Depresyonu Anlamak

Yazar Kezban EkizPsikolog • 1 Ekim 2020 • Yorumlar:

Hemen hemen herkesten duyarız kendimi iyi hissetmiyorum ‘Depresyondayım !’ galiba . Gerçekten her kendini iyi hissetmeme ve keyifsizlik hali depresyon mudur? Çoğu zaman depresyon olarak adlandırmadığımız şeyler genel geçer ruh hali dalgalanmaları olabilir. Bazen duyguların hayatın normal bir parçası olduğunu fark etmek önemlidir. Hüzünlü ve üzücü olaylar herkesin hayatında ortaya çıkar. Ama sürekli mutsuz ve umutsuz hissetmek normal bir şey değildir.Depresyon bunun gibi kendini belirgin görülen şikayetlerle belli eder. Depresyonda olup olmadığımızın ayrımı yapabilmek için kısaca depresyon belirtelirine ve nedenlerine göz atalım

Depresyon belirtileri nelerdir?

Tabii ki sayılan her belirtinin muhakkak her hastada görülmesi gerekmediğini, bazı hastalarda bunların çoğunun bazılarındaysa sadece bir kısmının deneyimlenebileceğini de not düşerek- bu temel belirtileri şu sekilde sayabiliriz;

  • Kendini moralsiz ve umutsuz hissetmek, basık bir ruh halinin olması

  • Daha önceleri zevk veren şeylere karşı ilgi kaybı

  • Motivasyon eksikliği, şiddetli yorgunluk

Bunlara eşlik eden başka şikayetler de ortaya çıkabilir, örneğin konsantrasyon ve dikkat bozuklukları, eksik özgüven, suçluluk duygusu ve değersizlik, ümitsizlik, uyku bozuklukları veya iştah kaybı gibi. Depresyon hastalığı geçiren birçok insanda aynı zamanda baş ağrısı, sindirim sorunları veya cinsel işlev bozuklukları gibi çeşitli bedensel şikayetler de görülür.

Depresyonun Nedenleri Nelerdir?

Depresyonun tek bir nedeni olmayabilir.Genelde birden çok nedenin bir araya gelmesiyle tetiklenir.Bu nedenleri genetik,kişilik veya çevresel etkenler olabilir. Yani eğer ailemizde depresyon öyküsü varsa bizde de depresyon olma ihtimali yüksektir. Ya da yaşadığımız zorlu süreçler depresyonu tetikleyebilir.

Depresyonun bu belirtilerinin ve psiko-sosyolojik nedenlerinin dışında bir beyin hastalığı olduğunu,kişinin “kendisinin halletmesi gereken” basit bir durum olmadığını unutmamak gerekir. Tedavi süreci geçirmeden atlatamayacağımız son derece yaygın görünen bir hastalık olan depresyona dair bir farkındalık yaratabilmek amacıyla, bu temel belirtileri etrafımızdakilerle paylaşmak son derece önemlidir. Hem kendimiz ve hem de sevdiklerimiz açısından semptomlarına karşı tetikte durmalı, hastalığın teşhisinde gecikmemek ve ileride daha olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için dikkatli olmalıyız.

Ruh ve beden sağlığımızı koruyabildiğimiz umut ve hayat dolu yarınlar dileğiyle…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)