Çocuklarımızın Gelişimi Açısından Tuvalet Eğitimi

Yazar Kezban EkizPsikolog • 13 Eylül 2020 • Yorumlar:

Tuvalet eğitimi çocuklarımızın gelişimi açısından önemli bir yer edinse de bazı miniklerimiz için bu dönem zorlayıcı olmaktadır. Çünkü çocukların çiş ve kakaya yüklediği anlam da yetişkinlerinkinden farklıdır. Tuvalet alışkanlığı çoğu zaman iki yaş civarında kazanılır ve bu dönemde çocuklar hem kendi bedenlerine hemde kendi bedenlerinden çıkan nesneleri önemser ve ilgi duyarlar. Bu önemsedikleri nesnelerin kendilerinden gitmeleri onları korkutabilir. Ayrıca bu yaş aralığında çocuklar yoğun çatışma yaşayıp kendi bağımsızlığı ile başkalarının onayı arasında bir denge oluşturma çabası içindedir ve bu da tuvalet eğitimini zorlaştırmaktadır. Peki bu dönemi çocuklarımızın kolay atlatması için neler yapmalıyız?

  • Öncelikle bebeğimizin bu döneme hazır olup olmadığını anlamamız gerekiyor. Tuvalet eğitimi için genelde 24-48 ay arası en uygun aralık olarak gösteriliyor olsa bile kesin bir yaş aralığı yoktur.Unutmamak gerekir ki her çocuğun kendi karakteristik ve fiziksel özellikleri vardır. Bu özellikleri göz önüne alarak onların hazır olup olmadığını nasıl anlarız?

  • İlk aşamada kas gelişimi önemlidir. Bebeğimiz yürüyebiliyor, dik olarak oturabiliyorsa bu kas gelişimin tuvalet için hazır olduğunu gösterir. Ayrıca miniğimiz artık bezle eskisi kadar rahat edemiyor ya da yaptıktan sonra gösteriyor ve gün içinde 3 saatten fazla kuru kalabiliyorsa demek oluyor ki artık tuvalet eğitiminin zamanı gelmiş.Doğru zamanlama bu sürecin en önemli parçasıdır.

  • Fiziksel olarak çocuğumuzun hazır olduğunu anladıktan sonra onu bilişsel ve zihinsel olarak hazırlamalıyız.Öncelikle çocuğun tuvalet eğitimi fikrine hazır olması gerekir.Bu fikri bebeğimizin altını değiştirirken yapabiliriz.Ona çiş,kaka ve ıslak bez gibi kavramları söyleyebilir hatta altı tuvalette değiştirilebilir ve  altını değiştirdikten sonra ellerinizi birlikte yıkabilirsiniz. Bu çoçugun gereken rutinin ne olduğunu kavramasını kolaylaştırır. Böylece eğitime başlamak için çocuk zihinsel olarak tuvalet eğitimine hazırlanmış olur.

  • Bebeğimizi hem zihinsel hem fiziksel olarak hazırladıktan sonra tuvalet eğitimine başlayabiliriz.Bu süreçte tuvalette lazımlık bulundurmak ve bunu onun ulaşabileceğii bir yere koymak önemlidir.Belirli aralıklarla miniğimiz ile beraber tuvalate gidebilir ve miniğimizi tuvalete ya da lazımlığa otutdurarak alışkanlık edinmesini kolaylaştırabiliriz hatta bunu yaparken onun sevdiği oyuncağını alabilir, bu işlemi hikayeleştirerek anlatıp eğlenceli hale getirebiliriz.

  •  Lazımlık kullanımdında çocuğumuzun  kaka yapma dilimini göz önüne alırsak onların bu süreçe daha kolay alışmalarını sağlarız .  Bunuda çocuğumuzun bezini kirletme saatlerini tespit edip, bu saatlerde çocuğun lazımlığına gitmesi sağlayarak gerçekleştirebiliriz.

  • Bu dönemde miniklerimize övgü ya da alkışla başarısını ödüllendirebiliriz.  Abartı taşımayan ödüller çocuklarımızı olumlu yönde etkilemektedir. 

Bu yaş aralığında ekstra inatçı olan çocuklarımıza karşı pozitif ve sabırlı olmalıyız. Unutmamak gerekir ki, bu dönemde çocuğunun ihtiyacı olan en önemli şey hem anne hem de babası tarafından anlayışla karşılanmak. Çocuğun iyi bir tuvalet eğitimi alması psikolojik gelişimini de etkileyecektir. Bu nedenle çocuklarınızın tuvalet eğitimini sabırla yürütmeniz gerekmektedir. Böylece çocuğunuzun daha tutarlı bir kişiliğe ve hayata sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)