Hipospadias

Yazar Tunç ÖzdemirÇocuk Cerrahı • 20 Temmuz 2022 • Yorumlar:

Hipospadias, erkek bebeğinizin cinsel organları ile ilgili cerrahi bir durumdur. Bebeğinizin üretra ağzının penis ucunda olmaması durumudur. Üretra, erkeklerde üriner sistemin ve üreme sisteminin ana parçasıdır. Erkeklerin mesanesinden idrarı vücuttan atmak için taşıyan tüp benzeri bir yapıdır. Ayrıca, cinsel ilişki sırasında olgun spermleri boşaltma görevini üstlenir. Bu nedenle üretra, farklı koşullar altında idrar ve spermlerin taşıyıcısı olarak kabul edilebilir.

Hipospadias nedir? Mitleri Ortaya Çıkarmak:

Diğer tıbbi durumlar gibi, Hipospadias'ın da mitlerden payı vardır. Bu konudaki en yaygın yanılgılardan bazılarını aşmanıza yardımcı olalım:

1. Hipospadias Kısırlığa Neden Olur:

Hipospadiasın durumu şiddetliyse ve uygun şekilde tedavi edilmezse, kişinin spermleri dişinin vücuduna düzgün bir şekilde çıkaramama olasılığı yüksektir. Bu doğrudan kısırlığa neden olmayabilir, ancak çocuk sahibi olmada sorunlar yaratacaktır.

 

2. Hipospadias Cinsel Yaşamı Etkiler:

Hipospadias uygun şekilde tedavi edilirse kişinin cinsel yaşamını etkilemez.

SIKÇA SORULAN SORULAR:

Bu durumla ilgili en sık sorulan sorulardan bazılarını yanıtlamanıza yardımcı olalım:

 

1. Hipospadias tedavi edilebilir mi?

Evet, doğru teşhis ile tedavi edilebilir.

 

2. Hipospadias kaç yaşında onarır?

Hipospadias çoğu durumda tıbbi tedavi gerektirir ve daha sonraki bir aşamada herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için bebeğinizin Hipospadias ameliyatı çağında yani 3 ay ila 18 ay arasındayken tedaviye gitmeniz akıllıca olur.

 

3. Hipospadias ameliyatından sonra bebeğim idrarını düzgün bir şekilde çıkarabilecek mi?

Kesinlikle. Bebeğiniz ameliyattan kısa süre sonra sağlığına kavuşacak ve hiç bir hastalığı olmamış gibi normal bir hayat yaşamaya başlayacaktır.

 

Bebeğinizin Hipospadias hastası olduğunu fark ederseniz endişelenmenize gerek yok. Anne baba olarak bunu yapmanın zor olduğunu anlıyoruz ama yine de sakinliğinizi korumanız gerekiyor. Zamanında tedavi edilmesi halinde bebeğinize herhangi bir olumsuz etkisi olmayan doğuştan gelen bir tıbbi durumdur. Önemli olan bu durumun farkında olmak ve her zaman bir çocuk doktorundan yardım almaktır.

Hipospadias ameliyatı, çocuk anestezisti gözetiminde genel anestezi ile başlar. Doktor, üretranın açıklığını doğru yere yerleştirmek, üretranın yanlış açıklığının etrafındaki cildi onarmak ve son olarak penisin şeklini düzeltmek gibi farklı adımları içerdiğinden, aynı ameliyat için tek ameliyat veya birden fazla ameliyat önerebilir. Hipospadias ameliyatı için en uygun zaman bebeğinizin 3 ay ile 1,5 yaş arasında olduğu zamandır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)