Yılbaşı Akşamı Sonrası Beslenme Önerileri

Yazar Aslı Özkan SarcanDiyetisyen • 6 Mart 2018 • Yorumlar:

2017 yılını geride bırakacağımız şu günlerde yılbaşı için planlar çoktan yapıldı bile. Yeni yılı sevdiklerimizle beraber daha zengin ve daha uzun süre vakit geçireceğimiz sofralar için marketler şimdiden hareketlenmeye başladı. Geride bıraktığımız 2017’nin tüm stresini ve yorgunluğunu atarken, yeni bir yıla nasıl uyandığımızda önemli. Gece boyunca tüketilen aşırı besin ve alkol, 2018’in ilk sabahında şişkinlik, baş ağrısı, sindirim problemleri ile yeni güne başlamamız ihtimal dahilinde. Sabah uyandığınızda bu durumlarla karşılaşmamak için işte dikkat etmeniz gerekenler;

 

  • Gece eğlenmenin vermiş olduğu yorgunluğu gün boyunca uyuyarak gidermeye çalışmak yapılan en büyük yanlışlardan biri. Vücudunuzun hormonal sisteminin uyandığımızda daha farklı çalıştığını unutmayalım. Bu nedenle gününüzü uyuyarak değil, güzel hafif bir kahvaltı ile enerjinizi toplayarak başlayabilirsiniz.

 

  • Yılbaşı akşamı yapılan kaçamaklardan bir sonraki gün yemek yemeyerek kurtulduğumuzu düşünerek onları daha uzun süre vücudumuzda tutmamıza sebep oluyoruz. Düzenli aralıklarla beslenmek; metabolizmanın çalışmasına sağlar ve açlık hormonlarının yanı sıra kan şekeri ve insülin düzeylerinin de düzenlenmesinde yardımcı olabilir.

 

  • Kahvaltıda yorgunluğunuzu azaltacak vücudunuzu temizleyecek antioksidan içeriği yüksek kırmızı biber, ananas, kivi, yaban mersini, maydanoz gibi besinlere yer verebilirsiniz. Gün boyunca midenizi rahatlatmak adına bitki çaylarının yanı sıra sağlıklı atıştırmalık ara öğünlerle hafifletebilirsiniz.

 

  • Basit karbonhidratlardan mümkün olduğunca uzak durarak sebze yemekleri veya salatalara ağırlık vererek hafif bir gün geçirebilirsiniz. Potasyum içeriği yüksek ıspanak, kereviz, brüksel lahanası, avokado, somonu beslenmenize ekleyerek ödem oluşumunu engelleyebilirsiniz. Böylece sodyum atımını kolaylaştırarak şişkinliğin azalmasını sağlayabilirsiniz.

 

  • Yılbaşı gecesi özellikle alkol tüketiminizi arttıysa güne bol su içerek başlamalısınız. Su, metabolizmanın çalışmasını sağlar. Vücudunuzdaki sodyum fazlasının atılması içi 2-2.5 litre kadar su tüketebilirsiniz. Hatta suyunuzun içerisine ilave edeceğiniz birkaç limon dilimi C vitaminini yükselterek ödem atmanızı kolaylaştırabilir.

 

Sağlıklı, formda ve mutluluk dolu bir yıl geçirmeniz dileğiyle…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)