Coronavirüs (Korona) Kaygısı ile Başa Çıkmak

Yazar Kezban EkizPsikolog • 2 Haziran 2020 • Yorumlar:

Uzun süredir gündemimizde olan Korona hepimiz üzerinde etki oluşturmaktadır. Her geçen gün artan ölüm sayıları, ekonomik yetersizlik ve işsizlik gibi konular bizleri kaygılandırmaktadır. Normal düzeydeki kaygı bizler için işlevseldir çünkü kaygı bizim motive olmamızda, karar almamızda ve bu kararları gerçekleştirmemizde harekete geçiri bir etkendir. Peki hayatımızda olması gereken kaygı neden bu süreçte hem bedenimizi hemde ruh sağlımızı tehdit ediyor? Çünkü Korona döneminde bizler Dünya’yı güvensiz bir yer ve geleceği ise belirsiz olarak algılıyoruz. Sarsılan güvenlik algımız ve tehdit altında olan geleceğe dair umutlarımız kaygılarımızın ve endişelerimizin artmasına sebep oluyor. Peki kaygı ve panik düzeyimizi bu denli etkileyen bu durumla baş etmemizi sağlayacak yöntemler nelerdir?

Özellikle çağımızın getirdiği bilgiye kolay ulaşılabilirlik bu dönemde bizler için dezavantaj olabilir. Telefonlarımıza gelen korona virüs mesajları, facebook ve instagram gibi alanlarda paylaşılan videolar bilgi kirliliği oluşturup panik ve kaygımızı artırabilir. Bunu kontrol altında tutmak için  güvenilir kaynaklardan 1 ya da 2 defa gündemi takip etmeliyiz. Paniğin ve kaygının en belirgin özelliklerinden biri olan fiziksel belirtileri özelliklede nefes darlığını kontrol altında tutabilmek için nefes eğzersizleri yapabilir ve doğa ile baş başa olabileceğimiz bir alanda yürüş yaparak daha dingin ve rahat hissedebiliriz. Gün içerisinde ailemizle ya da arkadaşlarımızla iletişim halinde kalmak ve korona dışında konular hakkında konuşmak, ilgimizin olduğu ve bir türlü yapmaya vakit bulamadığınız uğraşılara  ( resim yapmak, kitap okumak ya da yeni bir dil öğrenmek gibi) vakit ayırmak bizlere iyi gelecektir.

Hatırlatmak istiyorum ki bir birey olarak dünya ile birlikte bir pandemi sürecinde ve yavaşlama durumundayız. Daha önceki yaşanan pandemiler gibi bu durumunda geçiçi bir süreç olduğunu bilmeli ve ruh sağlığımızı korumalıyız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)