Çocuğuma Tuvalet Eğitimini Nasıl Vermeliyim?

Yazar Dolunay Zümrüt ÇetinPsikolog • 6 Aralık 2019 • Yorumlar:

Genel olarak çocuklar tuvalet eğitimini 3 ile 6 ay arasında tamamlarlar. Tuvalet konusunda çocuğuna kitaplar okuyabilirsiniz. Külot, lazımlık, sifon, çiş, kaka gibi kavramları tanıt. Tuvalatte yapılanların sırasını anlatabilirsiniz çocuğunuza : Birinci adı m tuvalete girme, ikinci adım soyunma, üçüncü adım tuvaletini yapma, dördüncü adım temizleme.

Bu süreci eğlenceli hale getirmekte fayda var . Tuvaletle ilgili oyunlar oynayabilirsiniz mesela çocuk sevdiği ayıcığını veya bebeğini tuvalete götürüp tuvaletini yaptırabilir.

Lazımlığa alışması için lazımlıkla oyunlar oynanabilir. Bebeğini lazımlığa kaksını yaptırıyormuş gibi oyunlar yapabilir. Siz de bu oyunlara gerçek bir oyuncuymuş gibi katılın yani gerçekten oynayın siz de aynı çocuk gibi oynayın lütfen. Lazımlığa hemen oturtmayın çocuğunuzu mesela pantolonu varken otursun. Düzenli şekilde pantolonu varken her gün lazımlığa otursun.

Artık çocuk her gün lazımlığa oturur hale geldiğinde, artık sen kakanı çişini lazımlığa yapabilirsin diye anlatın

Çocuğunuzun bezini çıkardıktan sonra asla bir daha takmayın. Her ne olursa olsun. Bir kere çıkardıktan sonra tekrar beze dönmek çok sık yapılan bir yanlıştır.

Çocuklar tuvaletini tutmayı öğrenene kadar muhakkak altlarına yapacaklardır. Çıkarması kolay kıyafetler çok iyi bir seçenek olacaktır.

Çocuğunun hangi saatlerde tuvalete gittiğini kaydedin ve ne zamanları kakasını ya da çişini yapıyor fark et ve tam da bu zamanlarda onu tuvalete götürün. Tuvaletini yapmasını bekleyin. Yapmayabilir, sorun değil. Bir kaç denemeden sonra muhtemelen yapmaya başlayacaktır. Eğer yaparsa minik hediyeler ver. Çok abartılı tepkiler verme çocuğuna. Yani göklere çıkarma J

Çocuğa tuvalet eğitimi veririken iki eveynin ikisi de aynı tutumda olmalı. Bir farklı diğeri farklı şekilde asla davranmamalıdırlar.

Tuvalet eğitimi ne yazık ki sabır gerektiriyor. Uzun bir dönem olabilir ama en sonunda  çocuğunuz bunu öğrenecek merak etmeyin. Bu durumlarda öfke hissederseniz o öfkeye yer açın o öfkeden kaçmaya çalışmayın. Öfke ye bir şekil verin ve ona hoş geldin deyin.

Çocuğu tuvaletini tuvalete yapma konusunda sürekli uyarma k onu bu konuya karşı duyarlı hale getirebilir.

Bahar ve yaz ayları tuvalet eğitimi için uygun aylardır. Ama sonbahar ve kış aylarında da bu eğitim verilebilir.

Uygun sıcaklıkta bir odada çocuğunuzun poposunu açık bırakın ki o çişini yaptığını daha iyi fark edebilsin.

BEZİ ÇIKARDIKTAN SONRA

Bezi çıkardıktan sonra bebek bez konusunda ısrarcı ise bezi tekrar takın  fakat  bezi tuvalette açın, lazımlığa oturmasını sağlayın. Bunu  düzenli bir şekilde yapın. Lazımlığa oturunca musluk suyunu açabilirsin ki çişinin gelme ihtimali artsın.

Çocuk lazımlığa alıştıktan sonra lazımlıkla tuvalet arasında bağlantı kur ki artık tuvalete geçiş aşaması başlasın. Lazımlığın içindeki kaka veya çişi tuvalete onun gözünün önünde dök ki  bağlantı kursun ikisi arasında.

TUVALET EĞİTİMİ GECE NASIL VERİLİR?

Gündüz tuvalet eğitimi tamamlandıktan sonra  gece tuvalet eğitimlerine başlayabiliriz demektir artık. Çocuğu gündüz olduğu gibi gece de bezsiz yatırmalısınız. Bez bağlamak yerine yatağına koruyucu bir bez serebilirsiniz.  Yatmadan 2 saat önce çocuğa sıvı vermeyi kesmeliyiz. 1 ya da 2 saatte bir çocuğunu tuvalet için uyandırabilirsin fakat bu süre her çocukta farklılık gösterebilir. Gece tuvalete gitme alışkanlığı kazanmak zordur. Bu nedenle çocuğunuza kızmayın. 5 6 yaşlara kadar gece tuvaleti alışkanlığı kazanabilir çocuklar.

TUVALET EĞİTİMİ VERİRKEN NE YAPMAMALI?

   Tuvalet eğitimi sırasında çocuğa kızmamalı onu azarlamamalıyız. Çok kısa sürede bu alışkanlığı kazanmasını beklemeyin. Çocuk altına yapacak diye sıvı kısıtlamasına gitmeyin. Çocuğu zorla lazımlığa oturtmamalıyız belki öncelik olarak oynamalı onunla oyuncak gibi lazımlığa alışmalı, yukarıda da dediğim gibi pantolonla oturabilir ilk zamanlar. Çocukla tuvaleti tıkamayacak şekilde peçeteden toplarla oyunlar oynayabilirsiniz. Umudunuzu kaybetmeyin ne olursa olsun emin olun tuvalet eğitimini tamamlayacaktır.

   Kaygı veren durumlar. Mesel a bakıcının değiştiği dönem, annenin işe başladığı zaman dilimi, ev taşınması ya da kardeşlerin varlığı kaygı yaratabilir. Anne babanın tuvalet eğitimini sert vermesi de eğitimi sekteye uğratabilir. Çocuk eğer çok heyecan verici bir oyun oynuyorsa o oyunda ayrılıp lazımlığa gitmeyebilir. Çocuk tuvaletinin geldiğini fark edemiyor olabilir. Erkek çocuklarda çiş yapma eğitimine kesinlikle oturarak başlanmalı. Ayakta işemeyi belki görmüş olabilir denemek isterse izin verin fakat en sağlıklı işeme yöntemi oturarak işemedir. Çocuğunuzun sağlığı için oturarak işemeye alıştırın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)