Çocuğumu Cinsel İstismardan Nasıl Korurum?

Yazar Dolunay Zümrüt ÇetinPsikolog • 9 Aralık 2019 • Yorumlar:

Cinsel istismar çocuğu derinden etkileyen travmatik bir yaşantıdır. Ne yazık ki dünyada çocuk istismarları yaşanıyor. Bu nedenle çocuklarımızı bu konuda bilgilendirmek ve eğitmek çok değerlidir. Çocuk cinsel istismarı bir yetişkinin cinsel hazzı için çocuğu kullanmasıdır. Çocuğun özel bölgeleri yani göğsüne, kalçasına, genital bölgesine, dudaklarına dokunmak, öpmek cinsel tacizdir. Çocuğa pornografik görüntüler izletmek, teşhircilik yapmak, çocukla cinsel içerikli konuşmak da cinsel istismardır.Çocuklar kendi yaşıtları tarafından da cinsel istismara uğrayabilirler.

Çocuğumla bu konuyu nasıl konuşacağım?

Hiç kimse senin göğsüne, kalçana, popona, genital bölgene(cinsel organına, dudaklarına dokunamaz. Şeklinde açıklamalarda bulunun. Bunun için önce çocukların vücutlarını çok iyi tanımları gereklidir. Organlarının adlarını çok iyi bilmeleri gerekir.  Yani özetle çocuk cinsel organının adını bilmelidir. Erkek cinsel organına penis. Kadın cinsel organına vajina denir. (Aynen bu cümleyi kurun lütfen)

 Çocuklar resimlerle daha iyi anlarlar anne babalarını. Meselabu açıklama şöyle yapılabilir:  ‘’ Sen bizim için çok kıymetisin, senin bedenin de çok değerli ve kıymetli. Bedenlerimizin bazı bölgeleri özeldir. Şimdi bu özel bölgelere resimler üzerinden bakalım. Bak burası penis/vajina. Burası özel bölgen. Buraya kimse dokunamaz. Biri dokunurda hayır dokunma demelisin. Bu senin hakkın çünkü bu senin bedenin. Seni eğer rahatsız eden bir dokunma yaşarsan bunu bana ya da annenen/babana rahatlıkla anlat lütfen. Anne baban olarak biz seni korumak zorundayız. Eğer okuldaysan ve bana haber veremediysen güvendiğin öğretmenine anlat yaşadığını, tamam mı? ‘’

 

                          Çocuğa yabancı kişiyi nasıl tanımlayacağım?

   Çocuğa şu şekilde bir açıklama yapılabilir. Bir kişi senin ismini söylese de seni tanıdığını söylese de sen onu tanımıyorsan o bir yabancıdır. Senin rahatsız olacağın bir davranışta bulunursa, oradan hızlıca bağırarak ve yardım isteyerek uzaklaş, güvendiğin birine doğru koş.

    Cinsel istismar yapan kişi çocuğu tehdit edebiliyor: eğer olanları söylersen anneni babanı öldürürüm. Bu aramızda sır diyebiliyorlar. Bu durumda çocuğa şu şekilde bie açıklama yapmak gereklidir: ‘’ Seni korkutan sırları tutmak uygun değil, bir yetişkin senin özel bölgelerine dokunup bunu asla kimseye söyleme derse bunu bana rahatlıkla söyle lütfen sır tutma tamam mı anlaştık mı?’’

  Çocuk bir istismara uğradığında size söyleyebilmesi için öncelikle onlunla olan iletişimizin iyi olması gerekiyor. Eğer çocuk annem babam zaten beni dinlemez diye düşünüyorsa ya da sizden genel olarak korkuyorsa veya çocuğa ara sıra bile olsa ceza veriyorsanız bu durumda yaşadığı istismarı size anlatmaya çekinebilir. Bu nedenle çocukla iletişimimizin iyi olması çok kıymetli.

   Çocuklar istismar konusunda yalan söylemezler, çok nadir yalan söylerler. Lütfen çocuğunuz size bir istismardan bahsediyorsa inanın.  Bazen aile içinden gelen bir istismara inanmakta zorlanabilirsiniz fakat bu durumda asla çocuğu hayal gördüğünü böyle bir şey olamayacağını düşünmeyin. Ne yazık ki çok üzücü fakat böyle durumlar olabiliyor.

   Eğer çocuğunuz böyle bir olay anlatırsa o anda neden daha önce söylemedin diye çocuğunuza kızmayın. Konuşmasını bölmeyin sonuna kadar dinleyin.  Dinledikten sonra hep yanında olacağınızı ifade edin çocuğa. Ve lütfen şunu da ekleyin: ‘’ Bu yaşadığını bana anlattığın için teşekkür ederim, seninle gurur duydum.’’  Bu çünkü çok zor bir konuşma ve çocuk bunu yapabilmiş dolayısıyla bunun altını çizin.

      Çocuğumun cinsel istismara uğradığını bana söylemediği durum olursa nasıl anlarım?

   Bu durumda uykusu bozulur çocukların genelde, saldırganlaşabilir, birden bire irkilmeler yaşıyor olabilir, bir yakınınızı görmekten ısrarla kaçınıyor olabilir,  okula sizin de gelmenizi istiyor ya da okul yolunda sizinle birlikte yürümek istemeye başlayabilir. Bu durumlarda çocuğa kızmayın, sakince soru sorun: ‘’ Seni son zamanlarda üzen bir şey oldu mu? Bana anlatmanı çok isterim.’’

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)