Çocuk Terapisi

Yazar Sena KenanPsikolog • 27 Ağustos 2020 • Yorumlar:

Bireylerin günlük hayatta yaşadığı psikolojik sorunların çoğu çocukluk döneminde meydana gelir. Sorunların erken dönemde ele alınması, yetişkinlik yaşamını olumsuz etkilememesi adına, önemli boyutta önlem alınmasını sağlayacaktır. Problem gün yüzüne çıktığında ne hızlı müdahale edilirse, çocuktaki olumlu gelişmeler o kadar hızlı sonuçlar verecektir. Buradaki önemli nokta, ebeveynlerin problem ortaya çıktığında paniğe kapılmadan ,bir uzmana başvurmaları gerektiğidir.

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE NE GİBİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKABİLİR?

Çocuklarda anksiyete bozuklukları, depresyon, tik bozuklukları, gelişim dönemi problemleri (tuvalet eğitimi, uyku sorunları, konuşma gecikmesi), yeme bozuklukları, davranış problemleri, (saldırgan, anti-sosyal davranışlar), ebeveyn iletişim sorunlarının çocuğa etkisi, çocuklarda cinsel kimlik gelişimi, kekemelik, öğrenme bozuklukları, fobiler/okul fobisi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

 

OYUN TERAPİSİ

 

Çocuklar ile yapılan görüşmeler, onların problemlerinin önemsendiğini ve ciddiye alındığını ifade eder. Yapılan çalışmalarda, rahatlatıcı birçok teknik kullanılır. Yaş gruplarıyla farklılık göstermekle birlikte çocuklar sıkıntılarını dile getirmekte zorlanabilirler. Duyguları ve aile yaşantıları hakkında bilgiye ulaşmak için oyun terapisi ve bireysel terapiler etkilidir. Bu yüzden bir oyun konsepti içinde bilgilere ulaşmak daha kolaydır. Oyun terapisi, çocuğu tanımak ve problemlerin çözümüne ilişkin değerli bilgiler verir. Terapist, çocuğun oyuncaklarla oynama şekline, kurduğu oyuna dikkat eder. 

Oyun esnasında çocuğun verdiği tepkiler ve terapistle arasındaki ilişki çok önemlidir. 

Tedavi süreci boyunca ailenin rolü etkilidir. Aile bireylerine kişisel odaklanma yerine, ailenin bütün olarak işleyişini ele almak önemlidir. Evlilik ve aile problemleri çözüldüğünde, çocuktaki sorunların düzelme olasılığı yüksektir.

   Uzman Klinik Psikolog

                                                                                       Sena Kenan

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)