Çocuğunuzu Oyunla Tedavi Edin!

Yazar Saliha Kübra KalkanPsikolog • 15 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Öyle bir hal olsun ki, ebeveynler hem çocukları konusunda vicdanen rahat, hem de kendi işlerine daha iyi yoğunlaşabilsin. Öyle ya; akşam bütün aile fertleri eve döndüğünde, hiç sıkıntı yaşamadan, sevgi dolu bakmak isterler birbirlerine. Hayat kolaylaştıkça, terazinin öbür ucuna sanki kamyon dolusu yük biniyor gibi hissedilir çoğu zaman. Diğer bir ifadeyle, duygusal ağırlık çöker insana. İşte bu noktada, filial terapi devreye girerek hem çocukla iyi iletişim becerisini geliştiriyor; hem de çocukla kaliteli vakit geçirmeyi sağlıyor!

Oyun ortamı çocuğun kendisini en iyi ifade edebildiği, dünyasına en rahat dokunabildiği yerdir. Konuşma dili, sevgi dili yine oyundur çocuğun nazarında. Bir çocuğu terapiye alırken de, bir yetişkin gibi konuşmak yerine, onunla oynamayı tercih eder uzmanlar. Yani oyun terapisini kullanırlar çocuklarla. Filial terapi ise, terapist yerine ailenin oyun terapisini evinde uygulamasına verilen addır. Böylece, haftada 45 dakika boyunca, ebeveyn çocuğuyla kaliteli bir vakit geçirirken karşılıklı psikolojik ihtiyaçlarını da karşılamış olurlar.

O halde denilebilir ki Filial terapi, aileye oyun terapisti rolünü kazandırmaktadır. Çocuğa terapötik dili kullanmaya başlayan, onun karşısında değil de yanında olması gerektiğini kavrayan ebeveynler, iyi bir çocuk yetiştirme becerisini de elde etmiş olurlar. Değil sadece 45 dakika, diğer tüm zamanlarda da çocuğuyla nasıl ilişki kuracağını öğrenmiş olurlar. Her daim çocuklarıyla birlikte olmak yerine, verimli vakit geçirmeyi alışkanlık edinen ebeveynler, o iç huzuru da elde etmiş olurlar.

 

Filial terapiyi tercih eden anne-babalar, önce bir oyun terapistiyle irtibata geçerler. Oyun terapisi hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra, 20 seanstan oluşan filial terapi süreci başlar. Her biri 45 dakikalık, haftada bir olmak üzere uygulama boyunca videolar çeken ebeveynler, her seans sonrası geri bildirim almak üzere terapistiyle görüşmeler yapar. Böylelikle, 20 seansın sonunda ebeveynler tam anlamıyla çocuk yetiştirmeye dair birçok teknik öğrenmiş olurlar.

 

Siz de iyi bir çocuk eğitimi için filial terapisine ne dersiniz?

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Saliha Kübra Kalkan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)