Çocuklarda İnternet Bağımlılığı

Yazar Tuğçe ErtekinPsikolog • 27 Nisan 2020 • Yorumlar:

Her geçen gün gelişen teknoloji ile beraber yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da teknolojiye merak ve ilgi artmaya devam ediyor. Bu ilgi ve merakın fayda sağlayacağı alanlarda olması çocuklara elbette olumlu bir katkı sağlayacaktır ama kimi zamanlarda internet başında geçirilen sürelerin artması çocukların günlük rutinlerini bozmaktadır.

Peki çocuklarda internet bağımlılığı olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

Çocuklarda böyle bir bağımlılığın olup olmadığını anlamak için kısa bir gözlem yaparak çok rahat bu durumu anlayabiliriz. İnternet başında geçirilen süre her geçen gün artmaya devam ediyorsa bu durum mutlaka dikkat alınmalıdır. Çocuktan çocuğa değişkenlik göstereceği için belli bir saat aralığı söylemek çoğu zaman doğru olmayabiliyor. Önemli olan internet başında ne için nasıl zaman geçirildiğidir. Okul çağındaki çocuklar dersleri için bir şeyler araştırma, ödev yapma gibi sebeplerden internetin başında kimi zaman fazla zaman geçirebilirler. Bu durum da herhangi bir problem olmayabilir ama özellikle ergenlik çağına yeni girmiş ya da ergenlik çağında olan kişilerde ebeveynlerin kontrolü elden bırakmamaları gerekmektedir. Bu kontrolü ne çocukların gözlerine soka soka ne de arkadan gizli gizli yapmak gerekir. Çünkü her iki durumda da çocuklarda güven duygusu zedelenebilir. Bu kontrol tek bir durumda bozulabilir o da eğer çocuğun can güvenliğini tehdit eden herhangi bir durum var ise o zaman kontrolü elden bırakmamak çok önemlidir. Çocuklar için tehlike içeren yani çocuklarda intihar veya kendisine ya da başkasına fiziksel bir zarar verme riski bulunan oyunlardan kesinlikle uzak tutulmalıdır. Bu tarz durumlarda da kontrol gizli bir şekilde değil çocuğun dikkatini çekebilecek tarzda olmalıdır hatta ebeveynler çocuklarını karşılarına alarak durumun önemini ve tehlikesini detaylı bir şekilde anlatmalıdırlar. Şiddet eğilimi içeren oyunlarda çocuklar genellikle içlerinde yaşadıkları sıkıntıyı, gerginliği, öfkeyi o oyunları oynayarak dışa vurmaya çalışırlar. Genellikle içine kapanık ya da özgüveni düşük çocuklarda bunu sık gözlemleriz. Çocuklar çevresindeki insanlara ifade edemedikleri duygularını oynadıkları oyunlar sayesinde dışa vurarak rahatlamaya çalışırlar. Bu tarz oyunlardaki kahramanları kendi hayatlarındaki insanlardan birinin yerine koyarak o oyunları bu şekilde oynarlar. Oyunlarda seviye atlamaları ya da çeşitli hayali ödüller kazanmaları onları bir yerde tatmin etmektedir. Çünkü gerçek hayatlarında çevresi tarafından yaptıkları iyi şeylerden ötürü takdir edilmeyen çocuklarda yine bu durum çok sık görülür. Çocuğunuzun oynadığı oyunların tarzlarını onlarla birlikte sorgulayın. Bunu yaparken baskıcı ya da suçlayıcı bir tavır içinde olmayın. Çünkü bu tavırlar çocuğunuzun size anlatacağı şeyleri kısıtlayabilir.

Peki internet bağımlılığı olan çocuklar için neler yapılmalıdır ?

İnterneti çocukların elinden tamamen almak elbette bir çözüm olmayacaktır. En azından sağlıklı bir çözüm olmayacaktır. Aşamalı olarak internette veya çeşitli oyunlarda geçirilen süreler azaltılmalıdır. Burada önemli olan bu azaltmaya riayet edilmesidir. Bunun içinde ebeveynlerin çocukları üzerinde otorite kurmaları önemlidir. Bu otorite baskıcı bir şekilde olmamalıdır. Eğer internet başında geçirilen saatlerde azalmalar başarıyla uygulanırsa çocuklara yeni ev içi veya ev dışı ona yarar sağlayacak aktiviteler bulunmalıdır. Bu aktiviteler hem çocuğunuzun seveceği ilgi göstereceği şeyler olmalı hem de onu fiziksel, psikolojik ve ya zihinsel olarak iyi hissettirmelidir. Bilgisayarı, tableti, telefonu, interneti, oyunları tamamen çocukların ellerinden almak çözüm gibi gözükebilir ama çocuğunuz için uzun vadede daha olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çünkü bir anda boşluğa düşecek olan çocuk tehlikeli istenmeyecek yeni alışkanlıklarda kazanabilir. Biz yetişkinler olarak nasıl kendimizde rahatsız olduğumuz bir alışkanlığımızı bırakmakta zorlanıyorsak bu durum çocuklar içinde geçerlidir. Tüm bu sebeplerden kontrolü elden bırakmadan sabırla onlara yaklaşmalıyız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)