Çocuk Anne Babadan Ayrılırken Neden Ağlar?

Yazar Dolunay Zümrüt ÇetinPsikolog • 9 Aralık 2019 • Yorumlar:

Çocuklarımız 7 aylık olduktan sonra bizlere yani anne babalarına yakın olmak isterler hatta başka birinin kucağına verdiğinizde hemen size geri dönmeye çalışırlar ve ağlarlar. Gülümserler, ellerini uzatırlar, anne babasının yanına gitmek için müthiş çaba sarf ederler. Mesela oyun oynarken bir taraftan da annelerinin ne yaptıklarına bakarlar yani izlerler. Anne yanında yoksa başka bir odadaysa mesela sesini duymaya gayret eder. Bu süreç bağlanma sürecini oluşturur. Eğer bu dönem sağlıklı atlatılırsa çocuk ilerde ayrılıkla ilgili sorun yaşamaz.

Ayrılık kaygısı 7 aylıkken itibaren 4 yaşına kadar normaldir yani bu dönemde anne babadan ayrı kalmaktan huzursuzluk yaşaması normaldir. 4 yaşından sonra yavaş yavaş kaybolmaya başlaması beklenir sağlıklı olan budur. Çocuk 4 yaşını geçmişse ve hala anne babadan ayrılırken kaygılanıyor, huzursuz hissediyorsa artık bu çocuk için ayrılık kaygı problemi yaşıyor diye net bir cümle kurabiliriz. Bu çocuklar anne babaları gittiğinde onları bir daha göremeyecekleri kaygısı taşırlar ya da anne babasının başına bir şey geleceğinden endişe duyarlar. Tek başına uyuyamazlar hatta kabuslar görürler.

Genellikle okula başlamadan çocuğun ayrılık kaygısı yaşadığı pek aile tarafında fark edilmez. Çocuk sabah okula gidecekken karın ağrısı çekebilir, sabaha kadar bir şey yoktur ama evden ayrılma anında karnı ağrımaya başlar. Ya da okula gittiğinizde çocuk yanında kalması için size ısrar eder. Tanımadığı çocukların asında kendini daha da kaygılı hissedebilir. Bunları yaşayan çocuk, derslere dikkatini veremeyebilir, bu durum başarısını olumsuz etkiler ve  arkadaşlarıyla iletişim kuramamasına nende olur. Bu durumda uzmandan destek almak işe yarayacaktır.

 

Anne baba olarak ne yaparsam çocuğumun ayrılırken yaşadığı huzursuzluğu kaygıyı azaltabilirim?

  7 ila 24 aylık iken bebeğinizi bakıcıya verecekseniz, bu dönemde bakıcınızı değiştirmemeye özen gösterin. Bebeğinizi doğrudan bakıcıya vermeyin, bakıcı, siz, bebek birlikte zaman geçirin. Düzenli olarak bakıcı siz ve bebeğin geçirdiği süreyi azaltın yavaş yavaş. Yani bebek bakıcıya alışsın. Böylece bakıcı ile bebek arasındaki güven sağlanır.

  Bazı çocuklar sizin evden çıkacağınızı anladığı anda bir kıyamet koparır, ona çaktırmadan evden ayrılma taktiği uygulamayın ve vedalaşın çocukla. Önce sarılıp sakinleştirin çocuğu sonra nereye gidip napacağınızı anlatın ve döneceğinizi söyleyin. Bu durumda çocuk ağlamaya devam edebilir endişelenmeyin bu normaldir siz sakince ayrılın çocuğun yanından. Bunu muhakkak her ayrılıkta yapın,yani bu merasim düzenli yapılmalı. Böylelikle çocukla aranızda güven ilişkisi perçinlenir, sağlamlaşır.

  Anne baba çocuğundan ayrılırken kendisi de endişe duyabilir bu da normal bir durumdur. Fakat ayrılma merasimini yaparken çocuğa bunu göstermeyin ki onun endişesini artırmayın.

  Ayrılık anında ona ne hissettiğini sorabilirsiniz, olumsuz duygularını dile getirme şansı olsun.

  İlk okul gününde çocuğunuzun yanında olun. Kısa bir süre ayrı kalacağınızı söyleyin ve ekleyin, burada bir sürü arkadaş var deyin onlarla oyun oynayabilirsin. Okuldan çıkınca ilk günün nasıldı diye sormalısınız. Ki çocuk olumlu geçen anları da hatırlayabilsin ve bu zihninde daha çok kalsın 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)