• Ana Sayfa
  • Psikoloji
  • Çocuklarda Yas ve Ölüm: Yaşa Göre Ölüm Kavramı Nasıl Anlatılır? - Kl. Psk. Simay Tarhan
Makaleler 06/08/2026

Simay Tarhan Psikoloji
Simay Tarhan
Psikoloji

Ölüm, yaşamın kaçınılmaz bir parçasıdır. Ancak çocuklar ölümü yetişkinlerle aynı şekilde anlamazlar. Ölüm kavramına ilişkin anlayışları, bilişsel ve duygusal gelişimleriyle birlikte zaman içinde değişir. Bu nedenle bir kayıp yaşandığında çocukların verdikleri tepkileri değerlendirirken gelişimsel özelliklerini göz önünde bulundurmak önemlidir.

Gelişimin erken dönemlerinde çocuklar ölümü geçici bir durum olarak algılayabilir ve ölen kişinin geri döneceğini düşünebilirler. Zamanla ölümün geri dönüşü olmayan bir durum olduğunu anlamaya başlarlar. Daha ileri gelişim dönemlerinde ise ölümün tüm canlılar için yaşamın doğal bir parçası olduğunu kavrayabilir ve kaybın anlamı üzerine daha derin düşünceler geliştirebilirler.

Bu nedenle ölüm haberini verirken çocuğun gelişim düzeyine uygun, açık ve sade bir dil kullanmak önemlidir. “Uyudu”, “uzun bir yolculuğa çıktı” ya da “bizi izliyor” gibi ifadeler, özellikle somut düşünme eğiliminde olan çocukların kafasını karıştırabilir ve uykuya gitme ya da ayrılıklarla ilgili kaygılar geliştirmelerine neden olabilir. Bunun yerine ölümün, bedenin artık çalışmadığı ve kişinin geri gelmeyeceği anlamına geldiği, çocuğun anlayabileceği bir dille açıklanabilir.

Çocuklar yaslarını yetişkinler gibi kesintisiz yaşamazlar. Bir süre ağladıktan sonra oyuna dönebilir, ertesi gün gülebilir ya da hiçbir şey olmamış gibi davranabilirler. Bu, kayıptan etkilenmedikleri anlamına gelmez. Çocuklar yoğun duygularla baş edebilmek için yas ile günlük yaşam arasında doğal geçişler yaparlar. Oyun, resim ve hikâyeler ise duygularını ifade etmelerinin en doğal yollarından biridir.

Bu süreçte çocuğun duygularını değiştirmeye çalışmak yerine onları anlamaya çalışmak daha destekleyicidir. “Üzülme.” demek yerine, “Onu özlediğini görebiliyorum.” ya da “Böyle hissetmen çok anlaşılır.” gibi ifadeler kullanmak, çocuğun duygularını güvenli bir şekilde yaşayabilmesine yardımcı olur. Günlük rutinlerin mümkün olduğunca korunması, çocuğun kendini güvende hissetmesini destekler ve uyum sürecini kolaylaştırır.

Her çocuk yas sürecini kendi hızında yaşar. Ancak yoğun üzüntü, kaygı ya da davranış değişiklikleri uzun süre devam ediyor, çocuğun okul yaşamını, arkadaş ilişkilerini veya günlük işlevselliğini belirgin biçimde etkiliyorsa bir uzmandan destek almak faydalı olabilir.

www.doktortakvimi.com © 2025 - Doktor bul ve randevu al

Bu web sitesi çerezleri kullanıyor.
Tarayıcınızda çerezlerle ilgili ayarları düzenleyebilirsiniz.