Makaleler 16/03/2026

Beyza Aşan
Psikoloji

Çocuklarda Arkadaşlık Becerilerini Destekleme Rehberi

Ebeveynler için pratik öneriler

Arkadaşlık kurmak çocuklar için kendiliğinden gelişen bir özellik değildir. Tıpkı konuşma, paylaşma veya sıra bekleme gibi öğrenilen bir sosyal beceridir. Ebeveyn olarak günlük yaşamda yapacağınız küçük yönlendirmeler, çocuğunuzun arkadaşlık kurma ve sürdürme becerilerini güçlendirir. Aşağıdaki adımları günlük hayatınızda bilinçli şekilde destekleyebilirsiniz.

Selamlaşmayı Öğretin

Arkadaşlık çoğu zaman basit bir “merhaba” ile başlar. Çocuğunuzun iletişim başlatabilmesi için selamlaşmayı modellemeniz çok önemlidir. Bunu nasıl yapabilirsiniz?
Bir ortama girdiğinizde çocuğunuza dönüp: “Arkadaşlarına merhaba diyebilirsin.” şeklinde nazikçe hatırlatın.
Siz de model olun: “Merhaba Ayşe, seni gördüğüme sevindim.”
Evde oyun oynayarak pratik yaptırın: “Ben sen olayım, sen de arkadaşın X, ben sana merhaba diyeyim…”
“Ben arkadaşın olayım, sen bana merhaba de.”
Selamlaşma becerisi gelişen çocuklar sosyal ortamlara daha kolay dahil olur.

Vedalaşmayı ve Nezaket Sözcüklerini Destekleyin

Sosyal ilişkiler sadece başlatmakla değil, uygun şekilde sonlandırmakla da güçlenir. Çocuğunuza şu ifadeleri kullanmayı öğretin:
• Hoşça kal
• Görüşürüz
• Teşekkür ederim
• Lütfen
Nasıl destekleyebilirsiniz?
Oyun bittikten sonra hatırlatın: “Arkadaşına hoşça kal demek ister misin?”
Çocuğunuz kullandığında mutlaka fark edin: “Arkadaşına teşekkür etmen çok nazikti.”

Oyuna Davet Etmeyi Öğretin

Bazı çocuklar arkadaşlarıyla oynamak ister ama nasıl davet edeceğini bilemez. Çocuğunuza kullanabileceği basit cümleler öğretin:
“Benimle oynar mısın?”
“İstersen birlikte oynayabiliriz.”
“Oyuna katılmak ister misin?”
Evde pratik yapabilirsiniz: Rol oyunu oynayın. Siz çocuğunuz olun; arkadaşını oyuna davet edin. Siz arkadaş olun, çocuğunuz sizi oyuna davet etsin.
Ama unutmayalım; bu teklifin ardından reddedilmek mümkün. Şu mesajı çocuğunuza hatırlatın: Nasıl sen hayır diyebiliyorsan, arkadaşların da bu nazik davetine hayır diyebilirler. “Tamam de ve başka oyun arkadaşı bul…” diyebiliriz.
Bu pratikler çocuğun sosyal girişim becerisini güçlendirir.

Oyuna Davet Edildiğinde Ne Yapabileceğini Öğretin

Bazı çocuklar davet edildiğinde nasıl cevap vereceğini bilemez. Çocuğunuza iki farklı durum için rehberlik edin.
Katılmak istiyorsa:
“Evet oynayabilirim.”
“Ben de katılmak isterim.”
Katılmak istemiyorsa:
“Şimdi oynamak istemiyorum.”
“Belki biraz sonra oynayabilirim.”
Bu beceri çocukların sınır koymayı ve saygılı iletişimi öğrenmesini sağlar.

Oyunun Amacını Hatırlatın: Eğlenmek

Çocuklar bazen oyunu kazanma odaklı yaşayabilir. Bu da tartışmalara yol açabilir. Çocuğunuza sık sık şu mesajı verin:
“Önemli olan kazanmak değil, birlikte eğlenmek.”
Nasıl destekleyebilirsiniz?
Oyun sonrasında şunu sorun: “En çok hangi kısmı eğlenceliydi?”
Kaybettiğinde duygusunu kabul edin: “Kaybetmek bazen üzücü olabilir, ama birlikte oynamak da güzeldi.”
Bu yaklaşım çocuğun sağlıklı rekabet ve duygusal dayanıklılık geliştirmesine yardımcı olur.

Son olarak

Arkadaşlık becerileri tekrar, model alma ve deneyimle gelişir. Çocuğunuza küçük sosyal fırsatlar sunduğunuzda zamanla:

• iletişim başlatan
  • paylaşabilen
  • ilişkilerini sürdürebilen
    bir çocuk olduğunu görebilirsiniz.
    Unutmayın; çocuklar söylediklerimizden çok gördüklerimizi öğrenir.

Uzm. Psk. Beyza Asan

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.