Çocuklarda Solunum Yoluna Yabancı Cisim Kaçması Ölümcül Olabilir

Yazar Tunç ÖzdemirÇocuk Cerrahı • 11 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Vücudumuzda solunum yoluna yabancı bir maddenin girmesini önleyen çok sayıda savunma mekanizması vardır. Bununla birlikte, bu mekanizmaların hiçbiri kusursuz değildir ve yabancı cisimler sıklıkla çocukların solunum yoluna kaçar. Solunum yoluna kaçan herhangi bir yabancı cisim çocuklarda yaşamı tehdit eden bir durumdur.

Çocukluk çağında, yaş ile uyumsuz besinlerin çocuğa verilmesi bu maddelerin solunum yoluna kaçması ile sonuçlanabilir. Özellikle çerez, et parçaları, sert meyve parçaları, şeker parçaları küçük çocuklarda solunum yoluna en çok kaçan maddelerdir. Yutma fonksiyonu tam olarak gelişmemiş, dişleri tümüyle çıkmamış çocuklarda bu tür yiyeceklerin verilmesi ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu tür yiyecekleri yerken çocuğun ağlaması, gülmesi, konuşması solunum yoluna kaçmayı kolaylaştırır. Solunum yoluna kaçabilen diğer maddeler, çocuğun giysileri üzerindeki çengelli iğneler, boncuklar, kalem parçaları, oyuncak parçaları, iğnelerdir.

Solunum yoluna yabancı cisim girmesi durumunda, tam tıkanma ile çocuklarda ani ölüm görülebilir. Ani başlayan öksürük, morarma, boğulma hissi, solunum sırasında ıslık sesi çıkması veya hırıltılı solunum gibi durumlar da sık görülen belirtilerdir. Bazen çocuklar öksürerek yabancı cismi çıkarabilirler. Ancak özellikle 2-3 yaş altında öksürerek çıkarma genellikle mümkün olmaz.

 

Solunum sıkıntısı yaratmayan yabancı cisimler bir süre sonra şiddetli akciğer enfeksiyonlarına, bronş iltihaplanmalarına neden olur. Bu noktada bu cisimlerin çıkarılması daha da zorlaşır.

 

Hastanın hikayesinin sorgulanması, dikkatli muayenesi ve radyolojik incelemeler ile teşhis konur. Hastanın nefes borusunda yabancı cisim varlığı şüphesi varsa, yabancı cismin çıkarılması için mutlaka endoskopi (bronkoskopi) yapılmalıdır. Solunum yolundaki yabancı cismi çıkarmak için uygulanan bronkoskopi oldukça özellikli bir girişimdir. Çocuklar için özel tasarlanmış ekipman ile, deneyimli ellerde, ameliyathanede yapılmalıdır.

 

Çocukların yaşlarına uygun besinler ile beslenmesi, solunum yoluna kaçma olasılığı olan materyallerin çocuğun ulaşamayacağı yerlerde bulundurulması, çocuğun giysilerine çengelli iğne, toplu iğne gibi şeylerin tutturulmaması gibi önlemler ile bu ölümcül olabilecek kazaların önüne geçilebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)