Çocuğum Obez Olabilir Mi?

Yazar Aslı Özkan SarcanDiyetisyen • 6 Mart 2018 • Yorumlar:

Araştırmacılara göre 2 ile 5 yaş arasındaki çocukların %10’u ve 6 ile 11 yaş arasındaki çocukların %20’si obez görünüyor.

Çocukların besin gereksinimi yetişkin insanlardan farklıdır. Çocuk beslenmesinde amaç, sağlıklı büyüme ve gelişme sağlayabilmektir. Çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları ise ilerleyen dönemlerde obezite başta olmak üzere kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, gibi önemli sağlık sorunlarına yol açar.

Ailelerin çoğunluğu bu konuda dikkatli olmakla birlikte bir kısmı ise çocuklarının obez olduklarını kabul etmemekte, sadece iştahlı ve hafif toplu olduklarını düşünmektedir. Şimdi tombik pek tatlı olan bu çocuklar peki ya sonra hep şişman olurlarsa? Çocuklarınızın ileride şişman olabileceği düşüncesi ile yemeklerini ellerinden alıp onların şişman olduğunu belirtmeyin. Çocuklar bu davranışınızın nedenini anlamaz ve size karşı tepkisi büyür. Çocuklarda şişmanlığa neden olabilir.

-Hormonal-Genetik nedenler: Aile bireylerinde kilo fazlası varsa çocukta da olma ihtimali yüksek. Anne ve babanın hatalı yeme davranışı çocuğunda beslenme alışkanlıklarına geçmiş oluyor. Ailede insülin direnci problemi varsa çocuklarda da görülme ihtimali erken yaşlarda olabilir.

-Anne sütü yerine mama ile beslenmek: Mama ile beslenen çocuklarda şişmanlık daha sık görülmektedir. Mama takviyesi gerekiyorsa içerisinde şeker takviyesi bulunmayan mamaları belirli ölçülerde verilmesine dikkat edilmelidir.

-Hareketsiz yaşam: En büyük neden. Eskiden sokakta oyun oynamak, bisiklet sürmek, antrenman yapmak, bizi şişmanlığa karşı koruyan en etkili yöntemlerdi. Günümüzde ise gelişen teknoloji ile bilgisayar başında her işimiz kolaylıkla yapıyor olmamız, en heyecanlı oyunların oynanıyor olması obeziteye neden olmaktadır.

Çocuklara kilo almayı biz öğretiyoruz

Tabağını bitir! O tabakta hiç bir şey kalmayacak

Bunları bitirmezsen arkandan ağlar!

Tabağını bitirmezsen sana acıkınca yemek vermem!

Aslında farkında olmadan en dikkatli ailelerin bile dayanamayıp bazen bu cümleleri kurduğu oluyor. Yemek yemeği istemeyen çocuğu tehdit ederek kazanmaya çalışıyoruz. Eğer çocuğunuz iştahsızsa zaten bu savaşın kazananı başlamadan bellidir; çocuğunuz. Bugün o anki savaşı kazanan anneler yarın çocuğunuz şişman olursa bunun nedeni siz olabilirsiniz. Çünkü çocuğunuza kurduğunuz bu cümleleri hayatı boyunca uygulamaya çalıştığı kural olarak öğretiyorsunuz. O tabağın doysa bile bitmesi gerektiğini, bitirmediği takdirde arkasından ağlayacaklarını sanıyorlar. Çok yemek yediğinde kendini daha güvenli ve daha mutlu hissediyorlar. Bu da ilerleyen yaşlarda beslenme alışkanlıklarını oluşturuyor. Biz diyetisyenler olarak bu kuralı yani beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek için çalışıyoruz. Bu alışkanlıklardan vazgeçmek dışarıdan göründüğü kadar kolay bir iş olmayabiliyor. Bu nedenle tam da bu yüzden çocuklarınıza asla yemek üzerinde baskı yapmayın! Zorlamayın! Ve çok yedirmeye çalışmayın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)