Çocuklarda Apandisit

Yazar Tunç ÖzdemirÇocuk Cerrahı • 10 Şubat 2021 • Yorumlar:

Çocukluk çağında en sık acil ameliyat sebeplerinin başında gelen apandisit, erken tanı konulup tedavi edilmez ise, ölümcül olabilecek bir hastalıktır. Kalın barsak ile ince barsağın birleşme bölgesinde, ince bir eldiven parmağı benzeri bir yapı olan apendiksin çeşitli nedenlerle tıkanıp iltihaplanması ile ortaya çıkan bir durumdur. Kendiliğinden geçmez. Antibiyotik tedavisinin yeri yoktur.

Tanıda en çok karışan hastalıklar, gastroenterit, idrar yolu enfeksiyonu gibi ameliyat gerektirmeyen durumlardır. Ailevi Akdeniz ateşi de aralıklı karın ağrısı ile apandisitle çok karışan bir durumdur. Bazen de apandisit olan çocuklar bu gibi yanlış tanılar ile ilaç tedavisi alıp tedavilerinde gecikme olması durumu ile karşılaşırlar.

Tipik olarak önce göbek çevresinde başlayıp karnın sağ alt bölgesine inen bir ağrı şeklinde belirti verir. Genellikle iştahsızlık da bu ağrıya eşlik eder. Ağrı başlangıçta çok şiddetli değildir. İltihaplanma şiddetlendikçe ağrı artar. Kusma da genellikle vardır. Erken dönemde ateş yokken, ileri dönemde ateş olur. Apandisitin patlaması durumunda 40 dereceye varan ateşler olabilir. Bu dönemde yanlış tanı nedeniyle verilen antibiyotik tedavisi başlangıçta tabloyu maskelese de durumun daha da kötüleşmesine sebep olur.

İltihap hızla ilerler ve özellikle küçük yaştaki çocuklarda daha erken olmak üzere, apandisitin patlamasına yol açar. Apandisitin patlaması durumunda iltihap bütün karına yayılarak, tedavinin daha da uzayıp zorlaşmasına neden olur.  

Özellikle iştahsızlık ile birlikte karın ağrısı ve kusması olan çocuklar acil olarak bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmelidirler. Apandisitin tedavisi cerrahidir. Ameliyat öncesi şiddetli kusmaları olan ve ağızdan alamayan hastalarda dehidratasyon belirtileri de olur. Ameliyat açık veya kapalı (laparoskopik) olarak yapılabilir. Komplike olmamış apandisit nedeniyle ameliyat edilen çocuklar 2-3 gün içinde taburcu olabilirken, patlamış apandisiti olan hastaların hastanede kalış süresi 7-10 güne kadar uzayabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)