Çocuğun Dili Oyun...

KUŞLAR UÇAR,BALIKLAR YÜZER,ÇOCUKLAR OYNAR…

ÇOCUĞUN DİLİ OYUN,KELİMELERİ OYUNCAKLARDIR.Bu nedenledir çocukların anne, baba haydi oyun oynayalım diye çekiştirmeleri.Çünkü çocukların okul öncesi dönemde kelime hazneleri sınırlıdır işte tam bu noktada devreye OYUN girer . Çocuklarla temas etmenin 2 yolundan bahsetmek istiyorum.1.Oyun ,2.Duygular .Hadi oyundan bahsedelim.

HER ŞEYİ DENEDİK ŞİMDİ YENİ BİR ŞEY DENEME ZAMANI OYUN HADİ YERE OTURALIM VE ONLARIN DÜNYASINA KATILALIM.10 dakika çocuğa kendinizi vererek oynamak dahi harikalar yaratır.Girişte bahsettiğim üzere oyun çocuğun dilidir.Oyun yoluyla çocuk duygularını ve sorunlarını ifade eder. Kendini tanımayı, ifade etmeyi,düşünmeyi , kendi başına karar vermeyi öğrenir.Sorumluluk almayı, işbirliği içinde paylaşmayı öğrenir.Hayal gücünü, becerilerini ve yaratıcılığını geliştirir.Çocuk acısının nerede olduğunu bilir ve bunu da bize oyunla yansıtır.ÇOCUĞUNUN İÇSEL GELİŞİM VE İYİLEŞME KAPASİTESİNE İNANIN!

Çocukların dil gelişimleri bilişsel gelişimlerine bağlıdır. Bu açıdan bakıldığında çocuğun kelime repertuarı yetişkinler kadar zengin değildir. Çocuklar dünyalarında neler olup bittiği ile ilgili iletişimi oyun yoluyla kurarlar. Oyuncakların kullanımı çocuklara korkularını, kaygılarını, fantezilerini, suçluluk duygularını, insanlardan çok objelere transfer etmelerini sağlar. Çocuklar oyun oynarken oyunun bir parçası olarak gördükleri duyguları hakkında konuşmak konusunda daha az savunmacıdır. Materyal kullanımı ile duyguların anlatılması olaylara duygusal bir mesafe sağlar ve çocuk kendisini daha iyi ifade eder.İşte tam da burada  oyunun iyileştirici gücü devreye girer.Çocuğun gelişimi açısından koşulsuz sevgi kadar etkili olan bir diğer husus şüphesiz oyundur.Erken dönemde çocularına doğru türde oyun fırsatları sağlayan anne ve baba çocuklarıyla iletişim kapısını ardına kadar açmış olurlar.Peki biz hem işe gidip,hem evle ilgilenip bir de nasıl oyun oynayalım dediğini duyar gibiyim.Haklısınız bende bu noktada şunu diyorum sadece yere oturun ve çocuğunuza güvenin! Onlar size yolu açacaklardır,çocuklarınızın içsel kapasitesine güvenin.Oyuncu ebeveyn olmak dileğiyle.

 

Yazının tüm hakları Rafiye Dağistan’a aittir.Kendi notlarından derlenmiştir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Rafiye Dağistan Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Rafiye Dağistan

Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji Psk. Dan.

Randevu al