cinsellik, erkeklere özgü, erkeklerin cinselliği istemek, ondan zevk almak ve doyuma ulaşmak hakkı olduğu şeklinde iken; cinsellik kadınlar için bir görev alanıdır. Birçok kadın bunu, doğal bir durum olarak algılamakta ve bu şekilde yaşamaktadır. Hâlbuki doğal olanı, cinselliğin kadın için de bir "haz" ve "doyum" aracı oluşu ve kadının da buna gereksinimi olduğudur. Cinselliğin yasaklandığı, tutucu toplum ve kültürlerde sık görülür. Cinsel yasak ve baskıların doğal sonucu olarak cinsellikle ilgili suçluluk ve günahkarlık duyguları, cinsel güdülerin bastırılması, giderek bireyin cinselliğe ve hatta kendi bedenine yabancılaşmasına neden olur.

Erkeklerde de cinsel istek bozukluğu ile başvurular oldukça nadir olmaktadır. Bunun nedeni ise erkeklerin sertleşme kaybı yakınması ile başvurmalarıdır, oysaki çoğunlukla sertleşme kaybı cinsel ilgi ve istek azalmasına bağlıdır. Başvuru azlığının diğer nedeni “erkeklerin her zaman ve her koşulda cinselliğe hazır olduğu” cinsel mitidir ve bu mitin erkeklerin yardım arama davranışını engellemesidir.

Cinsel istek düzeyini belirleyen bir değer ya da sayı yoktur. Önemli olan çiftin cinselliği isteme sıklığının yakın olmasıdır.

CİNSEL İSTEKSİZLİK NEDENLERİ

1-Mitler

2- Stres

3-Eşle olan uyumsuzluk, çatışmalar ve eşe ilgi kaybı

4-Eşin cinsel beceri eksikliği

5-Eş de ya da kendisinde varolan başka cinsel işlev bozuklukları

6- Depresyon, anksiyete ve diğer psikiyatrik bozukluklar

7- Çeşitli kronik hastalıklar

8-Hiperprolaktinemi yapan durumlar

9-Kullanılan ilaçlar: Başta depresyon ilaçları, lityum, bazı tansiyon ilaçları, psikoz tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar 

10-Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı

11-Menopoz

12-Gebelik ve laktasyon dönemleri

13- Cinsel şiddet ve cinsel travma

14-Kontrolü kaybetme korkusu

15-Hamilelikten korkma, çocuk sahibi olmak istememek

16- Cinsel hormonların azlığı

17-Uzun süre seksten yoksun kalma

18- Yaşla veya çekicilikle ilgili endişeler

19- Kişilik sorunları

20-Eşcinsellik

21- Cinsel Kaçınmalar

22-Maskelenmiş Parafililer (cinsel sapkınlıklar)

CİNSEL İSTEKSİZLİK TEDAVİSİ

Terapileri ancak bu alanda özelleşmiş terapistler tarafından yapılabilir.

Cinsel isteksizlik erişkinliğin başından beri olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Başlangıçta normal bir cinsel isteğin bulunduğu uzun bir dönemin olması tedaviye daha iyi yanıt olabileceği anlamına gelebilir.


Cinsel terapi ile çiftlerin tedavisinde çiftin cinsel iletişimleri arttırılır, cinsel isteklerini daha rahat ifade edebilmeleri sağlanır ve cinsel yaşamlarındaki kısıtlılıkların kaldırılması amaçlanır. Önemli olan cinsel isteği engelleyen unsurların bulunması ve ortadan kaldırılması ile kişinin gizli kalmış arzu ve fantezilerinin uyandırılmasıdır.

İlaç tedavileri kısmen etkili olsa da özellikle psikolojik nedenlerinin ortaya çıkarılıp aşılması açısından kişiye özgü yapılandırılmış  Cinsel Terapi, sorunun çözümünde en etkili yöntemdir. Cinsel Terapi ile ilişki sorunlarının çözülmesi, performans kaygısı ve başaramama korkusunun giderilmesi, zihindeki olumsuz yargıların farkına varılması ve değiştirilmesi sağlanabilir. İlişkilerde cinsel hayatın sağlıklı olması gerekir. Bu yüzden zaman kaybetmeden yardım alınmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hava Arıtan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Hava Arıtan

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al