Çocuklarda ve Yetişkinlerde Tırnak Yeme

Yazar Dolunay Zümrüt ÇetinPsikolog • 9 Aralık 2019 • Yorumlar:

Çocuklarda tırnak yeme, kaygı duygusundan ve mutsuzluk duygusundan kaynaklanır. Yani çocuklarımız kendilerini kaygılı ya da mutsuz hissettiklerinde tırnak yerler. Biz yetişkinler çocuğun mutsuz ya da kaygılı hissedeceği bir durumun olmadığını düşünürüz fakat çocuğun kendi iç dünyasında mutsuzluk ve kaygı vardır ve bu kendini tırnak yeme olarak gösterir. Çocuklarda tırnak yeme çocuğun sevgiyi hissedememesinden kaynaklanır. Anne baba olarak biz sevgi gösteriyor olabiliriz, bütün ihtiyaçlarını karşılıyor olabiliriz, ama çocuk bunu yani sevgiyi alıyor algılıyor olmayabilir. Siz veriyorsunuzdur fakat çocuğun bunu hissetmesi yani sevgiyi alıyor olması çok önemli. Çocukların dili ile biz yetişkinlerin dili ayrıdır. Dolayısıyla çocuk bizim onu sevdiğimizi düşünmeyebilir ve içinde bir sevgi boşluğu oluşabilir. Ve bu sevgi boşluğu çocuğun özgüvenini de düşürebilir.

Peki çocuklar sevildiklerini nasıl anlarlar?

Çocuklarımıza eğer sarılırsak yani temas halinde olursak çocuk bu şefkati alacaktır. Çocuklarımıza bol bol seni seviyorum, çok değerlisin, çok önemlisin şeklinde cümleler kurmalıyız. Böylece zihninde olumlu şemalar(olumlu düşünce kalıpları) oluşsun. Kendinin değerli olduğunu önemli olduğunu, sizin onu sevdiğinizi anlasın. Böylece çocuk kaygı ve mutsuzluk duygusundan uzaklaşacak muhtemelen tırnak yeme davranışında da olumlu değişiklikler olacaktır. Tabi tek başına bu yeterli değildir. Belki de çocuk kendi yaşıtlarıyla girdiği bir ortamda kaygı veren bir yaşantı yaşamış fakat anne babaya bunu anlatmamıştır. Genellikle şu şekilde olur; anne baba çocuğun ne yaşadığını bilse bile yaşadığı olayın çocuk üzerindeki etkisini tahmin etmez. Bir çocuk danışanım tek başına evde kalamıyor, wc ye annesiz babasız gitmiyor, özetle tek başına kalamıyor. Çocukla yaptığım görüşmeler sonrasında anladım ki izlediği bir film onda kaygı yaratmış. O kaygının üzerinde çalışmak gerekiyor seanslarda. Şimdi, bu örnekte anne babanın yaptığı bir yanlış yok, çocuğun izlediği bir film var ortada. Kısacası, her olanı biteni anne babaya yüklememek gerek.

   Sürekli eleştirilen, ilgisiz ve sevgisiz bir ortamda büyüyen çocuk yaşadığı kaygıyı tırnak yiyerek ortaya koyabilir. Tırnak yeme problemine kesinlikle müdahale edilmelidir.  Tırnak yeme çocuklarda çok sık görülen davranış problemlerinin başında gelir. Bazen çocuklar tırnak yiyen birini görüp onu taklit etme yoluyla tırnak yemeye de başlayabiliyorlar. Yani yakında tırnak yiyen biri varsa onu da model alabilirler.

Okul öncesi dönemde tırnak yeme

  Okul öncesi dönemi çocukları oral dönem(0-2 yaş)de çocuklar dünyayı ağızlarıyla tanıdıkları için her şeyi ağızlarına götürürler bu davranışın bir süre sonra tırnak yeme olarak değiştirebilirler özellikle bebek stres altında ki bir ortamdaysa.

Okul döneminde tırnak yeme

Okula başlayan çocuklarda tırnak yeme görülebiliyor. Bu dönemde çocuk okula okulun kurallarına uyum sağlarken zorlanabiliyor. Ödev yapmayla ilk defa karşılaşıyor. Bu dönemde eğer anne baba çocuktan mükemmel ödevler yapmasını beklerse ve okula hemen alışmasını beklerse çocukta tırnak yeme davranışı başlayabilir. Özellikle başarıya aşırı önem veren ailelerde çocukta kaygı oluşması muhtemel ve kaygı hisseden çocuk duygularını ifade edemeyebilir, düşüncelerini ifade edemeyebilir ve bununla birlikte tırnak yeme davranışı gösterebilir.  Anne baba olarak çocuğumuzun başarılı olmasını elbette isteriz bu çocuğumuzun geleceği için değerlidir. Çünkü başarılı olursa kendi hayatında ayakları yere basan biri olacağına inanırız. Fakat aileden gelen fazla baskı olursa çocuk üzerinde baskı hisseder, baskıyı hisseden çocuğun tırnak yeme gibi sorunları oluşuyor.

Psikoloğa çocuğumu götürmeli miyim?

      Tırnak yeme konusunda acilen bir psikologdan destek alınmalıdır. Bu sorunun altında neler olduğunu psikolog çocukla yaptığı görüşmelerde çözümleyecek çocuğu ve aileyi yönlendirecek seanslar yapacaktır.

YETİŞKİN OLARAK TIRNAK YEME SORUNUM VAR NE YAPMALIYIM?

Eğer tırnak yeme davranışınız varsa özellikle hangi zamanlarda tırnak yeme davranışınızı yaptığınıza bir göz atın genellikle sıkıldığınız üzüldüğünüz ya da korktuğunuz kaygılandığınız anlarda tırnak yediğinizi keşfedeceksiniz, bir tane terapi defteri oluşturun ve tırnak yediğiniz zamanlarda yazın, şu an şuradayım şunu yaşadım veeee tırnaklarımı yedim gibi notlar tutun. Ve tarih atın. Bu tırnak yemenin altında neler var psikologla yaptığınız görüşmelerde neden bu davranışı yaptığınızı anlarsınız. Neden yaptığınızı anladığınız anda zaten bu davranışı bırakma girişimi başlamış demektir. Tırnak yemeyi tetikleyen neler var danışan keşfettikten sonra, danışanımız tırnak yeme davranışını yavaş yavaş yönetmeye başlar. Ve seans esnasında tırnak yemenin altındaki travmalar temizlendikten sonra kişi bu konu ile alakalı olarak danışanımız rahatlayacaktır, yani bu davranışı azalacaktır. Bunu fark edebilmesi ve ölçmesi için, tırnak yediği saati ve süreyi not etmesini tarih tarih kaydetmesini isteriz. Çünkü insan zihni somut olan şeyleri daha hızlı algılar ve öğrenir. Kayıt tutmak çok değerlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)